U.S. STEEL na predaj. Hrozí prepúšťanie?
18 | 12 | 2023 I Dušan Janek

Amerického výrobcu ocele U.S. Steel kupuje za zhruba 14,9 miliardy dolárov – 13, 61 miliardy eur japonská spoločnosť Nippon Steel. Majiteľa tak zmenia aj Košické železiarne U.S. Steel Košice, predtým Východoslovenské železiarne, ktoré sú jedným z najväčších zamestnávateľov na Slovensku. Informuje o tom japonský list Nikkei, U.S. Steel cenu podľa agentúry Agentúra AP

Politológ: Vari sme už úplne rezignovali a necháme sa takto ponižovať?
"A kým Václav Havel ohlupoval masy svojimi povrchnými floskulami o pravde a láske, nezamestnanosť stúpla na vyše 20 percent, ceny narástli o vyše 60 percent, nasledovali drastické škrty v sociálnych výdavkoch, ktoré priniesli dovtedy nepoznané... Čítať ďalej
19 | 11 | 2023 | Gabriela Fedičová
.

Hodnota transakcie predstavuje približne 14,1 miliardy dolárov, vrátane prevzatia dlhu je to potom 14,9 miliardy dolárov. Cena za U.S. Steel, ktorú zaplatí Nippon Steel, je takmer dvojnásobná oproti cene, ktorú pred iba štyrmi mesiacmi ponúkla konkurenčná spoločnosť Cleveland Cliffs.

Americký výrobca ocele z Pittsburghu hral kľúčovú úlohu v industrializácii krajiny. Spoločnosť U.S. Steel si ponechá svoje meno a sídlo v tomto meste, kde ju v roku 1901 založili J.P. Morgan a Andrew Carnegie. Spoločnosť Nippon uviedla, že bude dodržiavať všetky kolektívne zmluvy uzavreté s United Steelworkers a ďalšími zamestnancami a že je odhodlaná udržiavať vzťahy s robotníkmi.

Kontrakt je top akvizíciou Nippon Steel

Pre spoločnosti Nippon Steel je to jedna z najväčších akvizícií v jej histórii. Jej cieľom je posilniť pozíciu spoločnosti na rastúcom americkom trhu v situácii, keď v Japonsku klesá dopyt po oceliarskych výrobkoch v dôsledku klesajúcej pôrodnosti a ďalších faktorov, uvádza Nikkei.

Rastúce ceny pomohli v tomto desaťročí ku konsolidácii oceliarskeho priemyslu. Ceny ocele sa na začiatku pandémie viac ako štvornásobne zvýšili a do leta 2021 sa priblížili 2000 USD (takmer 50.000 korún) za metrickú tonu. Dodávateľské reťazce sa totiž ocitli v patovej situácii, ktorá je príznakom prudko rastúceho dopytu po tovare a nemožnosti dopytu predvídať, píše AP.

Nákupná cena zahŕňa 40-percentnú prirážku k piatkovej burzovej uzatváracej cene akcií U.S. Steel. Akcie U.S. Steel v reakcii na zverejnenie správy poskočili v americkom obchodovaní pred otvorením tamojších búrz o zhruba 29 percent.

Politológ: Vari sme už úplne rezignovali a necháme sa takto ponižovať?
"A kým Václav Havel ohlupoval masy svojimi povrchnými floskulami o pravde a láske, nezamestnanosť stúpla na vyše 20 percent, ceny narástli o vyše 60 percent, nasledovali drastické škrty v sociálnych výdavkoch, ktoré priniesli dovtedy nepoznané... Čítať ďalej
19 | 11 | 2023 | Gabriela Fedičová

Hrozí masové prepúšťanie.

Predaj košických oceliarní potenciálne ohrozuje pracovné miesta tisícok ich zamestnancov. Finančný analytik Lukáš Kovanda varuje: "Nový majiteľ totiž môže znížiť rozsah výroby v nich, aby tak čelil napríklad duplicitám vo výrobe alebo inak zefektívňoval výrobnú činnosť celého zlúčeného kolosu," Pripomenul, že o kúpu košických oceliarní sa v poslednom čase zaujímal napríklad český miliardár Pavel Tykač alebo maďarský petrochemický podnik MOL. Upozornil tiež na to, že U.S. Steel, ktorý vlastní košický závod od sklonku roka 2000, sa svojich ďalších fabrík v Európe, konkrétne v Srbsku, už zbavil.

Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik