Strašiak Trump. Čo bude s Ukrajinou, keď vyhrá voľby? A nielen s ňou...
19 | 12 | 2023 I Milan Laca

Trump má v úmysle vykonať personálne čistky v Spojených štátoch a zastaviť pomoc Ukrajine.

Po voľbách prezidenta Spojených štátov, ak ich vyhrá, Donald Trump dosadí do kľúčových funkcií jemu lojálnych ľudí, čo zmení zahraničnú politiku USA voči Číne, NATO a Ukrajine.

Už vedia, čo urobí

Ako píše tlačová agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na svoje zdroje, personálne zmeny sa dotknú najmä Pentagonu, ministerstva zahraničia a CIA. Zdroje tvrdia, že Trump má v úmysle radikálne sa vrátiť k izolacionistickej politike a nechce byť obmedzovaný úradníkmi, ako sa to často stávalo počas jeho prvého funkčného obdobia vo funkcii prezidenta.

Trumpove námietky k NATO
Americký senát v rámci návrhu zákona o obrannej politike známeho pod skratkou NDAA schválil opatrenie, ktoré zakazuje budúcim prezidentom jednostranne, teda bez súhlasu amerického senátu, opustiť NATO. Informoval o tom server THE HILL. Zákon NDAA... Čítať ďalej
17 | 12 | 2023 | Dušan Janek

... ďalší na rade

Podľa zdrojov, Trump zníži obrannú pomoc Európe, zavedie obchodné clá na krajiny NATO, ak nebudú prispievať 2 % svojho HDP. Bude pokračovať aj v znižovaní ekonomických väzieb s Čínou a zastaví pomoc Ukrajine.

Zbohom Ukrajina!

Denník The New York Times napísal, že Trumpov návrat k moci v Spojených štátoch by mohol znamenať „opustenie Ukrajiny.“.

V článku sa uvádza, že Trump bude mať "obrovský vplyv na ukrajinskú vládu" a že jeho súčasní spojenci v Kongrese sú proti ďalšej vojenskej pomoci Kyjevu. Bude to „prvá oblasť, kde by Trumpov potenciálny návrat do Bieleho domu v roku 2025 mohol vyvolať zahraničnopolitickú krízu, týkajúcu sa Ukrajiny a spojenectva západných demokracií, ktoré podporujú jej obranu pred ruskou inváziou,“ píšu noviny. A aj keby Kongres konečne pridelil ďalšiu pomoc, „Trump ju môže odmietnuť poskytnúť,  ako to urobil v roku 2019, keď sa pokúsil prinútiť Zelenského, aby začal trestné vyšetrovanie Bidena“, píšu NYT.

Aj Európa je v úzkych 

Ako tvrdia západné médiá, v Európe si nevedia poradiť s Trumpom, ak sa vráti k moci

Podľa The New York Times,  v Európe narastajú obavy, že druhé Trumpovo predsedníctvo môže znamenať zničenie NATO. „Musíme dokončiť proces zásadného prehodnotenia účelu a poslania NATO, ktorý sme začali za mojej administratívy,“ napísal Trump vo svojej kampani. Táto nejasná zmienka vyvolala medzi európskymi spojencami obrovskú neistotu a úzkosť. Európski veľvyslanci a predstavitelia think-tankov „konajú púte“ k Trumpovým spolupracovníkom, aby sa dozvedeli o jeho zámeroch, píše sa v novinách. „V Európe sú veľké obavy, že druhé Trumpovo prezidentstvo by viedlo k virtuálnemu vystúpeniu Spojených štátov z NATO“, povedal James G. Stavridis, bývalý štvorhviezdičkový admirál námorníctva, ktorý bol v rokoch 2009 až 2013 najvyšším veliteľom NATO.

Podľa správ médií, EÚ vyhodila najmenej 215 miliónov dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19
Politico: Krajiny EÚ vyhodili najmenej 215 miliónov dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19 Krajiny EÚ vyhodili na skládky viac ako dvesto miliónov dávok vakcín proti koronavírusu v hodnote štyroch miliárd eur. "Najmenej 215 miliónov dávok vakcín... Čítať ďalej
18 | 12 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik