Europoslankyňa: Našou povinnosťou nie je pomoc Ukrajine, ale našim občanom (VIDEO)
18 | 12 | 2023 I Eka Balašková

Europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová (Smer-SSD) v rozprave EP o nesolidarite východu EÚ s Ukrajinou kvôli zablokovaným hraniciam vo Vyšnom Nemeckom kolegov nabáda k opatrnosti vo vynášaní súdov nad správaním slovenských dopravcov.

Europoslankyňa vo vystúpení, ktoré zverejnila aj na Facebooku tvrdí, že solidarita s Ukrajinou podľa europoslankyne nie je naša povinnosť, hoci nám to Európska komisia vytýka. Našou povinnosťou naopak je pomoc tým, ktorí o tú pomoc žiadajú už dlhodobo, no nedostáva sa im. Neveďalová síce pripúšťa, že štrajk Únie autodopravcov Slovenska sa skončil, problém pretrváva. A pretrváva aj pre ľudí, ktorí žijú v obciach na východe Schengenského priestoru, ktorých infraštruktúra nie je prispôsobená na taký nápor dopravy.

Nie sme solidárni

„Pôvodne som o tom chcela rozprávať ako o dôležitej téme už v pondelok, ale keďže sme boli viacerí, bol to samostatný bod rokovania. Komisia, ako aj niektoré členské štáty nám vyčítajú, že nie sme solidárni, že máme povinnosť pomáhať Ukrajine všetkými spôsobmi,“konštatuje Roth Neveďalová pri videu so svojím vystúpením v EP.

UNAS ukončila blokádu kamiónov z Ukrajiny na priechode Vyšné Nemecké
Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) vo štvrtok o 21.00 h ukončila blokádu na hraničnom priechode Vyšné Nemecké – Užhorod. O uvoľnení protestnej akcie informovala na sociálnej sieti. "Robíme tak na základe výzvy bezpečnostných zložiek a... Čítať ďalej
15 | 12 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Nie je to naša povinnosť

Solidarita s Ukrajinou podľa europoslankyne nie je našou povinnosťou.

„Máme ju voči svojim občanom. Keď im nie je dopriate, aby bolo voči nim postupované férovo, majú právo sa ozvať. A majú právo na štrajk. Hlavne v Štrasburgu, kde prebiehala včerajšia schôdza sme pravidelne svedkami toho, že nás hocikto zablokuje alebo štrajkuje práve pri europarlamente, aby upozornil na svoju tému. Nič nové,“pripomína Roth Neveďalová.

Blokáda Vyšné Nemecké 11.12.2023, foto: FB/UNAS

Prečo dopravcovia blokovali hranice

Neveďalová pripomína, že dopravcovia nie len zo Slovenska EP už dávnejšie žiadali o riešenie situácie. Nové nariadenia, ktoré vstupujú do platnosti ich robia neschopnými konkurencie, čo povedie k hromadnému krachu prepravcov.

„Dopravcovia žiadajú len spravodlivé podmienky, rešpekt a pomoc,“ vysvetľuje Roth Neveďalová v pléne. Neveďalová je v kontakte s ministrom dopravy, s ľuďmi v regióne, ale aj s poslancom NR SR zo Sobraniec, s ktorým pripravovali spoločnú návštevu hraníc. Chceli priamo na mieste zistiť, aká je situácia, no štrajk skončil. Nie však potreba hľadať riešenia.

Zranení z ukrajinského autobusu skončili v nemocniciach v Košiciach a v Trebišove (FOTO)
Zranení po nehode autobusu, ku ktorej došlo v nedeľu ráno pri obci Dargov v okrese Trebišov, skončili v nemocniciach v Košiciach a v Trebišove. Nehoda si nevyžiadala obete na životoch. Nemocnica v Košiciach aktivovala pre nehodu pri Dargove... Čítať ďalej
17 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Nie je to len o dopravcoch

„Je to tlak aj na ľudí, ktorí žijú na východe EÚ. To sú maličké obce. Slovensko má s Ukrajinou 97 kilomentrov hraníc, máme jeden hraničný priechod. Poľsko má zavreté hraničné priechody a všetky tie kamióny prechádzajú cez tieto maličké dediny na východe Slovenska. To je obrovský nápor na cestnú infraštruktúru, na životy a bezpečnosť týchto ľudí,“ dopĺňa europoslankyňa ďalší aspekt.

„Na východ teda dnes necestujem, ale budem mať snahu sa o téme porozprávať s kompetentnými a pomôcť, keď sa bude dať. Sme v tom spolu,“ uzatvára Roth Neveďalová.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik