DONALD TRUMP v nemilosti!
20 | 12 | 2023 I Dušan Janek

Najvyšší súd amerického štátu Colorado zakázal exprezidentovi Donaldovi Trumpovi účasť v republikánskych primárkach budúci rok v marci. Ako verejný činiteľ, ktorý prisahal vernosť ústave, sa podľa súdu zapojil do vzbury. Štrnásty dodatok americkej ústavy takýmto ľuďom zakazuje vykonávať volené funkcie. Volebný štáb Donalda Trumpa sa proti rozsudku odvolá.

Rozhodnutie najvyššieho súdu v Colorade robí z Donalda Trumpa prvého prezidentského kandidáta v histórii Spojených štátov, ktorý je považovaný za nespôsobilého uchádzať sa o Biely dom. Návrh na Trumpovo vylúčenie z prezidentských volieb v Colorade podala skupina šiestich republikánskych voličov.

Okresná sudkyňa uznala, že sa Trump ako štátny úradník zapojil do napadnutia sídla Kongresu po voľbách, ktoré prehral. Zákaz výkonu verejného úradu sa však podľa nej nevzťahuje na ľudí uchádzajúcich sa o post prezidenta. Podľa coloradského Najvyššieho súdu ale účasť v povstaní znemožňuje aj kandidovať na hlavu štátu a Trumpa vyradil z primárok konaných 5. marca.

Verdikt sa opiera o 14. dodatok americkej ústavy, ktorý zakazuje zastávanie „akejkoľvek funkcie, civilnej alebo vojenskej“ komukoľvek, kto predtým odprisahal vernosť ústave a následne sa dopustil „povstania alebo vzbury proti tomu istému, alebo poskytol pomoc a útechu nepriateľom“ ústavy.

USA tvrdia, že tento mesiac im dôjdu prostriedky pre Ukrajinu
POLITICO informuje, že USA tento mesiac dôjdu finančné prostriedky pre Ukrajinu, ak Kongres neschváli núdzovú žiadosť prezidenta Joea Bidena o dodatočné výdavky, ktorá bola niekoľko týždňov pozastavená na Capitol Hill, uviedol v pondelok najvyšší... Čítať ďalej
20 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Americké zákony majú diery ako ementál

Uplatňovanie tejto normy je pomerne neprebádanou otázkou a do veci sa podľa médií zrejme vloží najvyšší súd USA. Podľa autorov žaloby možno za podporovanie vzbury považovať Trumpove konanie v dňoch a týždňoch pred 6. januárom 2021, keď dav jeho priaznivcov narušil schvaľovanie výsledkov prezidentských volieb v Kongrese.

„Najvyšší súd Colorada vydal úplne chybné rozhodnutie a my rýchlo podáme odvolanie na Najvyšší súd Spolejných štátov a súbežnú žiadosť o pozastavenie tohto hlboko nedemokratického rozhodnutia,“ uviedol hovorca Trumpovho štábu Steven Cheung.

O odvolaní proti rozsudku má federálny Najvyšší súd rozhodnúť do 4. januára.

Táto situácia poukazuje na skutočnosť, že spravodlivosť aj v „kolíske a výstavnej skrini demokracie“ má ten, kto má v rukách moc. Preto je pre Spojené štáty vhodnejšie, aby pri „moci“ zostal nemohúci, mentálne a fyzicky nespôsobilý Joe Biden. Ten nenarobí toľko rozruchu a bude robiť to, čo sa mu povie.

Priznal to už aj Pavel: Vojna na Ukrajine sa v roku 2024 ZMENÍ V PUTINOV PROSPECH!
Český prezident Petr Pavel očakáva v budúcom roku „významný vývoj“ v prospech Ruska! Podľa neho to bude rozsiahla invázia Moskvy na Ukrajinu – a to nebude pre Kyjev vôbec priaznivé, informuje POLITICO. V rozhovore pre český internetový... Čítať ďalej
20 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!