Seniori, viete o TÝCHTO zľavách?
16 | 12 | 2023 I Eka Balašková

Asi každý súhlasí s tvrdením, že seniori patria k skupinám, ktoré sú najviac ohrozené chudobou. Štát či samosprávy, ale aj niektorí súkromní prevádzkovatelia kultúrnych inštitúcií, prípadne športovísk sa preto snaží aspoň čiastočne im kompenzovať nedostatočné príjmy. Existuje niekoľko zliav a výhod, ktoré môžu využiť. Patrí k nim napríklad zľava na dopravu, odpustenie doplatku za lieky, či príplatok na rekreáciu.

Denník Pravda upozorňuje, že niektoré zo zliav seniorom poskytuje štát, iné samosprávy, no niektoré aj súkromné inštitúcie. O mnohých však nevieme, najmä o tých, ktoré poskytujú súkromné spoločnosti, Ide napríklad o vstupy do aquaparkov, či na kultúrne podujatia.

Kultúra

Slovenské národné divadlo (SND) seniorom môže ponúknuť až 40-percentnú zľavu z vstupeniek. Kultúrne inštitúcie mnohokrát pripravujú predstavenia v dopoludňajších hodinách, ktoré sú určené prevažne pre seniorov. Tým to vyhovuje, pretože večer sa cítia bezpečnejšie doma.

pixabay | Ilustračný obázok/divadlo

Štát poskytuje seniorom zľavy aj pri vstupenkách do galérií či múzeí.

Pravda však pripomína, že ak takúto zľavu chcú využiť, bude potrebné preukázať sa patričným preukazom.

Sestry žiadajú rozšírenie svojich kompetencií
Sestry a pôrodné asistentky žiadajú prehodnotenie svojich kompetencií. Poukazujú na to, že na základe vzdelania by mohli vykonávať viac činností. Zlepšilo by to podľa nich prístup pacientov k zdravotnej starostlivosti. TASR o tom informovala... Čítať ďalej
14 | 12 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Lieky zadarmo

Tu samozrejme nie sú zadarmo všetky lieky a pre všetkých. Ak senior chce takúto úľavu získať, musí spĺňať viaceré podmienky. Patria sem aj ľudia s ŤZP a ďalšie skupiny ľudí, ktoré konkretizuje zákon. Doplatok za lieky môže byť odpustený pacientovi s príjmom nižším ako 726,60 eura za mesiac a uplatniť si túto úľavu môže priamo v lekárni. Odpustenie poplatkov sa však týka len liekov s najnižším poplatkom spomedzi porovnateľných liekov.

V lekárni však nebudete musieť oznamovať výšku svojho mesačného príjmu – či na doplatok máte nárok lekárnika informuje priamo systém pri výdaji liekov. Takýto zoznam poisťovne aktualizujú minimálne raz mesačne.

Taktiež sa prihliada aj na to, či konkrétny liek nemá lacnejšiu alternatívu. Ak ju má, pri odpustení poplatku sa ráta výška doplatku najlacnejšej alternatívy. 

Odpustenie popolatku sa netýka voľnopredajných liekov, či liekov, ktoré predpisuje lekár, no pacient si ich hradí sám. Zdravotné poisťovne však seniorom ponúkajú aj ďalšie výhody, ako sú špeciálne vyšetrenia, či zľavy do kúpeľov.

„Dôchodcovské obedy“

Mnohé samosprávy poskytujú seniorom špeciálne zľavy, najčastejšie sú asi využívané príspevky na stravu. Výška dotácie sa líši a každé mesto či obec si stanovujú aj podmienky, za ktorých môže senior zľavu získať. Niektoré samosprávy pre seniorov varia v rámci školských jedální, iné vydávajú stravné lístky, ktoré sú akceptované v dohodnutých prevádzkach.

Bankový účet zadarmo

Aj banky sú zaviazané zákonom k tomu, aby seniorom odpustili poplatky za účet. Podmienkou je, že ich príjem neprekračuje 400 eur. Žiadateľ môže mať iné produkty (napr. vkladový účet, sporenie a pod.), nesmie však mať v žiadnej banke vedený bežný účet. Ten si tiež nesmie zriadiť súbežne s účtom poskytovaným zadarmo.

Ak takúto úľavu chcete získať, budete musieť doložiť okrem dokladu totožnosti aj potvrdenie zo Sociálnej poiťovne o poberaní dôchodkových dávok (tzv. „výmer“). Niektoré banky nemajú špecializované účty pre seniorov, majú však ponuku, v rámci ktorej sú poplatky znížené a ponúkajú aj bezplatné vydanie platobnej karty, či využívanie elektronického bankovníctva. Zliav je niekoľko, informácie o nich poskytuje klientom každá banka.

Kúpeľný dom Poľana, Kúpele Brusno / archív

Rekondičné pobyty

Od júla sú stoeurovým príspevkom dotované aj rekondičné pobyty zamerané na seniorov. O takúto dotáciu môžete požiadať, ak

  • Máte trvalý pobyt na Slovensku
  • Ste poberateľom starobného, predčasného, prípadne výsluhového dôchodku
  • Doložíte čestným vyhlásením, že daný dôchodok poberáte a nepracujete.

Príspevok nie je právne nárokovateľný a môže byť poskytnutý raz ročne. Zľavy, vďaka ktorým možno ušetriť až 20 percent z ceny pobytu poskytujú aj mnohé cestovné kancelárie, hlavne v mimosezónnych termínoch. Aj slovenské kúpele pre seniorov ponúkajú množstvo zliav na pobyty mimo sezóny.

Podozrením z volebnej korupcie v Jarovniaciach sa bude zaoberať ÚŠP
Trestným oznámením podaným pre podozrenie z volebnej korupcie vo volebnom obvode obce Jarovnice v okrese Sabinov sa bude zaoberať Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Vyplýva to z vyjadrenia hovorkyne Generálnej prokuratúry (GP) SR a ÚŠP Zuzany... Čítať ďalej
16 | 12 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Cestovanie

Asi najznámejší je práve tento typ zliav vo verejnej doprave. Seniori, ale aj ľudia s ŤZP majú cestovanie vlakmi buď zadarmo (ak majú vybavený preukaz a limitovaný počet lístkov na konkrétny spoj sú ešte v ponuke), prípadne majú výrazné zľavy.

Keďže autobusová doprava je už väčšinou v súkromných rukách, tu sa poskytované zľavy líšia od prevádzkovateľa k prevádzkovateľovi. Vo väčšine krajov ľudia nad 70 rokov cestujú za symbolické sumy a svoj nárok preukazujú dokladom totožnosti. Osoby staršie ako 70 rokov majú nárok na osobitné cestovné vo výške nula eur.

Dane a odvody

Niektoré samosprávy prijali všeobecne záväzné nariadenia, ktorými seniorom nad 62 rokov úplne odpustia, alebo znížia poplatky a dane samospráve. Seniori zvyčajne môžu získať zľavu na daň z nehnuteľností, na poplatok za komunálny odpad a na daň za psa a obce či mestá o tom informujú na svojich výveskách, prípadne na webových sídlach.

Ak ste poberateľom starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku, invalidného dôchodku, výsluhového dôchodku po dovŕšení dôchodkového veku alebo poberatelia invalidného výsluhového dôchodku pracujúci na dohodu o vykonaní práce alebo dohodu o pracovnej činnosti, môžete si určiť jednom kalendárnom mesiaci jednu dohodu, z ktorej nebudete platiť poistné na dôchodkové poistenie. Príjem z nej za kalendárny mesiac nesmie presiahnuť 200 eur. Ak ste z určenej dohody za kalendárny mesiac zarobili viac ako 200 eur, platíte poistné len z rozdielu medzi dosiahnutým príjmom a sumou 200 eur.

Ak splníte podmienky, môže vám byť vrátený preplatok na dani. Žiadosť o vrátenie preplatku je súčasťou daňového priznania.

Daňové priznanie. FOTO - TASR

Dodatočné daňové priznanie možno podať do uplynutia piatich rokov od konca roka, v ktorom vznikla povinnosť podať riadne daňové priznanie. To znamená, že v roku 2023 si penzista môže spätne uplatniť nárok na vrátenie daní za roky 2018 až 2022. Daňové priznania za jednotlivé roky treba podať na tlačivách daňových priznaní platných pre príslušné zdaňovacie obdobia, informuje Pravda.

Marek Ťapák: Na Vianoce majú byť ľudia spolu, a nie protestovať! (VIDEO)
Marek Ťapák opozícii neupiera právo protestovať proti vláde, veď aj to je výsadou demokratickej spoločnosti. S týmto aspektom nemá najmenší problém. Čo však nepovažuje za šťastné, je termín, aký si opozícia na štvanie do ulíc zvolila. Aj o... Čítať ďalej
16 | 12 | 2023 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik