Poľskí dopravcovia opäť blokujú najdôležitejší hraničný priechod s Ukrajinou
20 | 12 | 2023 I Dušan Janek

Prepracovia tovaru z Poľska blokujú najväčší hraničný priechod s Ukrajinou. Nedovolia ukrajinským dopravcom prechádzať cez ich krajinu. Situácia vznikla po tom, čo súd dovolil návrat prepravcov na kontrolné stanoviská v obci Dorohursk na juhovýchode Poľska. Predtým zablokovali tento priechod na viac ako mesiac pod podmienkou znovuzavedenia povolení na vstup do Európskej únie pre konkurenciu z Ukrajiny.

Únia nedbá na záujmy poľských dopravcov

Autodopravcovia blokovali najväčší hraničný priechod vyše mesiac a požadovali znovuobnovenie povolenia na vstup do Európskej únie pre konkurenciu z Ukrajiny. EÚ systém zrušila po tom, ako sa začal vojenský konflikt na Ukrajine. Poľskí kamionisti hovoria, že ich tým pripravili o zisky. Dorohuské úradné inštitúcie povolenie na protesty zrušili pred týždňom, no toto rozhodnutie opätovne zvrátil súd. Polícia včera potvrdila, že sa kamióny poľských prepravcov znova začali zhromažďovať a blokujú nákladnú prepravu.

Donald Tusk obvinil zo situácie bývalú vládu.

Ukrajina je odkázaná na Poľsko, pretože je priechodným štátom do ostatných krajín Európskej únie. Ich situácia je o to ťažšia, že nemôžu rozvíjať svoju činnosť i na Východ, vzhľadom na pretrvávajúci konflikt s Ruskom. Premiér Donald Tusk sľúbil, že túto situáciu vyrieši. Vinu za tento stav hodil, ako býva bežné, na bývalú vládnu garnitúru pričom zastáva názor, že prepravcov nechala napospas osudu. K žiadnemu záveru však pri svojej práci ohľadne tejto negatívnej situácii zatiaľ Tuskov kabinet nedošiel.

Veľkolepá erupcia islandskej sopky (FOTO)
Nočnú oblohu naplnil v pondelok na juhozápade Islandu veľkolepý červený záblesk, keď sopka pri meste Grindavik vybuchla, čo si vyžiadalo ďalšiu evakuáciu, informuje Breitbart. Z rybárskeho mestečka Grindavik bolo evakuovaných takmer 4000 ľudí,... Čítať ďalej
20 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!