ŠKANDÁL v Bielom dome! Stratili sa tajnosti o Rusku
17 | 12 | 2023 I Milan Laca

CNN informovala o strate zložky s tajnými spravodajskými údajmi o Rusku.

Už dva roky hľadajú priečinok so spravodajskými informáciami o Rusku, ktorý zmizol z Bieleho domu.
Zvláštna strata

Zložka, ktorá obsahovala prísne tajné informácie o Rusku, zmizla z Bieleho domu krátko pred koncom prezidentského obdobia Donalda Trumpa.

Boli v tom podozrenia

Televízny kanál CNN oznámil, že informácie, uložené v tomto priečinku, súviseli s podozreniami Washingtonu z ruského zasahovania do prezidentských volieb, ktoré vyústili do Trumpovho nástupu k moci. Viac ako dva roky od odcudzenia týchto dokumentov sa ich nepodarilo získať späť.

Cenné informácie

„Zložka obsahovala spravodajské informácie, zozbierané Spojenými štátmi a ich spojencami v NATO, o ruských agentoch, vrátane zdrojov a metód, ktoré tvorili základ pre hodnotenie americkej vlády, že ruský prezident Vladimir Putin sa snažil pomôcť Trumpovi vyhrať voľby v roku 2016“, uviedla CNN, s odvolaním sa na svoje zdroje.

Záhady
Okrem toho boli informácie v priečinku zjavne veľmi dôležité. Prístup k nemu mal len obmedzený počet ľudí. Dokumenty bolo možné skúmať iba v sídle CIA v Langley vo Virgínii. Dokonca aj výsledky výskumu týchto prác boli uložené v uzamknutom trezore.

Deň pred odchodom z úradu Trump nariadil odtajnenie väčšiny obsahu zložky. Obsah však nestihli zverejniť. Čo sa stalo s dokumentmi potom, nie je známe.

Pochybnosti 

Koncom marca 2019 osobitný poradca USA Robert Mueller nenašiel žiadne dôkazy o tajnej dohode medzi Trumpom a Ruskom. V septembri, v tom istom roku, americké ministerstvo spravodlivosti oznámilo, že bude skúmať, do akej miery niekoľko krajín ovplyvnilo vyšetrovanie kontrarozviedky Trumpovej kampane v roku 2016. Dňa 15. mája 2023 vyšla správa, v ktorej sa uvádza, že americké spravodajské služby a orgány činné v trestnom konaní nemali žiadne skutočné dôkazy o tajnej dohode medzi Trumpovou kampaňou a Ruskom, vrátane údajov o kontaktoch s ruskými spravodajskými službami.

Maďari BOJUJÚ o ruský plyn! HROZIA Bulharsku, aj celej únii
Budapešť sa bije za ruský plyn. Szijjártó pohrozil Bulharsku vetom na vstup do Schengenu. Nedajú sa! Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szíjjartó je presvedčený, že zavedenie spotrebnej dane bolo v úplnom rozpore s právnymi predpismi... Čítať ďalej
16 | 12 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik