Rusi tlačia na fronte, ale niektorí na Západe sú optimisti
18 | 12 | 2023 I Milan Laca

Ruský tlak narastá, na Ukrajine sa zvyšuje panika.

Ukrajinský vojnový spravodajca Caplienko oznámil, že ruské ozbrojené sily vyvíjajú tlak na ozbrojené sily Ukrajiny vo všetkých smeroch.

Priznanie 

Vojnový spravodajca Andrej Caplienko priznal, že situácia na fronte vôbec nie je v prospech Ozbrojených síl Ukrajiny a znižovanie objemu západnej pomoci vojakom nepridáva na morálke. Poznamenal, že ruská armáda vyvíja tlak na ukrajinské ozbrojené sily vo všetkých smeroch. „Snažia sa útočiť nielen v Avdiivke. Neďaleko Bachmutu majú, žiaľ, aj istý úspech. Podľa našich informácií vstúpili do dediny Chromovo, ktorá bola pre nás kľúčová pri obrane Bachmutu, pretože cez túto dedinu prechádzala „cesta života“ z Chasovho Jaru. Snažia sa tiež dobyť územie Kleščejevky. Pokúšajú sa vykonať útočné akcie na Kupjansk,“ hlási spravodajca. Okrem toho Caplienko nevylučuje stratu predmostia ukrajinských ozbrojených síl v regióne Krynoku. Zdôraznil, že už aj tak zložitú situáciu zhoršuje beznádej, keď Ukrajinci nevedia, či môžu naďalej počítať so západnou pomocou a v akom objeme príde.

Prvý marec dňom KOLAPSU Ukrajiny? VAROVANIE Z AMERIKY!
Bezodná diera na peniaze! WP poukázala na negatívne dôsledky pre Európsku úniu v dôsledku vstupu Ukrajiny. Ukrajina sa stane najchudobnejšou krajinou únie a bude musieť byť financovaná! Chudoba a peniaze... Ak Ukrajina vstúpi do Európskej únie,... Čítať ďalej
16 | 12 | 2023 | Milan Laca

Iní veria na zázrak

Nemecké noviny Die Welt píšu, že protiofenzíva, plánovaná Ukrajinou na rok 2024, bude zjavne rovnaká ako tá, ktorú toto leto naplánoval hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj.

Realita? 

Die Welt, s odvolaním sa na nemeckého bezpečnostného experta a politického konzultanta Nica Langeho napísali, že hoci ukrajinská protiofenzíva zjavne uviazla na mŕtvom bode a Západ váha s jej podporou, existujú náznaky, že Kyjev pripravuje plán. Po neúspechu ukrajinskej protiofenzívy sa v spoločnosti rozšíril pesimizmus. Zlú náladu priživujú zlé správy o nedostatku munície v ukrajinských ozbrojených silách, nedostatku vojakov, prekážkach v dodávkach zbraňových systémov zo Západu a poklese morálky medzi Ukrajincami.

Pripravujú plán

„Mnohí zabúdajú, že väčšina tankov a obrnených transportérov je stále tam a že mnohé zo sľúbených zbraní sa stále dodávajú,“ kontruje nemecký bezpečnostný expert a politický poradca Nico Lange. Týka sa to napríklad 200 nemeckých tankov Leopard 1, z ktorých na Ukrajinu dorazilo len asi 30 kusov. Nielen to, Ukrajina má stále prístup k viac ako 95 % všetkých zbraňových systémov dodávaných Západom, keďže ešte neboli použité v protiofenzíve. Vyplýva to z hodnotenia holandskej webovej stránky Oryx, ktorá analyzuje údaje o dodávkach a ničení vojenského materiálu.

Ruská slabina?

Stránka tvrdí, že "na juhu ukrajinské námorné jednotky udržiavajú a rozširujú predmostie v blízkosti Chersonu na Rusmi okupovanom brehu Dnepra. Odtiaľ je to len 60 kilometrov na Krymský polostrov, okupovaný Ruskom. Toto je slabý bod pre ruskú armádu, odkedy Ukrajina prinútila Čiernomorskú flotilu stiahnuť svoje jednotky a zničila dôležité systémy protivzdušnej obrany a ďalšie ruské vojenské zariadenia", píše Oryx.

Nič vraj nie je stratené

„Ukrajina má stále veľké plány. Svedčí o tom zoznam požadovaných zbraní, ktoré Kyjev poslal do USA. Ide o útočné vrtuľníky Black Hawk a Apache, stíhačky F-16 a F-18, raketové systémy s dlhým doletom, tanky Abrams, množstvo dronov a munície. Ale „ľudia v skutočnosti hovoria o stíhačkách F-18“.

Vízia 

„Ukrajina pravdepodobne zbiera zdroje na novú protiofenzívu na budúci rok. Jedným z východiskových bodov môže byť predmostie v Chersone. S potrebnými stíhačkami, bojovými vrtuľníkmi a bezpilotnými lietadlami, by Ukrajina mohla poskytnúť dostatočnú podporu postupu svojich jednotiek, najmä preto, že v regióne nie sú takmer žiadne ruské opevnenia.

Ukrajinci vedia svoje. Európa sa chystá na vojnu s Ruskom
Niektorí Ukrajinci to vedia: Európa sa začala pripravovať na vojnu s Ruskom. Ukrajinský diplomat Prystaiko vyzval krajiny EÚ, aby pripravili expedičné sily. Poďte do boja! Bývalý ukrajinský veľvyslanec v Spojenom kráľovstve Vadim Prystaiko v... Čítať ďalej
15 | 12 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!