Expremiér Čarnogurský: Po prehre Ukrajiny bude Západ politicky bezmocný
17 | 12 | 2023 I Diana Zaťková

Ján Čarnogurský, za komunizmu disident, neskôr okrem iného predseda slovenskej vlády, teraz v posledných rokoch opäť ostrakizovaný politik, patrí na Slovensku k tým osobnostiam, ktorého názory je dobré poznať a premýšľať o nich. Naposledy vystúpil v politicko-spoločenskej diskusnej relácii „Diskusia na palete“ zaznamenanej na kanáli YouTube, ktorú pripravuje redakcia portálu napalete.sk.

Rusko je najbohatší štát sveta

Podľa Čarnogurského Západ dlhodobo vníma Rusko ako nepriateľa a tento vzťah podľa neho vyplýva z toho, že Rusko je najbohatší štát sveta. Hovorí k tomu: „Rusi tvrdia a asi to majú prepočítané, že v súčasnom Rusku je v krajine 37 percent svetových zásob surovín. Rusi sú schopní priemyselne vyrábať všetky prvky Mendelejevovej sústavy. Kto by sa k tomu nechcel dostať,“ vysvetľuje. Tým druhým dôvodom vraj je, že Rusko je jediný štát schopný vojensky poraziť Západ. Pokiaľ by to tak bolo, tak len za cenu obrovských vlastných strát.

Ukrajina podľa jeho súdu nie je schopná Rusko poraziť, hoci doteraz mala na bojisku minimálne rovnako vojakov ako Rusko, alebo dokonca ešte viac. Rusi vedia bojovať, sú vlastenci,“ vysvetľuje Čarnogurský. Je presvedčený, že prehra Ukrajiny s Ruskom bude aj prehrou Západu, ktorý sa stane politicky bezmocný. Po prehre Západu na Ukrajine americký dolár stratí hodnotu a tým aj postavenie svetovej výmennej valuty a USA čaká ekonomický úpadok, dokonca možno rozpad. Očakáva aj rozpad NATO a stiahnutie sa americkej armády z Európy.

Rusko logicky reagovalo

Ak Západ hovorí o neodôvodnenosti ruskej vojenskej operácie na Ukrajine, Čarnogurský pripomína sľub, že NATO sa na východ rozširovať nebude. Rusko podľa neho logicky reagovalo na kroky USA a NATO a bezprostredné ohrozenie národnej bezpečnosti v tesnej blízkosti svojich hraníc. Ohrozenie videlo zvlášť po Majdane na Ukrajine v roku 2014.

„V 2019 roku začali Spojené štáty budovať svoju vojenskú základňu v Očekove pri Odese. Keby ju stihli dokončiť, tak z Očakova jadrová raketa letí nad Moskvu sedem-osem minút,“ vysvetľuje jeden z dôvodov, ktoré videlo Rusko.

Čarnogurský tiež pripomína, že súčasná ukrajinská politika stavia na kulte Stepana Banderu, ukrajinského nacionalistu a kolaboranta s nemeckými okupantmi. Súčasná Ukrajina podľa neho nemala vlastnú štátnu ideológiu, pričom túto medzeru zaplnil banderizmus a falošná propaganda o svetlej budúcnosti v EÚ.

Sankcie Západu

Sankčné opatrenia Západu proti Rusku podľa Jána Čarnogurského škodia tým, ktorí ich na Rusko uvalili. Odstránili totiž konkurenciu na vnútornom trhu Ruska, z čoho profitujú domáci producenti a ekonomika. Rusko síce nemá v krajine všetko, čo potrebuje napríklad na výrobu čipov, či inej techniky, ale stojí za ním väčšina obyvateľstva sveta.

„Povedzme Čína, ktorá je neobyčajne technicky rozvinutý štát a stále sa rozvíja, dodáva Rusku tovar, ktorý potrebuje. Ale v súčasnom svete nie je problém obísť sankcie,“ hovorí Čarnogurský, ktorý ako príklad uvádza Kazachstan, ktorý slúži ako „obchádzková krajina“ pre sankcionované produkty.

Čo sa stane, keď Ukrajinci zistia, čo im Američania urobili?
Ukrajina: Kam vietor, tam plášť. Podľa známeho pesničkára a publicistu Ivana Hoffmana si komentátori kládli zlé otázky. Teda sa nepýtali, čo môže Ukrajina vybojovať a čo môže s Ruskom dohovoriť. Ale teraz realita klope na dvere, myslí si... Čítať ďalej
17 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik