Poslanci budú pokračovať v riadnej schôdzi od pondelka
17 | 12 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa vrátia do lavíc opäť v pondelok (18. 12.). Od 10.00 h by mali pokračovať v 6. schôdzi, a to diskusiou k vládnej novele tzv. kompetenčného zákona. V pondelok majú rokovať až do polnoci, nebudú však hlasovať, najbližšie hlasovanie o prerokovaných bodoch ich čaká v utorok (19. 12.) dopoludnia.

Novela kompetenčného zákona, teda zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy, hovorí o zriadení Ministerstva cestovného ruchu a športu SR od 1. januára 2024. Priniesť má aj zmenu spôsobu výberu šéfa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a ďalšie úpravy. V diskusii k návrhu je prihlásených písomne ešte 35 rečníkov. Následne sa môžu poslanci do debaty hlásiť aj ústne.

Poslanci stihli prebrať balík konsolidačných opatrení, ktoré zahŕňajú mimoriadne zdanenie bánk, zvýšenie spotrebných daní z alkoholu a tabaku, ale aj zníženie príspevku do druhého piliera či zvýšenie zdravotného odvodu. O balíku by mali hlasovať v utorok.

Po prebratí novely kompetenčného zákona by mal parlament prejsť k rokovaniu o štátnom rozpočte na budúci rok. Vládna koalícia ho chce prijať do konca tohto roka.

Nachtmannová: TO, čo teraz PS, si NIKTO NIKDY NEDOVOLIL!
Paraziti z Progresívneho Slovenska a z KDH sú súčasne aj vlastizradcami! Bývalá štátna tajomníčka Oľga Nachtmannová v súvislosti s tým, čo robia niektorí slovenskí europoslanci povedala, že čokoľvek sa dialo predtým na Slovensku, toto si nikto... Čítať ďalej
16 | 12 | 2023 | Mária Sliacka

Háklivé témy

Na programe schôdze sú tiež neprerokované body, ktoré doručila vláda a navrhuje rokovanie o nich v skrátenom legislatívnom konaní. Medzi nimi je novela Trestného zákona, ktorá ráta so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry, či novela zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti.

Opozícia návrhy ostro kritizuje a žiada ich stiahnutie. Rokovanie o nich sa snaží oddialiť. V skrátenom legislatívnom konaní by mali poslanci prebrať aj novelu zákona o štátnej podpore nájomného bývania.

Na programe schôdze je aj niekoľko poslaneckých návrhov. Parlament by mal tiež voliť nového predsedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

NEUVERÍTE! Koalícia a opozícia sa na niečom KONEČNE DOHODLI
Koaličné aj opozičné strany sa na poslaneckom grémiu dohodli na potrebe zvýšenia slušnosti pri parlamentnej práci. V týchto dňoch kreujú skupinu poslancov, ktorá by mala začať rokovania o príprave Etického kódexu poslanca Národnej rady (NR) SR. V... Čítať ďalej
17 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik