TURECKÝ PREZIDENT ERDOGAN navštívil VIKTORA ORBÁNA
20 | 12 | 2023 I Dušan Janek

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a maďarský premiér Viktor Orbán sa po rozhovoroch v Budapešti zaviazali posilniť vzťahy. Stretnutie v pondelok znamenalo druhú návštevu tureckého prezidenta v krajine za štyri mesiace.

Maďarsko a Turecko sú jediné dve krajiny NATO, ktoré doteraz neratifikovali kandidatúru Švédska na vstup do transatlantickej vojenskej aliancie po ruskej invázii na Ukrajinu. Začiatkom tohto mesiaca Erdogan podmienil ratifikáciu kandidatúry Švédska na vstup do NATO zo strany Turecka tým, že Kongres Spojených štátov „súbežne“ schváli žiadosť Ankary o stíhačky F-16. Dvaja vedúci predstavitelia sa k tejto otázke vo svojom prejave k novinárom nevyjadrili.

O rozšírení NATO sa diskutovalo počas Erdoganovej návštevy, podľa maďarského prezidenta Katalina Novaka, ktorý sa tiež stretol s tureckým lídrom. Erdoganova návšteva sa zhoduje so storočím vytvorenia diplomatických vzťahov medzi týmito dvoma krajinami.

Turecko a Maďarsko mienia posilniť vzájomné vzťahy

„Chceme ďalej posilniť naše väzby v oblastiach ako je obrana a energetika, v ktorých už máme plodnú spoluprácu,“ povedal Erdogan a dodal, že tieto dve krajiny sa snažia zvýšiť objem svojho obchodu zo súčasných 4 miliárd USD na 6 miliárd USD.

Erdogan bol pred stretnutím s Novakom a potom s Orbánom privítaný s vojenskými poctami na námestí hrdinov v Budapešti. Orban daroval Erdoganovi Nonionského koňa – hoci turecký vodca v roku 2003 spadol z koňa.

Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!