Neuveriteľných 4 miliárd eur skončilo na skládkach. Kto ponesie zodpovednosť?
19 | 12 | 2023 I Eka Balaskova

Denník Politico zverejnil informáciu, že najmenej 215 miliónov dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19 v EÚ skončilo na skládkach odpadu. Hoci sa krajiny EÚ snažili o ich presun do tretích krajín, nebol o ne záujem a pridali sa aj problémy s logistikou. Právnika Dalimíra Solčanského zaujíma, kto to celé zaplatí.

Na vrchole pandémie EÚ obstarala vakcíny za štyri miliardy eur. Množstvo z nich podľa štúdie magazínu Politico skončilo na skládkach odpadu po celom kontinente.

Právnik Dalimír Solčanský na Facebooku približuje, že na smetiská po celom kontinente bolo vyhodených toľko peňazí, koľko stačí menšej krajine v EÚ na ročnú zdravotnú starostlivosť. Ďalšie dávky však boli nakúpené a Pfizer žaluje niektoré štáty za ich neodobratie a teda nezaplatenie. Koniec to však nie je – zmluva na vakcíny končí až v roku 2027.

Vakcína je zdravie ... pre skládky

„Najmenej 215 miliónov dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19 obstaraných krajinami EÚ na vrchole pandémie bolo vyhodených, čo stálo daňových poplatníkov štyri miliardy eur," uvádza sa v publikácii. Ako noviny poznamenávajú, krajiny EÚ dostali celkovo jeden a pol miliardy dávok vakcín, ale mnohé z nich skončili "na skládkach po celom kontinente".

Podľa správ médií, EÚ vyhodila najmenej 215 miliónov dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19
Politico: Krajiny EÚ vyhodili najmenej 215 miliónov dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19 Krajiny EÚ vyhodili na skládky viac ako dvesto miliónov dávok vakcín proti koronavírusu v hodnote štyroch miliárd eur. "Najmenej 215 miliónov dávok vakcín... Čítať ďalej
18 | 12 | 2023 | Ivan Mihale

Koniec exspirácie

Právnik Dalimír Solčanský na sociálnej sieti upozorňuje, že viac, ako dvesto miliónov dávok skončilo na skládkach aj kvôli blížiacemu sa dátumu spotreby. Členské štáty to stálo podľa magazínu Politico 4 miliardy eur, tak vyhodili na smetisko toľko peňazí, koľko potrebuje ročne na zdravotnú starostlivosť napríklad Chorvátsko.

To však nie je koniec

„Ďalšie milióny dávok ležia na skladoch (svojho času sa nakúpili viac ako 3 dávky na osobu v EÚ). Poľsko a Maďarsko dokonca prestali odoberať vakcíny od Pfizeru, za čo ich spoločnosť Pfizer žaluje za nezaplatenie,“  pripomína právnik.

Súd odročil pojednávanie so Zoroslavom Kollárom. Má odkaz pre novinárov
Špecializovaný trestný súd (ŠTŠ) odročil pondelkové hlavné pojednávanie so Zoroslavom Kollárom v prípade zasahovania do nezávislosti súdov. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytla hovorkyňa ŠTŠ Katarína Kudjáková “Samosudca hlavné... Čítať ďalej
18 | 12 | 2023 | Ivan Mihale

Kto ponesie zodpovednosť za škody?

„Bude za toto mrhanie niesť niekedy niekto zodpovednosť? Jedine v Rumunsku sa prokuratúra snaží zbaviť imunity bývalého premiéra a dvoch bývalých ministrov zdravotníctva z dôvodu,  že ich nadmerné nákupy vakcín spôsobili štátu škody za viac ako 1 miliardu eur,“upozorňuje Solčanský a dodáva, že slovenská prokuratúra podobnú aktivitu nevyvíja.

Veď ale už je koniec, povedia si mnohí, no Solčanský ich „schladzuje“.

„Revidovaná zmluva so spoločnosťou Pfizer zaväzuje európske krajiny nakupovať vakcíny minimálne 𝗱o roku 2027, avizuje právnik na záver príspevku na sociálnej sieti.

Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik