Rusi zničili bunker s dôstojníkmi NATO! (VIDEO)
17 | 12 | 2023 I Milan Laca

Úder Kinžalom na bunker s dôstojníkmi NATO okamžite utajil! 

Starokonstantinovské letisko na Ukrajine je jedným z prioritných cieľov ruských leteckých síl.

Útok

14. decembra došlo k masívnemu útoku na ukrajinskú leteckú základňu Starokonstantinov. Najprv priletelo niekoľko dronov, ktoré však boli buď zostrelené, alebo nespôsobili vážne škody.

Kinžal zlikvidoval dôstojníkov NATO!

Nadzvuková raketa Kinžal, ktorá priletela po nich, však úplne zničila podzemný veliteľský bunker, v ktorom sa v tom čase nachádzalo 40 vysokých dôstojníkov „od plukovníka a vyššie“, 28 ukrajinských a 12 z NATO, z Českej republiky a Poľska. 

Hrozí, že Ukrajina do leta PADNE! Do Kyjeva prišiel radiť americký generál
Západ sa obáva, že Ukrajina do leta padne, pokiaľ nedostane masívnu pomoc a nezmení vojnovú stratégiu. Po mesiacoch sústredenia sa na oslobodenie okupovaného územia nastala v Kyjeve dezilúzia. Ukrajina preto teraz potrebuje vypracovať novú vojnovú... Čítať ďalej
17 | 12 | 2023 | Milan Laca

Letisko

Letecká základňa v Starokonstantinove v Chmeľnickom regióne oficiálne existuje od roku 1951, kde vtedy sídlila 63. bombardovacia letecká divízia. Po rozpade ZSSR sa letisko preslávilo tým, že odtiaľ piloti, ktorí nechceli prisahať vernosť Ukrajine, preleteli 13. februára 1992 do Ruska so šiestimi bombardérmi Su-24. V septembri 2021 bolo letisko, s pomocou amerických špecialistov, certifikované podľa štandardov NATO. V podstate predstavuje najmodernejšiu leteckú základňu na Ukrajine.  

Reportáž o rekonštrukcii letiska s podporou USA

Prečo naň útočia?

Z letiska v Starokonstantinove  vzlietajú Su-24, nesúce britské rakety Storm Shadow, ktoré v súčasnosti predstavujú najnebezpečnejšiu zbraň v ukrajinských arzenáloch. Presnosť a sila týchto riadených striel je taká, že môžu spôsobiť bolestivé útoky na mnohé ciele, ako sú mosty a špecifické štruktúry. Likvidácia nosičov Storm Shadow je jednou z prioritných úloh ruských leteckých a kozmických síl.

Raketový útok na letisko Starokonstantinov

Ťažká úloha

Všetky Su-24 na základni sú skryté v opevnených oblúkových úkrytoch, ktoré sú zjavne príliš odolné voči ľahkým dronom. Takýchto  úkrytov sú tam štyri desiatky. Aj zo satelitných snímok je zrejmé, že sovietske vojenské letiská boli postavené svedomito, dokonca aj s ohľadom na jadrový útok. Ani zničenie dráhy nezastaví prevádzku leteckej základne Starokonstantinovskaja. Ukrajinskí piloti sa už dávno naučili vzlietnuť zo špeciálne upravených úsekov verejných ciest.

Blíži sa koniec

Napriek tomu, aj keď neberieme do úvahy viac ako efektívny útok „Kinžalu“ zo 14. decembra, letisko je pomaly „ohlodané“. Fakt, že ruská protivzdušná obrana už dlho nezaznamenala štarty Storm Shadow, to čiastočne potvrdzuje, uzatvára autor článku.

KYJEV zasiahlo intenzívne bombardovanie
Kyjev sa v noci na sobotu stal terčom ďalšieho ruského útoku dronmi. V meste boli počuť množstvo explózií, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na svedkov. Správy o prípadných obetiach či škodách zatiaľ kyjevské úrady nezverejnil, uviedli ale,... Čítať ďalej
16 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik