Piatok s Pellem: Samosprávy sú partner, nie nepriateľ (VIDEO)
16 | 12 | 2023 I Eka Balaskova

Predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas SD) sa vo svojom Piatku z Pellem priznal k dvom pocitom z tohto týždňa. Ten prvý, pozitívny, zažil na kongrese samospráv v Poprade, ktorý pripravil minister regionálneho rozvoja, Richard Raši. Takmer tisíc predstaviteľov samospráv diskutovalo o ďalšom smerovaní obcí, miest a VÚC.

Pellegrini význam samospráv vyzdvihol s tým, že pre vládu by mali byť partnerom. V Piatku s Pellem odznela aj dobrá správa o otvorení modernej detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici. Horšou správou sú politické aktivity opozície. Tá síce má právo na protesty, aj na diskusiu, no tá by mala byť konštruktívna. A nemala by byť postavená na sťažovaní si v EP, kde si pomáhajú klamstvami. Aj opozícia, aj protestujúci by si však podľa neho mali uvedomiť, že vláda funguje ani nie dva mesiace a navyše nerobí nič, s čím nešla do volieb.

Samosprávy ako partner

„Richard Raši na nej oznámil zásadné kroky v prospech slovenskej samosprávy. Revolúciu vo využívaní eurofondov, dobudovanie vodovodov a kanalizácií, či presun pozemkov Slovenského pozemkového fondu pod správu obcí a miest,“informuje Pellegrini, podľa ktorého to bol jasný signál od vlády a zvlášť od strany Hlas, že slovenské samosprávy nikdy nie sú nepriateľ, ale partner. Nezabudol pripomenúť, že práve bez veľkej pomoci samospráv by Slovensko nezvládlo ani pandémiu, či utečeneckú krízu. Súčasná vláda preto s nimi chce spolupracovať, nie ich len využiť a potom ich dokonca urážať tak, ako to robili vlády za predošlé tri a pol roka.

„Mnohí o tomto podujatí počujete po prvýkrát, veď prečo by mnohé médiá malo zaujímať podujatie, na ktorom sa zúčastňuje takmer tretina všetkých starostov a primátorov Slovenska a ktoré sa nesie v nanajvýš konštruktívnom a pozitívnom duchu,“ vytýka predseda parlamentu médiám.

Pellegriniho spokojnosť tkvie aj v otvorení zrekonštruovanej detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici. No a tu sa pozitívne pocity predsedu parlamentu končia.

Minister Raši: PANI REMIŠOVÁ ŠKODILA! Jedna z jej akcií stála 200 000 eur
Pani Remišová bola tri roky ministerka regionálneho rozvoja, ale čo je to regionálny rozvoj dodnes nepochopila, uviedol Richar Raši, minister MIRRI. Príspevok, ktorý Richard Raši zverejnil na sociálnej sieti preberáme v plnom znení: My sme... Čítať ďalej
12 | 12 | 2023 | Gabriela Fedičová

Opozičné obštrukcie

Od utorka už pokračovalo rokovanie parlamentu, na ktorom pôsobenie opozície Pellgrini  charakterizoval vetou „čím horšie pre Slovensko, tým lepšie pre nich“ a odporučil pozrieť si prenos zo zasadnutia NR SR, aj s tou sľubovanou konštruktívnosťou.

„Na jednej strane vláde vyčítajú, že vraj nemajú dostatočný priestor na diskusiu o viacerých pripravovaných zmenách, na druhej strane nám ukazujú, ako si túto diskusiu predstavujú,“ poznamenáva Pellegrini s tým, že ich hlavným cieľom sú vedomé obštrukcie.

Ako príklad uvádza, že najskôr si sťažujú na nedostatok priestoru na vyjadrenie a keď im je ponúknuté rokovanie v potrebnej dĺžke, tak v pléne vyčítajú, že večer si nemôžu nakúpiť v poslaneckom bufete, či občerstviť sa v klube.

Peter Pellegrini galantne "odpálil" Veroniku Remišovú
To, že opozícia nepozná rovnaký meter už dávno vieme. Obštrukcie z jej strany sú „opodstatnenými návrhmi“ obohacujúcimi slovenskú politiku na maximálnu možnú mieru. Ak má proti niečomu výhrady koalícia, je to prejav nafúkanosti, či až do neba... Čítať ďalej
15 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Robia však aj horšie veci

„Nech si pokojne organizujú protesty, je to ich právo. Ale veľmi ma mrzí, že zase je ich jedinou agendou to isté. To, čo robili vo vláde – rozoštvávanie ľudí a rozdeľovanie národa. To, čo predvádzajú v EP, to už ide ďaleko nad rámec bežnej opozičnej práce. Pretože agitovať zo všetkých síl, aby nám Európska únia zobrala eurofondy a pomáhať si pri tom otvorenými klamstvami, to už je vedomé a úmyselné poškodzovanie všetkých ľudí na Slovensku,“ozrejmuje Pellegrini.

Pripomína, že najskôr sa pokúsili rozložiť právny štát, naťahovali termín volieb, pokiaľ sa len dalo, hoci veľmi dobre vedeli, že bude veľmi krátky čas na zostavenie rozpočtu a teraz novej vláde za veľkého potlesku niektorých médií hádžu vláde polená pod nohy.

Slovíčko k protestom

Pellegrini síce plne rešpektuje každého právo vyjadriť svoj názor, veď aj stretnutia na námestiach sú dôkazom demokracie.

„Na rozdiel od predchádzajúcich rokov v nich nikto účastníkom nebránil. Ale volať po zmene vlády dva mesiace po voľbách mi trochu zaváňa nerešpektovaním vôle takmer troch miliónov ľudí, ktorí sa týchto volieb zúčastnili,“ vyčíta Pellegrini opozičným stranám. Vláda podľa jeho slov nie len že vzišla z demokratických volieb, no od prvého dňa nerobí nič iné, ako to, čo mala vo volebnom

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik