Peripetie ukrajinskej mobilizácie
18 | 12 | 2023 I Milan Laca

"Každý, kto chcel, už prišiel." Budanov hovorí o násilne mobilizovaných Ukrajincoch.

V súčasnosti je efektivita násilne mobilizovaných Ukrajincov takmer nulová.

Slabé výsledky

Riaditeľ Hlavného spravodajského riaditeľstva (GUR) ministerstva obrany Ukrajiny Kirill Budanov vyhlásil, že "každý, kto chcel, prišiel v prvých šiestich mesiacoch. Kto je teraz povolaný? Bohužiaľ, na toto nebude dobrá odpoveď. Ak pre týchto ľudí nenájdete motiváciu, tak bez ohľadu na to, koľko ľudí zoženiete silou, alebo podľa právnych noriem, ich efektivita bude takmer nulová. To sa v zásade v poslednej dobe deje,“ povedal Budanov.

OBROVSKÝ ŠKANDÁL oficiálneho účtu Ukrajiny! Propagujú nacistické symboly?
Nemalému škandálu čelia na sociálnych sieťach ukrajinské sily kvôli obvineniu z propagácie nacistických symbolov. Pobúrené reakcie vzbudilo ukrajinské ministerstvo obrany, ktoré zdieľalo fotografiu jedného z ukrajinských vojakov vo veste, na ktorej... Čítať ďalej
17 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Ani peniaze nezaberajú

Šéf rozviedky sa domnieva, že finančné výhody pre mobilizovaných už nie sú na prvom mieste. „Väčšina nášho ľudu, hoci každý kričí „Ja som Ukrajinec, Ukrajina je nadovšetko“, sa necíti byť občanmi Ukrajiny. Nemajú pocit, že nepriateľ dobyl územie a mojou svätou povinnosťou je brániť túto krajinu. Všetci fandia Ukrajine, ale všetci utekajú“, dodal Budanov. Vyhlásil tiež, že nútená mobilizácia bude pokračovať.

Ako ich lapajú

V Poltave po Záporoží budú chodiť od dverí k dverám a rozdávať predvolania. V rámci zvýšenej mobilizácie tam pripravujú doručovanie predvolaní do bytov.  Prístup do vchodov do domov zabezpečí správa domu. Vojenskí komisári už začali rozdávať predvolania aj v telocvičniach, keďže ide o verejné miesta. V obvode Obuchovsky, v Kyjevskej oblasti, vojenskí komisári zavádzajú nový spôsob vydávania predvolaní. Plánujú zriadenie mobilných kontrolných bodov, na ktorých budú  kontrolovať dokumenty, vydávať predvolania a tiež zadržiavať na rušiteľov vojenskej registrácie.

Mäkká mobilizícia

V uliciach Ľvova sa začala „mäkká mobilizácia“. Zamestnanci vojenskej registračnej kancelárie hovoria s okoloidúcimi o výhodách zmluvnej vojenskej služby. Pri tejto akcii sa nehovorí o vydávaní predvolaní.

Lov na brancov

Na Ukrajine tiež pokračujú nájazdy vojenských komisárov na telocvične a športové kluby. Po telocvičniach podnikli aj nájazdy na reštaurácie. Takéto informácie prišli z Kyjeva a mesta Krivoj Rog. Aj v Odese vykonali vojenskí komisári raziu v telocvični. 

KYJEV zasiahlo intenzívne bombardovanie
Kyjev sa v noci na sobotu stal terčom ďalšieho ruského útoku dronmi. V meste boli počuť množstvo explózií, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na svedkov. Správy o prípadných obetiach či škodách zatiaľ kyjevské úrady nezverejnil, uviedli ale,... Čítať ďalej
16 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik