Spor o peniaze! Film o mafiánovi Černákovi ešte nie je ani v kinách a už vyvoláva vášne
18 | 12 | 2023 I Mária Sliacka

Ešte ani nedorazil do kín a už vyvoláva vášne. Predseda Rady RTVS Igor Gallo kritizuje Audiovizuálny fond, ktorý pridelil filmu o mafiánovi až 337 000 eur zo štátneho, kým filmu o hrdinovi SNP generálovi Golianovi sa prostriedky neušli v potrebnej výške.

Na vzniku filmu sa podieľal aj sám Černák. Film dostal podporu z verejných zdrojov 

Na vzniku filmu s názvom Miki sa konzultáciami z väzenia podieľal aj mafián Černák. Film vznikal v koprodukcii viacerých spoločností. Podporu dostal aj z verejných zdrojov cez Audiovizuálny fond. Šéf Rady RTVS Igor Gallo porovnával dotácie s filmom o hrdinovi SNP generálovi Jánovi Golianovi, ktorému sa údajne neušli primerané peniaze. Pre Nový čas Gallo povedal:

„Tento projekt dostal takú sumu, že tvorcovia to podľa mňa radšej nezoberú, lebo to nebudú schopní urobiť. Pokiaľ mám informáciu, na projekt Miki o Černákovi dal fond vyše 400 000 eur.

Kompetentní vraj nechcú komunikovať

Gallo sa vyjadril, že kompetentní z fondu nie sú ochotní s tvorcami filmu o Golianovi komunikovať a za absurdné pokladá, že fond radšej podporí projekt o vrahovi.

„Je nonsens, aby takáto inštitúcia podporovala film postavený na komerčnej báze,“ dodal. 

Spevák Peter Stašák je v nemocnici, zrušil plánované koncerty
Peter Stašák, známy hlavne vďaka televíznemu programu Kaviareň Slávia, je hospitalizovaný v nemocnici. Jeho koncerty sa museli zrušiť. Do nemocnice spevák nastúpil dobrovoľne. Nečakaná hospitalizácia Hudba je jeho životom. Aj tak sa to dá... Čítať ďalej
15 | 12 | 2023 | Mária Sliacka

Producentka filmu o Černákovi má na vec iný názor

Producentka filmu Miki Zuzana Mistríková má však na vec iný názor. Vraj sa tu porovnáva neporovnateľné. „O dotáciách sa rozhoduje na základe kvality predložených projektov, a nie ich názvov. Porovnávanie výšky dotácie pre projekt Generál Golian a projekt Miki je zavádzajúce,“ vyjadrila sa.

Film o Golianovi žiadal o dotáciu na napísanie scenára, kým film Miki žiadal podporu na produkciu

Mistríková ďalej pre Nový čas vysvetlila, že: „Film o generálovi Golianovi je v štádiu vývoja, žiadal dotáciu na napísanie scenára. Dostal rovnako ako ostatné projekty vo vývoji 7 000 eur. Film Miki žiadal podporu na produkciu, získal v hodnotení kvality najvyšší počet bodov a dostal z podporených majoritných projektov najmenšiu sumu, 300 000 eur. Vinou inflácie sa tento mesiac navýšila o 12,5 % na 337 000 €.“

Miki nehovorí len o mafiánovi, ale aj o zásadných veciach, ktoré sa na Slovensku diali

Podľa producentky je zavádzajúce aj spájanie dotácie s automatickou  podporou všetkých projektov, ktoré investujú súkromné prostriedky do služieb na Slovensku vo výške 33 % z investície.

„Film Miki takto získal ďalších 162 000 eur. Nie je teda pravda, že ,film o mafiánovi získal na rozdiel od filmu o generálovi Golianovi dotáciu 400 000 eur‘. Len pre úplnosť, film Miki hovorí o zásadných veciach, ktoré sa na Slovensku diali v 90. rokoch a ktoré dodnes negatívne ovplyvňujú našu politiku a ekonomiku,“ dodala na záver.

Milan Lasica nemá pokoj ani po smrti!
Milan Lasica naspieval tesne pred svojou smrťou skladbu List do vetra, o čom jeho najbližší netušili. Neskôr vysvitlo, že ide o prvú skladbu z pripravovaného albumu Básnenie. Keby bol Majster Lasica tušil, k akým prekáračkám kvôli tomu dôjde, možno... Čítať ďalej
16 | 12 | 2023 | Mária Sliacka

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik