OBROVSKÝ ŠKANDÁL oficiálneho účtu Ukrajiny! Propagujú nacistické symboly?
17 | 12 | 2023 I Diana Zaťková

Nemalému škandálu čelia na sociálnych sieťach ukrajinské sily kvôli obvineniu z propagácie nacistických symbolov. Pobúrené reakcie vzbudilo ukrajinské ministerstvo obrany, ktoré zdieľalo fotografiu jedného z ukrajinských vojakov vo veste, na ktorej nášivke spočíva symbol pripomínajúci ríšsku orlicu. Napriek tomu, že nie je vidieť, čo daná nášivka obsahuje, aj napriek tejto skutočnosti kvôli svojej podobnosti s nacistickou symbolikou budí nemalé rozpaky a mnohí upozorňujú na incidenty, keď v minulosti o zámenu nešlo a v ukrajinskej armáde sa vyskytli skutočné neonacistické symboly. Aj napriek tomu, že sú v krajine symboly spojené s nacizmom zakázané, informujú české Parlamentní Listy.

Vlnu obvinení z neonacizmu ukrajinské sily zožali na sociálnych sieťach kvôli príspevku od ukrajinského ministerstva obrany, ktoré zdieľalo fotografiu od Národnej gardy Ukrajiny, zachytávajúcu vojaka sediaceho v rozpadnutej budove so zbraňou v ruke a vestou, na ktorej ich symbol nápadne pripomína orlicu.

„Môžu zničiť naše budovy, ale nemôžu zlomiť nášho ducha!“ pripísal k fotografii účet ukrajinského ministerstva obrany na sociálnej sieti X, potom sa spustila lavína komentárov ľudí, ktorí nechápali, prečo Ukrajinci šíria snímku zachytávajúcu príslušníka s nacistickou výšivkou.

Z fotografie nie je zrejmé, že by vojak mal na nášivke na uniforme ríšsku nacistickú orlicu, pretože tá bola doplnená hákovým krížom a s najväčšou pravdepodobnosťou tak ide v skutočnosti o aquilu – rímsky symbol, ktorý bol používaný ako štandard rímskych légií, avšak mnoho ľudí ho má kvôli nacistom spojený práve iba s touto neslávnou epizódou moderných dejín. Navyše, obrázok po zväčšení nie je o nič bližšie k odhaleniu, čo sa na ňom skutočne nachádza.



Na to, že ide o rímsku orlicu doplnenú ukrajinským trojzubcom, poukazovali mnohí komentujúci v diskusii pod príspevkami ľudí, ktorí ukrajinské ministerstvo v domnení, že šíria fotografiu vojaka s nacistickými symbolmi, nemálo kritizovali a upozorňovali, že sa dá takú nášivku bežne zaobstarať na internete a nie je na nej svastika – ako mnohí tvrdili – ale štátny znak Ukrajiny, ktorý sa na území Ukrajiny objavoval už pred tisíc rokmi.

Spojenie ukrajinského štátneho znaku s rímskou orlicou je pre mnohých kontroverzné aj napriek tomu, že nejde o symbol, ktorý by mal pôvod priamo v čase nacistickej okupácie. „Prispôsobili si symbol, ktorý nemá s ukrajinskou históriou okrem nacistickej okupácie vôbec nič spoločné,“ poukazovali niektorí komentujúci.



„‚Rímska orlica', ktorá je zhodou okolností rovnakou ‚rímskou orlicou', akú nosili nacisti. Chýba len ‚rímsky pozdrav'. Vlastne nie, existuje množstvo videí, na ktorých Ukrajinci robia rímsky pozdrav tiež,“ napísal potom ďalší z prispievateľov a všetko doplnil fotografiou, ktorá jasne odkazuje na neľahkú minulosť Ukrajiny a obdobie, keď niektorí Ukrajinci počas druhej svetovej vojny s nacistami kolaborovali.

Ukrajina sa s touto minulosťou – aj symboly, ktoré k nej odkazujú – v posledných rokoch snaží popasovať, avšak aj tak sa obzvlášť v čase súčasného konfliktu objavujú prípady, keď sa v radoch ukrajinských síl objavujú neonacistické symboly a hoci ukrajinské úrady jasne deklarujú, že ide o pochybenia jednotlivcov, mediálnemu obrazu napadnutej krajiny to najmä v čase, keď ju ruská propaganda často obviňuje z nacizmu, nepridáva.

Trámové kríže na tankoch

Podobných incidentov je totiž množstvo a veľké pobúrenie napríklad vzbudil incident z tohtoročného mája, keď Česká televízia zverejnila zábery húfnice Dana, na ktorej bol namaľovaný trámový kríž, aký používal nemecký wehrmacht. Rovnaké zábery českej samohybnej húfnice zverejnila aj agentúra Reuters.

Nešlo pritom o úplne ojedinelý prípad. Na ukrajinskej technike sa kríže wehrmachtu objavovali opakovane a fotograf agentúry Reuters len pár mesiacov predtým zachytil na tankoch na cvičenie pri bieloruských hraniciach označenie, ktoré opäť jasne odkazovalo na trámové kríže.

Že mali tanky doplnkové označenie siluetami trámových krížov, ktoré používala Veľkonemecká ríša na konci druhej svetovej vojny, Ukrajinci nepopreli ani podľa serveru Novinky.cz, ktorý získal vyjadrenie z ukrajinského veľvyslanectva. Z neho vyplýva, že bol daný incident vyšetrovaný a kríže mal nakresliť „jeden vojak, ktorý to urobil bez súhlasu vedenia“. Po zistení boli symboly z vozidiel odstránené. 

Hrozí, že Ukrajina do leta PADNE! Do Kyjeva prišiel radiť americký generál
Západ sa obáva, že Ukrajina do leta padne, pokiaľ nedostane masívnu pomoc a nezmení vojnovú stratégiu. Po mesiacoch sústredenia sa na oslobodenie okupovaného územia nastala v Kyjeve dezilúzia. Ukrajina preto teraz potrebuje vypracovať novú vojnovú... Čítať ďalej
17 | 12 | 2023 | Milan Laca

Nacistické symboly už v roku 2014

V roku 2014 vzbudili rozhorčenie aj zábery nemeckej ZDF, ktorá na nich zdokumentovala nacistické symboly vrátane hákových krížov na helmách príslušníkov dobrovoľníckych zborov ukrajinskej armády a aj v poslednom čase sa podobná symbolika na uniformách časti ukrajinských vojakov objavuje aj naďalej. Na záberoch agentúry Anadolu a Reuters z minulého roka je vidieť napríklad členov ukrajinskej civilnej kontrarozviedky SBU s nápismi „SS Galizien “, ktoré odkazujú na neslávne preslávenú divíziu zo štruktúr hitlerovského Nemecka.

Divízii, známej tiež ako 14. dobrovoľnícka divízia „Halič“ či SS Galícia, ktorej je paradoxne pripisované vraždenie nielen Poliakov a Židov, ale aj samotných Ukrajincov, a ktorá bola nasadená aj na likvidáciu Slovenského národného povstania, je pripisovaných až šesť vojnových zločinov, medzi ktorými sú vypaľovanie obcí či popravy vojnových zajatcov v masovom meradle.

Práve táto divízia je tou, do ktorej sa zapojil aj 98-ročný ukrajinský veterán z druhej svetovej vojny Jaroslav Hunka, ktorému v stoji v septembri pri návšteve ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského tlieskal kanadský parlament vrátane tamojšieho premiéra Justina Trudeau, čo vyvolalo ohlasy na mezinárodnom poli a rezignáciu predsedu kanadského parlamentu Anthonyho Roty, ktorý Hunku na prejav Zelenského pozval.

Pre Ukrajinu sú podobné incidenty značne poškodzujúce, krajina sa im snažia v posledných rokoch čeliť a horkú minulosť spojenú s nacistickou kolaboráciou časti Ukrajincov príliš nepripomínať a naopak upozorňuje na to, že veľké množstvo Ukrajincov padlo v druhej svetovej vojne predovšetkým v boji proti nacistom pri oslobodzovaní Európy spolu s Červenou armádou. V roku 2015 Ukrajina tiež prijala zákon odsudzujúci komunistický a nacistický režim, popieranie zločinného charakteru týchto režimov a používanie ich symbolov na verejnosti.

SYMPATIE UKRAJINCOV sú na strane IZRAELU. PALESTÍNA je v absolútnej nemilosti
Takmer nikto na Ukrajine nesympatizuje s Palestínou vo vojne Izraelu s Hamasom, uvádza Kyjevský inštitút pre medzinárodnú sociológiu (KIMS). Prevažná väčšina Ukrajincov (69%) sympatizuje s Izraelom v izraelsko-palestínskom konflikte a len 1%... Čítať ďalej
17 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik