Hrozí, že Ukrajina do leta PADNE! Do Kyjeva prišiel radiť americký generál
17 | 12 | 2023 I Milan Laca

Západ sa obáva, že Ukrajina do leta padne, pokiaľ nedostane masívnu pomoc a nezmení vojnovú stratégiu. Po mesiacoch sústredenia sa na oslobodenie okupovaného územia nastala v Kyjeve dezilúzia. Ukrajina preto teraz potrebuje vypracovať novú vojnovú stratégiu. Spojené štáty vysielajú do Kyjeva vojnového poradcu trojhviezdičkového generála Antonia Aguta, aby presvedčil Ukrajincov v novom postupe „drž a buduj.“ 

AT: Americký generál Aguto musí presvedčiť Zelenského, aby zmrazil konflikt.

Vraj s vojnou nič nemajú, oni nebojujú 
Pentagon vyslal na Ukrajinu generálporučíka Antonia Aguta, aby presvedčil prezidenta Zelenského zmraziť konflikt, píše bývalý námestník ministra obrany Stephen Bryan v článku pre Asia Times.
Urobí vraj zázrak

„Čakajú nás veľké zmeny. Pentagon vyslal na Ukrajinu generála Aguta. Bude pôsobiť ako tieňový veliteľ ukrajinskej armády, pričom v podstate nahradí súčasného veliteľa. Aguto bude nadridený veliteľovi pozemných síl Alexandrovi Syrskému“, píše sa v článku. Ako poznamenal odborník, americký veľiteľ má prinútiť ukrajinskú armádu prejsť na obrannú stratégiu a jej veliteľa zmraziť konflikt aspoň do jari.

Len, či...
Bryan dodal, že tieto smernice Pentagonu už zmarili akcie ruskej armády, ktorá pokračuje v ofenzíve na ukrajinské pozície. The New York Times  už dávnejšie informovali, že Spojené štáty vyšlú na Ukrajinu generála, aby vypracoval novú vojenskú stratégiu.
 
Rusi na hranici NATO? USA nemôžu dovoliť Ukrajine prehrať
Washingtonský inštitút varuje pred „zlým nápadom“ s Ukrajinou. Američania dnes riešia otázku, ako pokračovať v pomoci Ukrajine. Washingtonský Inštitút pre štúdium vojny upozornil, že Američania v tomto konflikte hrajú oveľa zásadnejšiu úlohu, než... Čítať ďalej
16 | 12 | 2023 | Diana Zaťková
Pesimista (či realista?) varuje
Ani jeden americký generál nie je kvalifikovaný na pomoc Ukrajine, povedal bývalý dôstojník CIA Larry Johnson, v rozhovore pre kanál YouTube Judging Freedom. "Američania, ktorí radia v tejto vojne, robia tak, ako keby 70-ročný inštruktor z vašej miestnej autoškoly učil pretekárov Formuly 1 jazdiť na pretekárskom aute. Nemajú kvalifikáciu“, povedal Johnson. Poznamenal, že americkí generáli sa od druhej svetovej vojny nezúčastnili na konfliktoch, akým je ukrajinský. Podľa neho, ani jeden vojenský veliteľ americkej armády nemá skúsenosti s vedením kombinovaných operácií proti rovnocennému nepriateľovi.
 
Podľa informácií denníku Bild bolo už teraz opätovné dobytie okupovaných území odložené. Denník však píše, že najvyššou prioritou ukrajinských ozbrojených síl „nie je ani obrana súčasnej frontovej línie, ale eliminácia čo najväčšieho počtu ruských vojakov s minimálnymi stratami vlastných síl“.

„U nás nie je žiadna záruka úspechu, ale bez nás určite zlyhajú,“ povedal vysoký predstaviteľ americkej armády CNA. „Teraz západné tajné služby kalkulujú, ako dlho bude Ukrajina schopná odolať bez pomoci Spojených štátov a NATO. Jeden vysoký predstaviteľ americkej armády odhadol, že to môže trvať niekoľko mesiacov. Najhorším scenárom je porážka Ukrajiny, ktorá by mohla prísť najneskôr v lete, uvádza CNN.

V ukrajinskej armáde je údajne už munícia na prídel. Rusi strieľajú v pomere päťkrát až sedemkrát viac ako Ukrajinci.

Mnoho ukrajinských vodcov si neuvedomuje, aké neisté je pokračujúce financovanie americkej vojny, uviedli americkí predstavitelia. Títo ukrajinskí generáli a vysokí civilní predstavitelia majú nerealistické očakávania ohľadom toho, čo Spojené štáty dodajú, povedali. Žiadajú milióny kusov delostreleckej munície, napríklad zo západných zásob, ktoré neexistujú. Americkí predstavitelia tvrdia, že Ukrajina bude musieť bojovať s obmedzeným rozpočtom.

Prvý marec dňom KOLAPSU Ukrajiny? VAROVANIE Z AMERIKY!
Bezodná diera na peniaze! WP poukázala na negatívne dôsledky pre Európsku úniu v dôsledku vstupu Ukrajiny. Ukrajina sa stane najchudobnejšou krajinou únie a bude musieť byť financovaná! Chudoba a peniaze... Ak Ukrajina vstúpi do Európskej únie,... Čítať ďalej
16 | 12 | 2023 | Milan Laca
Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!