Mohutné zemetrasenie v Číne! Zomrelo už viac, ako 100 ľudí
19 | 12 | 2023 I Gabriela Fedičová

Mohutné zemetrasenie zasiahlo severozápadnú Čínu v pondelok večer s magnitúdou 6,2 stupňa Richterovej stupnice, ktoré doteraz zabilo 116 ľudí, ale počet obetí sa pravdepodobne zvýši. Stovky ľudí utrpeli zranenia a záchranári pátrajú po preživších v mrazivých teplotách, informovala stanica BBC.

Zemetrasenie si vyžiadalo najvyšší počet obetí v Gansu, jednom z najchudobnejších regiónov Číny, kde zahynulo doposiaľ 105 ľudí a v susednej provincii Čching-chaj, kde doposiaľ zahynulo 11 ľudí. 186 ľudí bolo zranených, 4782 domov sa úplne alebo čiastočne zrútilo.

V niektorých častiach provincie Gansu bola prerušená voda a elektrina. Čínsky prezident Si Ťin-pching nariadil rozsiahle záchranné operácie. Štátne médiá informovali, že k druhému zemetraseniu došlo o niekoľko hodín neskôr v susednom Sin-ťiangu.

Záchranári pracujú v strašnej zime

Tisíce hasičov, vojakov a policajtov pátrajú po preživších a ich prácu sťažuje chlad, -13 stupňov Celzia, čo tiež znižuje šance na prežitie ľudí uväznených pod troskami. Úrady tiež varovali pred ďalšími následnými otrasmi.

Taiwan ponúkol pomoc

Taiwanská prezidentka Tsai Ing-wen vyjadrila sústrasť Číne v súvislosti so zemetrasením v meste Gansu, zatiaľ čo prezidentská kancelária ostrova dodala, že Taiwan je pripravený Číne pomôcť.

Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik