GP avizuje: Po zrušení ÚŠP sa pod koberec zametať nebude!
20 | 12 | 2023 I Eka Balaskova

Generálny prokurátor Maroš Žilinka ubezpečuje, že adekvátne opatrenia na zabezpečenie plnenia úloh prokuratúry, pre prípad zmeny jej organizácie, budú prijaté. Na Facebooku tak reaguje na špekulácie v médiách bývalého mainstreamu. Aj „červené denníky“, aj opoziční politici totiž jednohlasne tvrdia, že po zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry budú vyšetrované kauzy zametené pod koberec a nebudú sa vyšetrovať.

„K špekuláciám prezentovaným vo verejnom priestore o možnom negatívnom zásahu do už prebiehajúcich konaní pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS), v dôsledku výmeny konajúcich prokurátorov po prípadnom zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ak k takému legislatívnemu kroku zákonodarca pristúpi, považujem za potrebné uviesť nasledovné:

Na zabezpečenie plnenia úloh prokuratúry využijem zákonné oprávnenie, na základe ktorého určím, že vo veciach, v ktorých ku dňu zrušenia ÚŠP konal ŠTS, až do právoplatného skončenia konania, ak tomu nebudú brániť objektívne dôvody (napr. skončenie služobného pomeru prokurátora), budú zásadne konať súčasní prokurátori ÚŠP, a to bez ohľadu na orgán prokuratúry alebo organizačnú zložku Generálnej prokuratúry SR, na ktorej budú pôsobiť, a to pri zachovaní zastupiteľnosti prokurátorov,“ píše generálny prokurátor na Facebooku. Rovnaký princíp mieni uplatniť vo veciach, v ktorých už došlo ku skončeniu vyšetrovania a na ÚŠP už má „na stole“ návrh na podanie obžaloby, prípadne iné rozhovnutie.

Opozícia protestuje! NAŽIVO!
Opozícia je v uliciach! Protestuje sa v v 11 - tich mestách. Protest organizuje strana Sloboda a Solidarita s PS a KDH. Igora Matoviča s jeho hnutím OĽaNO opäť vylúčili. Protesty prebiehajú od 18:00 v mestách na celom Slovensku: Bratislava, Nám.... Čítať ďalej
19 | 12 | 2023 | Gabriela Fedičová

„V tejto súvislosti aj s poukazom na zákonný zákaz, tzv. negatívnych pokynov zo strany nadriadeného prokurátora, vylučujem akékoľvek špekulácie o možnom nežiaducom zasahovaní do trestných vecí,“ uvádza sa v statuse generálneho prokurátora.

„Práve príprava implementácie navrhovaných zmien, zdôrazňujem pre prípad ich schválenia Národnou radou SR, z hľadiska organizačného, personálneho a materiálno – technického, vrátane prípravy súvisiacej vnútrorezortnej legislatívy, je úlohou pracovnej skupiny, ktorú som zriadil. Členmi pracovnej skupiny sú námestníci generálneho prokurátora (vrátane špeciálneho prokurátora), európsky delegovaný prokurátor, krajskí prokurátori, ako aj zástupcovia dotknutých organizačných zložiek Generálnej prokuratúry SR,“ informuje záverom Žilinka.

Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!