Aj nová poľská vláda "upratuje". Boj o médiá, alebo nastolenie poriadku?
21 | 12 | 2023 I Milan Laca

Vo Varšave vypukol škandál po odvolaní vedenia štátnych médií.

Po nástupe novej poľskej vlády vznikol škandál, kvôli pokusu o zmenu vedenia štátnych médií. 

"Upratovanie"

Poľský minister kultúry Bartholomew Sienkiewicz suspendoval predsedov štátnych televíznych a rozhlasových staníc, ako aj Poľskej tlačovej agentúry. Ešte pred voľbami členovia koalície nového poľského premiéra Donalda Tuska sľúbili, že budú vykonávať prísnejšiu kontrolu nad poľskou televíziou, kvôli kritike namierenej priamo na nich.

Poľskí dopravcovia opäť blokujú najdôležitejší hraničný priechod s Ukrajinou
Prepracovia tovaru z Poľska blokujú najväčší hraničný priechod s Ukrajinou. Nedovolia ukrajinským dopravcom prechádzať cez ich krajinu. Situácia vznikla po tom, čo súd dovolil návrat prepravcov na kontrolné stanoviská v obci Dorohursk na... Čítať ďalej
20 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Protestujú

Postup novej vlády je, podľa predsedu Národnej rady pre televízne a rozhlasové vysielanie, nezákonný. Takéto opatrenia voči štátnym médiám sa, podľa, neho dajú porovnávať len s tými, ktoré sa diali v období stanného práva.

Zablokovali vysielanie

Prestal fungovať spravodajský web Poľskej televízie a na jeho mieste sa objavil nový, ktorý vysiela filmy. V tlači sa objavili titulky: "Revolúcia vo verejnoprávnych médiách." "Policajný kordón pred budovou TVP,  "Pripravujú blokádu". Policajný kordón obkolesil budovu TVP.  Záznam zverejnil na sociálnej sieti poslanec PiS Piotr Müller. "Polícia sa pripravuje na zablokovanie TVP," upozornil. Dodal, že predtým došlo k „nezákonnému ustanoveniu orgánov spoločnosti“ vo verejnoprávnych médiách.  

screenshot youtube | Policajný kordón pred budovou TVP

TVP Info vypli

Vysielanie bolo prerušené. Zamestnanci  naplánovali demonštráciu na námestí Powstańców vo Varšave , kde vyrábajú spravodajské relácie Poľskej televízie.

Protesty v parlamente

Národná mediálna rada  rozhodnutie ministra Sienkiewicza neuzná a pravdepodobne sa proti nemu odvolá na súd.  Na žiadosť skupiny poslancov za PiS vydal Ústavný tribunál rozhodnutie o bezpečnosti v prípade verejnoprávneho média.  Poslanci z tejto strany tvrdia, že „ minister kultúry a národného dedičstva Bartłomiej Sienkiewicz nemôže zasahovať do riadenia verejnoprávnych médií, kým to neposúdi ústavný tribunál“. Samotný tribunál má prípad pojednávať 16. januára 2024.

Na vysvetlenie - boj o médiá

Poľský Sejm prijal uznesenie o obnovení práva a poriadku, ako aj o nestrannosti a čestnosti verejnoprávnych médií a Poľskej tlačovej agentúry. Viac ako 100 poslancov zo strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá bola donedávna vládnucou stranou, sa na hlasovaní nezúčastnilo, keď išli protestovať do sídla TVP.  Predseda Národnej rady pre televízne a rozhlasové vysielanie Maciej Świerski označil kroky nových orgánov krajiny za nezákonné. „Ako predseda rady vyhlasujem, že odvolanie rád a správnych rád štátnych médií ministrom kultúry je hrubým porušením zákona,“ napísal na sociálnej sieti X. "Vypnutie TV signálu a webových stránok TVPI je akt nezákonnosti a pripomína to najhoršie časy stanného práva," dodal Świerski .

NEMECKÉ FINANCIE V OBLUDNOM STAVE! Schodok predstavuje 440 miliárd €!
Nemecká vláda plánuje v roku 2024 vydať federálne cenné papiere s celkovým objemom približne 440 miliárd EUR (480,96 miliárd USD). Oznámila to v utorok prostredníctvom agentúry REUTERS nemecká finančná agentúra a podrobne opísala plány Nemecka na... Čítať ďalej
19 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!