VRAJ OBROVSKÝ KROK VPRED: Vatikán sa otvára požehnaniam homosexuálov
20 | 12 | 2023 I Diana Zaťková

Rozpory vo Vatikáne! Pro-LGBT katolíci, ako je jezuita páter James Martin, vychvaľujú vatikánske požehnanie pre homosexuálne páry ako „obrovský krok vpred“. Františkán otec Thomas Weinandy zase hovorí: "Požehnaná nie je ich sexuálna abstinencia, ale ich sexuálna pôžitkárstvo. Nemorálnym pokusom využiť Božie požehnanie je výsmech jeho božskej dobrote a láske," informuje Breitbart.

Krok vpred

Pondelňajšie vatikánske vyhlásenie „budú mať ľudia LGBTQ dlho v pamäti,“ píše otec Martin, pretože „po prvý raz otvára dvere pre oficiálne požehnanie párov rovnakého pohlavia služobníkmi cirkvi“.

Otec Martin vo svojej eseji oslovuje a koriguje dojem niektorých katolíkov, ktorí to myslia dobre, že „sa nič nezmenilo“.

"Ale v skutočnosti sa veľa zmenilo," poznamenáva kňaz. „Pred vydaním tohto dokumentu neexistovalo povolenie pre biskupov, kňazov a diakonov požehnávať páry v zväzkoch rovnakého pohlavia v akomkoľvek prostredí. Tento dokument s určitými obmedzeniami stanovuje, že môžu.“

Zatiaľ čo tieto požehnania už boli v nemecky hovoriacich krajinách veľmi rozšírené, poznamenáva Martin, zmena je v tom, „že tieto požehnania sú teraz oficiálne schválené Vatikánom“.

„Dnes môžem s určitými obmedzeniami vykonať verejné požehnanie páru rovnakého pohlavia. Včera som nemohol,“ uzatvára.

Otec James Martin

Otec James Martin, jezuitský kňaz a šéfredaktor časopisu America Magazine, vychvaľoval požehnanie vo Vatikáne pre homosexuálne páry ako „obrovský krok vpred“. (AP Photo/Richard Drew)

Francis DeBernardo, výkonný riaditeľ disidentskej  katolíckej“ LGBT skupiny New Ways Ministry, tiež uznal tektonický posun v kroku Vatikánu a nazval Deklaráciu „predčasným vianočným darčekom“ pre LGBT katolíkov.

„Pápež František dal tento rok katolíkom LGBTQ+ predčasný vianočný darček, keď schválil požehnanie pre páry rovnakého pohlavia,“ píše DeBernardo.

„Predchádzajúce tvrdenie vatikánskeho doktrinálneho úradu, že ‚Boh nežehná hriechu‘, bolo vykorenené novou exhortáciou ‚Boh nikdy neodmieta nikoho, kto sa k nemu priblíži!“,“ dodáva.

Kardinál Víctor Manuel „Tucho“ Fernández, vedúci vatikánskeho doktrinálneho úradu, v skutočnosti vyhlásil, že nový postoj Vatikánu v súvislosti s požehnaním homosexuálnych párov predstavuje „skutočný vývoj“. Kardinál Fernández povedal, že požehnanie pre homosexuálne páry by sa nemalo považovať za „oficiálne potvrdenie ich postavenia“. Je ale ťažké si predstaviť, že to nebude skutočne vnímané ako potvrdenie ich postavenia, aj keď nie „oficiálne“. Ako poznamenal františkán otec Thomas Weinandy, významný americký teológ a bývalý vedúci doktrinálneho úradu Konferencie biskupov USA, každý právom chápe požehnanie ako potvrdenie toho, čo je požehnané.

TÁTO ŠTÚDIA S Z NÁS ASI ROBÍ SRANDU! Ľudia prispievajú ku globálnemu otepľovaniu DÝCHANÍM
Prestaňme dýchať! Britská štúdia zistila, že ľudia môžu prispievať ku globálnemu otepľovaniu jednoduchým – a nevyhnutným – aktom dýchania, informuje Breitbart. Ľudské dýchanie, grganie i prdenie sú neprípustné! Vedci z Centra pre ekológiu a... Čítať ďalej
20 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Je to šaráda

Požehnať páry rovnakého pohlavia bez toho, aby to vyvolalo dojem, že Cirkev potvrdzuje ich sexuálnu aktivitu, je „šaráda“, píše Weinandy. „Všetci, ktorí sú prítomní na takýchto požehnaniach, bezpochyby vedia, že takéto vzťahy sú sexuálnej povahy. Nikto nie je oklamaný."

„V skutočnosti sa tešia, že takéto sexuálne vzťahy sú požehnané. To je zmysel týchto požehnaní,“ dodáva. "Požehnaná nie je ich sexuálna abstinencia, ale ich sexuálna pôžitkárstvo."

To je dôvod, prečo Vatikán doteraz zakazoval takéto požehnania, pretože takýto štrukturálne hriešny vzťah je „nepožehnateľný“.

Vatikánsky doktrinálny úrad (CDF) vo svojom vyhlásení k tejto záležitosti z roku 2021 vyhlásil, že Cirkev nemá právomoc požehnávať homosexuálne zväzky, pretože sám Boh „nežehná a nemôže žehnať hriech“. Požehnania si vyžadujú „správny úmysel tých, ktorí sa zúčastňujú“ a „aby to, čo je požehnané, bolo objektívne a pozitívne nariadené prijímať a vyjadrovať milosť podľa Božích plánov vpísaných do stvorenia,“ uvádza sa v texte.
Je to výsmech

Tým, že nová Vatikánska deklarácia povoľuje takéto požehnania, trvá na tom, že by sa nemali udeľovať v liturgickom prostredí a nemali by sa zamieňať so sviatosťou manželstva.

Zároveň to nepopierateľne otvára dvere predstave, že homosexuálne páry sú teraz „požehnané“.

Ako píše otec Weinandy, hoci „O pastoračnom význame požehnaní“ môže byť mienené dobre, „spôsobuje zmätok v samotnej podstate požehnaní“.

„Nemorálnym pokusom využiť Božie požehnanie je výsmech jeho božskej dobrote a láske,“ uzatvára.

Priznal to už aj Pavel: Vojna na Ukrajine sa v roku 2024 ZMENÍ V PUTINOV PROSPECH!
Český prezident Petr Pavel očakáva v budúcom roku „významný vývoj“ v prospech Ruska! Podľa neho to bude rozsiahla invázia Moskvy na Ukrajinu – a to nebude pre Kyjev vôbec priaznivé, informuje POLITICO. V rozhovore pre český internetový... Čítať ďalej
20 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik