Zábojník: Dozrel čas na hĺbkový audit na bratislavskom magistráte
18 | 12 | 2023 I Eka Balašková

Bratislavský primátor má minimálne za posledný rok za sebou niekoľko rozhodnutí, o ktorých samotní Bratislavčania hovoria, ako o „Vallovinách“ a to je najslušnejšie pomenovanie, aké obyvatelia medzi sebou používajú. Pred nedávnom predstavil Vallo plán, pri ktorom sa mnohí pýtajú, o čo mu vlastne ide. Zvyšovanie daní, parkovacia politika a mnohé ďalšie rozhodnutia totiž v ľuďoch vyvolávajú dojem, že má za cieľ ich doslova ožobráčiť. Alebo je „opitý mocou“, či len diletant?

Odpoveď na tieto otázky hľadal u Juraja Zábojníka - bývalého dlhoročného riaditeľa Úradu na ochranu ústavných činiteľov, plukovníka v zálohe a bezpečnostného experta portál eReport. Zábojník rekapituluje Vallovu činnosť na magistráte počas takmer šiestich rokov pôsobenia. Tá by však mala prejsť hĺbkovým auditom kompetentných orgánov, ktoré by podľa Zábojníka mali čo kontrolovať a preverovať. Prečo ho Bratislavčania volia a ako by mal vyzerať nový primátor, aj na to Zábojník odpovedá.

Pri kormidle takmer 6 rokov

Vallovo pôsobenie vo funkcii primátora hlavného mesta Zábojník hodnotí slovenským príslovím „S jedlom rastie chuť“.

„Keď sa stal primátorom, zvýšil nám dane z nehnuteľností o 100%, opakujem, o 100%! Zvýšil dane zo záhrad. Zrušil 15 min. lístky v MHD, čo je zase len v prospech niekoho iného, ale nie občanov Bratislavy. Nehovoriac o opätovnom zvýšení cien za cestovné lístky,“ pripomína Zábojník pre eReport. Pokračuje parkovacou politikou, pri ktorej v meste nezaparkujete, no bočné uličky sú plné „sliedičov“ hodnotiacich, kto ako parkuje.

Matúš Vallo/ TASR

Sudkyňa Kosová: Svet podľa Zuzany Kovačič Hanzelovej
Ak niektorým názov tohto príspevku pripomína názov knihy Johna Irvinga Svet podľa Garpa, je to len náhoda. Spisovateľ Garp bol fiktívny, neexistoval on, ani jeho príbehy. ZKH je skutočná. V našom príbehu na rozdiel od tých Garpových, chýba aj... Čítať ďalej
18 | 12 | 2023 | Ivan Mihale

Prečo ho volili znovu?

Podľa Zábojníka sa Bratislava ocitla ako v zlom vtipe o partnerstve – ona si robí, čo chce a on robí, čo chce ona.

„Hovorí sa, ak sa občan – volič nevie rozhodnúť, zvyčajne si vyberie zúfalstvo. A my sme sa teraz skutočne ocitli vo veľmi zúfalej situácii. Agresívna a hlúpa politika primátora Valla už dávno nemá žiadne hranice,“ myslí si bezpečnostný analytik s tým, že vo funkciách sa ocitajú dva typy ľudí. Jeden uvažuje samostatne, druhý funguje „na baterky“, cez ktoré ho ovláda niekto iný.

„Aj jedno aj druhé, je pre spoločnosť mimoriadne škodlivé, pokiaľ ide o zlé rozhodnutia v neprospech občanov,“ dopĺňa Zábojník.

V pokri by nebol dobrý protihráč

Ľudia by podľa Zábojníka mali Vallovi vystaviť „tvrdé a zaslúžené vysvedčenie“, aké si zaslúži.

„Keď hráte poker, nehráte s kartami, ale s človekom oproti sebe. On ho hrá s občanmi veľmi zle. Vôbec ich nevníma. Myslím si, že jeho zaradenie kam patrí je už všetkým jasné. Vyšiel ako motýľ z kukly. Je najvyšší čas, aby pocítil, že najväčší vietor fúka na vrchole hory,“prorokuje Zábojník bratislavskému primátorovi.

O čo mu ide?

Pred pár dňami sa Bratislavčania od Valla dozvedeli veľmi nepríjemné správy. Daň z nehnuteľností stúpne o zhruba 35 percent a poplatky za odvoz odpadu o 30 percent. Ako dôvod uviedol zlé rozhodnutia predošlej vlády a infláciu. Ešte pred tým by si podľa Zábojníka občania zaslúžili mnohé vysvetlenia. Okrem iného, kde skončili úvery od bánk, prečo je mestská kasa v takom zlom stave a občania by si tiež zaslúžili vedieť, kto primátorovi z ich daní schválil taký plat, aký má.

„Príslušné štátne orgány by mali z podnetu okamžite začať konať. A preveriť i to, prečo navýšil počet zamestnancov o niekoľko stoviek, čo títo ľudia robia a akú majú nielen pracovnú náplň, A tiež, čo doposiaľ vykázali,“ dopĺňa Zábojník.

Ide zima. Ako chcú Bratislavčania naložiť s jednou z VALLOVÍN (GALÉRIA+VIDEO)
Meteorológovia už takmer týždeň avizujú, že snehu sa dostane aj západu Slovenska. Teda aj do Bratislavy, ktorá má s týmto fenoménom prírody tradičný problém – veď odhrnúť stovky kilometrov ciest a chodníkov keď „navalí snehu po kolená“ nie je... Čítať ďalej
02 | 12 | 2023 | Eka Balaskova

A zase dohodári. A všeličo iné...

Ľudí zaujíma, kam idú peniaze z mestskej pokladne. Mali by byť preverené všetky dohody, ktorých je rovnako, ako na ministerstvách, neúrekom. Zábojník si tiež myslí, že by sa mali preveriť okolnosti, za akých boli prijímaní zamestnanci a tiež, aká je ich odbornosť. Dokonca aj to, aký je ich vzťah k pánovi primátorovi. Nehovoriac o šafárení v Dopravnom podniku.

„Občania by mali dostať odpovede na otázky, kde sa rozpustili ich peniaze, na aké projekty a hlavne za akú cenu. Išlo o cyklotrasy, električkové koľaje, námestia Bratislavy, parky a pod. Pozrite si, ako mnohé vyzerajú a v akom stave sú,“ hovorí ďalej Zábojník pre eReport. O Vallovom pôsobení hovori, ako o zrelom na audit kompetentných orgánov.

Prebujnená administratíva

Bratislavčania podľa Zábojníka platia marketingovú organizačnú zložku, ktorá od čias pôsobenia Iva Nesrovnala narástla do neskutočných rozmerov, ako aj už spomínaný počet zamestnancov celého magistrátu.

„Takéto administratívy nemajú ani najvyšší ústavní predstavitelia svetových veľmocí. Krútim hlavou a čudujem sa, že už dávno nie sú plné námestia ľudí, keď im niekto takto odčerpáva z rodinnej pokladnice ťažko zarobené peniaze. Je to doslova nepochopiteľné,“ čuduje sa Zábojník.

Vajanského nábrežie, ako „dielo génia“

„Spisujú sa petície, ľudia sú vynervovaní, pretože stoja v dopravných zápchach, ničia si motorové vozidlá poškodením diskov, či odtrhnutím spojlerov. Nehovoriac o tom, že celý tento úsek výrazne ohrozuje bezpečnosť všetkých. Okrem vodičov aj cyklistov a bežných chodcov,“ hovorí Zábojník o cyklopruhu na Vajanského nábreží, pričom sa pýta, ako je možné, že túto katastrofu platenú z peňazí Bratislavčanov dopravný inšpektorát nezatrhol. Prirodzene, že ich čaká aj platenie jej likvidácie.

facebook / Jasna Flamíková | Obrubníky na cyklopruhu ničia vodičom autá. Primátor Vallo a Cyklokoalícia však hovoria - zvykajte si.

„Veď aj preto asi bolo treba zdvihnúť dane. Pri takomto bačovaní milí moji spoluobčania môžete, ak sa nezobudíte, posielať na poplatky celé výplaty,“ uvažuje bezpečnostný analytik

Magistrát Bratislavy MUSÍ vrátiť Vajanského nábrežie do PÔVODNÉHO STAVU! (FOTO)
Magistrát Bratislavy musí na žiadosť KDI vrátiť Vajanského nábrežie do pôvodného stavu!! Boli tam porušené všetky predpisy ktoré sa dali porušiť!! Magistrat nerešpektoval sťažnosť KDI už z 8.9.2023!! Bye bye, Vallo, Au revoir, pá pá,... Čítať ďalej
09 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Čas na zmenu

Zábojník hovorí, že prichádza čas na výmenu vo vedení magistrátu. Majú to v rukách  silné politické strany, ktoré by mali v komunálnych voľbách nominovať skúseného a odborne zdatného kandidáta.

„A je to tiež v rukách každého jedného voliča, ktorého aspoň trošku zaujíma kde jeho peniaze idú. Ak by to malo byť inak, v takom prípade nemám k tomu už viac čo dodať,“ uzatvára Zábojník.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik