ISMAIL HANIYEHI, vodca Hamasu pricestoval do Káhiry aby prerokoval ďalšie možné prímerie s Izraelom.
21 | 12 | 2023 I Dušan Janek

Najvyšší vodca Hamasu pricestoval v stredu do Káhiry na rozhovory o vojne v Gaze, kde militantná skupina po viac ako 10 týždňoch ťažkých izraelských bombardovaní a prudkého mestského boja, v ktorom zahynulo takmer 20 000 Palestínčanov, kladie silný odpor.

Návšteva Ismaila Haniyeha nastala deň po tom, ako Hamas vypálil rakety, ktoré spustili sirény v strede Izraela, čo bolo prejavom nepretržitej odolnosti Palestínčanov počas vojny, ktorá vyvraždila väčšinu severnej Gazy a vyhnala z ich domovov približne 1,9 milióna Palestínčanov – takmer 85% obyvateľstva.

Izrael vyzval zvyšok sveta, aby Hamas ako teroristickú organizáciu zaradil na čiernu listinu, pričom povedal, že sa musí pomstiť Palestíne, ktorú obviňuje za útoky na Izrael,  uskutočnené od 7. októbra. Izrael tvrdí, že Hamas bol dôvodom ku krvavej odvete. Strany však nedávno opätovne začali nepriame rozhovory sprostredkované Egyptom a Katarom, ktorých cieľom je začať ďalšie prímerie a oslobodiť ďalších rukojemníkov zajatých v tomto útoku výmenou za Palestínčanov uväznených Izraelom.

Pravdepodobnosť ďalšieho prímeria nie je vysoká.

Napriek napätiu vysokých úradníkov v posledných dňoch sa zdá, že obidve strany sú ďaleko od dohody. Hamas v vyhlásení povedal, že Haniyeh bude diskutovať o vojne s egyptskými úradníkmi, bez poskytnutia ďalších podrobností.

Egypt spolu s Katarom, kde sa pravdepodobne nachádza Haniyeh, pomohol v novembri sprostredkovať týždenné prímerie, v ktorom Hamas oslobodil viac ako 100 rukojemníkov výmenou za prepustenie 240 palestínskych väzňov Izraelom.

Izraelská armáda tvrdí, že 131 z jej vojakov bolo zabitých počas pozemnej ofenzívy v Gaze. Jej zdroje hovoria, že na strane Palestíny je "iba" približne 7 000 civilných obetí, no dôkazy neposkytol. Toto krviprelievanie bagatelizuje a obviňuje Hamas z civilných úmrtí. Tvrdí, že civilistov používa ako ľudské štíty, kým bojujú v obytných oblastiach.

Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!