Pre erupciu sopky na Islande vyhlásili núdzový stav (VIDEO)
19 | 12 | 2023 I Gabriela Fedičová

Pre sopečnú erupciu severne od mesta Grindavík na Islande vyhlásili núdzový stav. Všetky cesty do Grindavíku sú uzavreté. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR o tom informovalo na webe.

"Erupcia zatiaľ výrazne neobmedzuje prevádzku letiska Keflavík, avšak letecké spoločnosti budú prevádzkovať lety na základe predpovedí o množstve popola a ďalších faktorov. V tejto súvislosti odporúčame kontaktovať konkrétnu leteckú spoločnosť," upozornil rezort. Turistov zároveň žiada, aby sledovali miestne správy a rešpektovali pokyny miestnych úradov a polície.

Na polostrove Reykjanes na juhozápade Islandu sa v pondelok (18. 12.) večer po sérii slabších zemetrasení začala erupcia sopky. Začiatok erupcie zaznamenali v pondelok o 22.17 h v oblasti ležiacej severne od Grindavíku.

VIDEO:

Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik