Intrigy proti Orbánovi! Euroúradníci hľadajú kľučky
19 | 12 | 2023 I Milan Laca

Krajiny EÚ môžu odobrať Maďarsku hlasovacie práva na pomoc Kyjevu.

FT: Maďarsko bude mať možno ďalšie problémy“. EÚ uvažuje o špeciálnych opatreniach, aby sa mohla dohodnúť na novom balíku pomoci pre Ukrajinu.

Mimoriadne opatrenie 

Európska únia chce zvážiť možnosť odňatia hlasovacích práv Maďarsku,  s cieľom dohodnúť sa na balíku pomoci pre Ukrajinu, informuje denník The Financial Times, s odvolaním sa na európskych diplomatov. Niektorí vysokí európski úradníci zvažujú možnosť takzvaného sankčného konania, podľa článku 7 Zmluvy o Európskej únii z roku 2007. Ten poskytuje možnosť pozastaviť hlasovacie práva krajiny, v súvislosti s porušením európskej legislatívy. Iný štát, ktorý je súčasťou združenia, môže zbaviť členský štát EÚ jeho hlasovacích práv.

Nie sú jednotní

V EÚ zatiaľ neexistuje konsenzus, týkajúci sa odňatia hlasovacích práv Maďarsku. Mnohé krajiny sú nervózne z použitia tohto článku, ktorý je „najväčšou zbraňou“ proti Budapešti. Namiesto toho navrhujú ukázať maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi „skutočnú cenu“ izolácie jeho krajiny v rámci EÚ, aby zmenil názor na poskytovanie pomoci Ukrajine. Čo sa tým presne myslí, zdroj pre noviny nespresnil.

Niečo už našli...

Ak to nevyjde, EÚ má plán B. Spočíva v tom, že 26 členských krajín únie uzatvorí dohodu o pomoci Kyjevu samostatne a bez účasti Maďarska. Bude to však trvať oveľa dlhšie a bude to len dočasné riešenie problému. Ale v konečnom dôsledku nám Maďarsko nebude môcť zabrániť v poskytovaní finančnej pomoci Ukrajine, vyhlásil vysoký úradník EÚ.

Neuspokoja sa

Podľa vysokého predstaviteľa EÚ, ktorý sa zúčastnil na samite v Bruseli, môže Maďarsko spôsobiť veľa problémov a prinútiť EÚ použiť niekoľko rôznych nástrojov naraz. Je možné, že Budapešť môže dostať rôzne druhy hrozieb z iných členských štátov EÚ.  

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik