Poliaci: STOP ukrajinským potravinám! NA 20 ROKOV
17 | 12 | 2023 I Milan Laca

Poľsko chce uzavrieť Ukrajine poľnohospodársky trh na 20 rokov po jej vstupe do EÚ.

Premiér Donald Tusk povedal, že je potrebné uzavrieť poľnohospodársky trh pre Ukrajinu na 20 rokov po jej vstupe do EÚ. Informuje "European Truth“, s odvolaním sa na RMF FM.

Musíme sa chrániť!

Poľsko chce chrániť svoje záujmy v súvislosti so vstupom Ukrajiny do Európskej únie, vyhlásil námestník ministra poľnohospodárstva Michal Kolodziejczak. Zdôraznil, že 95 fariem dominuje ukrajinskému poľnohospodárstvu a dodal, že ide o podniky, ktoré vlastnia polovicu ukrajinskej poľnohospodárskej pôdy.

Príklad - Nemecko

„Preto si musíme chrániť svoje záujmy, napríklad tak, ako to urobilo Nemecko, keď Poľsko vstúpilo do EÚ. Vtedy bol pracovný trh pre Poliakov na 8 rokov zmrazený.

"Dnes musíme hovoriť o tom, že poľnohospodárske potravinové produkty z Ukrajiny - surové a spracované - by sa napríklad do 20 rokov po vstupe Ukrajiny do EÚ nemali dostať do Poľska," povedal Kolodzejczak. Chýbajúca regulácia medzi Poľskom a Ukrajinou, podľa neho, "vedie k dráme na poľskom vidieku".

Vyhlásil tiež, že predchádzajúca vláda zo strany „PiS“ povolila "nezákonný a nekontrolovaný dovoz“ obilia z Ukrajiny.

Maďari BOJUJÚ o ruský plyn! HROZIA Bulharsku, aj celej únii
Budapešť sa bije za ruský plyn. Szijjártó pohrozil Bulharsku vetom na vstup do Schengenu. Nedajú sa! Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szíjjartó je presvedčený, že zavedenie spotrebnej dane bolo v úplnom rozpore s právnymi predpismi... Čítať ďalej
16 | 12 | 2023 | Milan Laca

Blokáda bude pokračovať

V pondelok (18.12.2023) po poludní poľskí dopravcovia plánujú začať nový protest na príjazdovej ceste k hraniciam v Dorohusku. Teraz je tam v rade viac ako 2000 ukrajinských kamiónov. Kapacita priechodu v Dorohusku je približne 650 kamiónov denne. Preto nie je ťažké vypočítať, že v pasci v rade uviazne približne dvakrát toľko vodičov ako pri predchádzajúcom proteste.

Blokáda môže trvať aj do 8. marca, potvrdil jeden z lídrov protestu. Ukrajinskí vodiči navrhli, aby ich nechali odísť z Poľska a potom ich už nevpustili späť. Poľskí vodiči sú v identickej situácii na druhej strane hranice. Okrem toho ich vyradili z elektronického systému poradia. Odstránenie tohto elektronického poradia je jednou z požiadaviek poľských dopravcov.

Požiadavky

Dopravcovia, okrem iného, požadujú  zavedenie obchodných povolení pre ukrajinské spoločnosti na prepravu tovaru, s výnimkou humanitárnej pomoci a dodávok pre ukrajinskú armádu, pozastavenie licencií spoločnostiam, založeným po vypuknutí vojny na Ukrajine a ich kontrolu.  

Hrozí, že Ukrajina do leta PADNE! Do Kyjeva prišiel radiť americký generál
Západ sa obáva, že Ukrajina do leta padne, pokiaľ nedostane masívnu pomoc a nezmení vojnovú stratégiu. Po mesiacoch sústredenia sa na oslobodenie okupovaného územia nastala v Kyjeve dezilúzia. Ukrajina preto teraz potrebuje vypracovať novú vojnovú... Čítať ďalej
17 | 12 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!