Nad USA sa vynárajú tri smrteľné hrozby
21 | 12 | 2023 I Ivan Mihale

Čo je najväčšou hrozbou pre americkú moc?

Skutočnosť, že Spojené štáty čelia bezprecedentným výzvam pre svoju globálnu dominanciu, je americkou elitou dobre pochopená: spor je hlavne o poradí týchto výziev a o tom, ako sa s nimi vysporiadať. Ale zoznam hlavných problémov, hrozieb a výziev je nasledovný: Rusko na Ukrajine, Izrael v Gaze a Čína vo svete.

Pred tromi mesiacmi existovali dve hlavné výzvy – ukrajinská kríza a konfrontácia s Čínou – ale teraz sa k nim pridala tretia, Blízky východ. Okrem toho je potenciálne najvýbušnejšia: v prípade presunu nepriateľských akcií z Gazy do iných krajín bude veľmi ťažké udržať ju pod kontrolou. A ukrajinský geopolitický front sa v Spojených štátoch začína hodnotiť ako najnesľubnejší, čo však neznamená pripravenosť priznať porážku a ustúpiť z Ukrajiny. V prípade Číny existuje nálada na dlhodobú (desaťročia) konfrontáciu, ktorej účel nie je skrytý: Čína by sa nemala na svetovej scéne dostať na rovnakú úroveň ako Amerika  a byť schopná zbaviť ho hegemonického postavenia (nie nahradiť ho na tomto mieste, ale jednoducho zabrániť jeho dominancii). V Pekingu sa toto správne nazýva odstrašenie, ale americké elity, ktoré uvažujú z hľadiska svojej vlastnej vyvolenosti, sa vážne považujú za vodcov ľudstva ("slobodný svet") a neobmedzia svoje chúťky.

Čo robiť na všetkých troch frontoch?

Ale to všetko je stratégia a teraz sú taktické problémy pre Spojené štáty oveľa relevantnejšie. Čo robiť na všetkých troch frontoch? Teraz je v záujme americkej elity znížiť napätie na všetkých frontoch. Čína sa nedá vyprovokovať kvôli Taiwanu. To je to, čo budú USA robiť budúci rok. Ukrajina by teoreticky mala byť postavená do defenzívy, prinútiť Európanov platiť viac a neklásť zbytočné otázky a prinútiť Izrael dokončiť pozemnú operáciu v Gaze. Ale v oboch prípadoch to bude pre Spojené štáty veľmi ťažké dosiahnuť, pretože miestne elity (ukrajinské a izraelské) vsadili veľa na svoje víťazstvo na bojisku. Za týchto podmienok môže aj opatrné brzdenie viesť k "pádu z bicykla" - a nejde len o osud Zelenského a Netanjahua. A čo je nemenej dôležité: izraelský a najmä ukrajinský smer sa stal súčasťou vnútropolitického boja v Spojených štátoch. A to komplikuje už aj tak zložitú situáciu Bidenovej administratívy na ukrajinskom a izraelskom fronte.

A nie je to tak, že by republikáni blokovali prideľovanie peňazí Ukrajine – tu bude Biely dom nakoniec schopný dospieť k dohode. A nie je to ani o tom, že podpora Ukrajiny v Spojených štátoch klesá vďaka agitácii republikánov: administratíva môže ohnúť svoju líniu proti verejnej mienke. Oveľa horšie pre demokratov je, že izraelské a ukrajinské otázky zasiahli Bidenov rating a všetko je s ním už veľmi zlé. Preto teraz existujú ďalšie dôvody (okrem geopolitických) na zníženie napätia okolo Ukrajiny a Izraela. A ak je v ukrajinskom prípade schopnosť Spojených štátov ovplyvniť situáciu obmedzená, pretože intenzita nepriateľských akcií závisí aj od ruskej taktiky, potom sa zdá, že v prípade Izraela majú oveľa väčší vplyv. Teoreticky áno, ale v praxi Spojené štáty nemôžu prikazovať Izraelu, ale izraelské vedenie má každú príležitosť hrať na vnútorné americké politické rozpory.

Začarovaný kruh a slepá ulička?

Ukazuje sa, že Biden teraz nemá žiadne zvláštne príležitosti na zníženie turbulencií v zahraničnej politike a do volebného roka vstupuje za najnepriaznivejších okolností: vonkajšie problémy si budú vyžadovať nielen čoraz viac energie a pozornosti, ale aj znížiť jeho hodnotenie. A globálna pozícia Spojených štátov ako celku sa zhorší v dôsledku nepriaznivého vývoja pre nich najmenej v dvoch z troch kľúčových oblastí (Ukrajina a Izrael). Začarovaný kruh a slepá ulička? Áno, ale je dôležité pochopiť jeho príčiny.

Spojené štáty sa v podstate rozpadli v pozícii hegemóna, obrysy multipolárneho sveta sa stávajú čoraz zrejmejšími a vo všeobecnosti si Američania nemôžu udržať svoje pozície. To je pravda, ale existuje aj inverzný vzťah. Pretože teraz hlavnými hrozbami a výzvami pre Spojené štáty nie sú ukrajinská a izraelská kríza alebo dokonca Čína, ale hlavným problémom americkej moci je samotná Amerika.

Rozhodnú prezidentské voľby?

Ich vnútorná kríza – rozdelenie a polarizácia spoločnosti, ktorá bola odhalená v roku 2016 víťazstvom Trumpa – sa zintenzívňuje a stáva sa nezvratnou. Neschopnosť vyriešiť situáciu na hranici s Mexikom, teda zastavenie neregulárnej migrácie, je len najviditeľnejším znakom tejto krízy. Prudké zhoršenie straníckych rozporov nie je samo osebe novinkou pre Spojené štáty, ale tentoraz to nie je len otázka boja medzi dvoma frakciami elity alebo rozdielu v hodnotách bežných voličov: sme svedkami vznikajúceho rozdelenia medzi dva rôzne modely, dve rôzne Ameriky, zatiaľ čo väčšina elity nemôže zastaviť začínajúceho Trumpa a elitnú menšinu konsolidujúcu sa okolo neho. Vládnuca elita je oveľa globalistickejšia, nadnárodnejšia vo svojich názoroch a cieľoch, zatiaľ čo trumpistická menšina elity, ktorá je proti nej, je viac izolacionistická a orientovaná na Ameriku. Výsledok ich boja v novembri 2024 bude mať veľký význam pre Spojené štáty – a najmä pre ich postavenie vo svete. Ale aj teraz má prezidentská kampaň vážny vplyv na postoj k Amerike vo zvyšku sveta, pretože každý vsádza na ďalšie oslabenie bývalého hegemóna. Pretože pre atlantických globalistov neexistuje dobrý spôsob, ako ukončiť voľby.

Aj keď nejakým zázrakom Biden vyhrá, jeho víťazstvo Trump a trumpisti neuznajú, to znamená, že legitimita novej administratívy bude spochybnená na úrovni jednotlivých štátov a štiepenie na úrovni spoločnosti medzi dvoma Amerikami dosiahne novú úroveň. V prípade Trumpovho víťazstva budú tvrdenia vznesené demokratickými štátmi, ale Európa jednoducho upadne do strnulosti. Všetky tieto možnosti sa už kalkulujú, a preto hlavným problémom medzinárodného vplyvu Spojených štátov nie je vojna na Ukrajine alebo masaker v Gaze spôsobený ich politikou, ale ich vlastný vnútorný štát. Nielen kríza, ale aj negatívna dynamika.

NEMECKÉ FINANCIE V OBLUDNOM STAVE! Schodok predstavuje 440 miliárd €!
Nemecká vláda plánuje v roku 2024 vydať federálne cenné papiere s celkovým objemom približne 440 miliárd EUR (480,96 miliárd USD). Oznámila to v utorok prostredníctvom agentúry REUTERS nemecká finančná agentúra a podrobne opísala plány Nemecka na... Čítať ďalej
19 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!