Pozor na pracovné ponuky z Thajska alebo juhovýchodnej Ázie! Hrozí obchod s bielym mäsom!
17 | 12 | 2023 I Mária Sliacka

Ministerstvo varuje! Na webe Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky varuje pred narastajúcim počtom pracovných ponúk v Thajsku alebo juhovýchodnej Ázii. Ľahko sa môžete stať obeťou obchodu s bielym mäsom.

Podvodníci lákajú hlavne mladých ľudí

Ministerstvo na svojom webe upozorňuje na pracovné ponuky z Thajska a juhovýchodnej Ázie, za ktorými sa skrýva podvod a zločinecké praktiky. Pracovné ponuky sú  určené predovšetkým mladým ľuďom vo veku 20 až 25 rokov so znalosťami svetových jazykov. Ide o ponuky v oblasti telemarketingu, IT sektora, predaja kryptomien, online kasína alebo investičných príležitostí.

Hrozí zavlečenie do podvodníckych centier

"Môže ísť o podvod, ktorého sa môžete stať obeťou s následným zavlečením do podvodníckych centier, tzv. Scam Centers, ktoré sa nachádzajú v Mjanmarsku, Laose alebo Kambodži," upozorňuje ministerstvo.

Obete podvodu sú často týrané 

Ministerstvo vysvetlilo, že obetiam podvodu odoberú doklady a nelegálne ich premiestnia do podvodníckych centier. Tam sú nútené pracovať a „v prípade odopretia spolupráce alebo poslušnosti sú osoby často fyzicky trestané, týrané a môžu sa stať predmetom obchodu s ľuďmi. Podvodné centrá môžu za prepustenie požadovať výkupné od rodinných príslušníkov," informoval rezort.

Pri úteku hrozí väzenie

Ak obete podvodu ujdú a vrátia sa do Thajska bez cestovného dokladu, sú často zatknuté a uväznené thajskou políciou do doby určenia imigračného štatútu.

Čo radí veľvyslanectvo SR v Bangkoku

Veľvyslanectvo SR v Bangkoku radí záujemcom o pracovné ponuky v Thajsku a regióne juhovýchodnej Ázie preveriť si predovšetkým  dôveryhodnosť zamestnávateľa, jeho aktivity, ako aj adresu jeho sídla v regióne. "V prípade zapojenia sprostredkovateľskej agentúry je od nej potrebné žiadať všetky tieto informácie o zamestnávateľovi," uviedlo ministerstvo.

O ZLATÝCH MATOVIČOVÝCH CHLAPCOCH s krvavými rukami, KOLÍKOVEJ, LIPŠICOVI a ďalších
Skromnosť a nevzťahovačnosť, ak to tak možno nazvať, našich prokurátorských gigantov na čele s pani Kolíkovou a Danielom Lipšicom je všeobecne známa. Každý si ju však interpretuje inak, niektorí o detailoch nechcú ani počuť a priraďujú sa k tým,... Čítať ďalej
17 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik