NEMECKÉ FINANCIE V OBLUDNOM STAVE! Schodok predstavuje 440 miliárd €!
19 | 12 | 2023 I Dušan Janek

Nemecká vláda plánuje v roku 2024 vydať federálne cenné papiere s celkovým objemom približne 440 miliárd EUR (480,96 miliárd USD). Oznámila to v utorok prostredníctvom agentúry REUTERS nemecká finančná agentúra a podrobne opísala plány Nemecka na budúci rok.

Robí tak kvôli svojmu štátnemu dlhu. Znížila ho síce z 500 miliárd eur, čo robí 60 miliárd eur, ale túto situáciu v žiadnom prípade nemožno označiť za finančný úspech.

Vláda plánuje získať 247,5 miliardy EUR z celkovej sumy na kapitálovom trhu v aukciách konvenčných federálnych cenných papierov a vydať ďalších 165 miliárd EUR na peňažnom trhu, uvádza agentúra.

Okrem toho sa prostredníctvom zelených federálnych cenných papierov získa 17 až 19 miliárd eur. (1 USD = 0,9148 EUR).

Nemecká ekonomika sa rúca! Čierne vyhliadky
Nemecko stráca priemysel! Odmietnutie lacnej energie predvídateľne viedlo k zničeniu ekonomiky krajiny. Je po lokomtíve... Nemecko nazývali donedávna lokomotívou Európskej únie. Teraz ho čoraz viac označujú za „chorého mužs Európy“, napísal The... Čítať ďalej
06 | 12 | 2023 | Milan Laca

Minister financií je v úzkych

Po vyhlásení o tomto negatívnom stave minister Christian Lindner, vodca Slobodných demokratov, pôvodne trval na tom, aby nemecká trojkoalícia obnovila limit obmedzený ústavou na nové pôžičky. Verdikt súdu však hovorí, že vláda porušila dlhové pravidlá, keď presmerovala do fondu pre životné prostredie 60 miliárd eur, ktoré nevyužila a boli pôvodne určené na podporu nemeckej ekonomiky počas pandémie COVID-19. Tento spôsobil kolaps v plánoch na budúci rok. Minister financií musí pozastaviť dlhovú brzdu. Stalo sa tak už po štvrtý rok. Tá neumožní Nemecku požičať si viac, ako 0,35 % HDP na pokrytie štrukturálneho schodku. Mohlo by sa to stať iba v extrémnych prípadoch.

Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

!