Budeme jazdiť NA BURINU? Môže o tom rozhodnúť aj mladá Slovenska
17 | 12 | 2023 I Mária Sliacka

Palivo budúcnosti! Súťaž Študentská osobnosť Slovenska za akademický rok 2022/2023 už má svoju víťazku. Podujatie pripravila organizácia Junior Chamber International – Slovakia a jeho absolútnou víťazkou je rodáčka z Detvy, ktorá sa snaží o to, aby sme raz možno mohli jazdiť „na burinu“, informuje denník Pravda.

Mladých ľudí, ktorí sa zapojili do 19. ročníka súťaže, nominovali vysoké školy a SAV. Výkonný predseda JCI – Slovakia Marián Meško povedal, že sa prihlásilo 96 študentov, čo je nárast oproti minulému roku. Dodal, že o spomenutú cenu sa môžu uchádzať študenti vysokých škôl alebo doktorandského štúdia v rámci SAV. Pole pôsobnosti je neobmedzené. „Zahŕňa technické disciplíny cez ekonómiu až po humanitné vedy,“ objasnil.

Víťazkou sa stala 28-ročná vedkyňa Miroslava Mališová

Víťazov v 13 kategóriách vybrala porota, ktorú tvorili odborníci zo SAV a Slovenskej rektorskej konferencie. Okrem finančnej odmeny dostali víťazi  diplom a vecný dar. Absolútnou víťazkou – Top študentskou osobnosťou Slovenska sa stala 28-ročná vedkyňa Miroslava Mališová z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, ktorá vyhrala i v kategórii prírodné vedy a chémia.

Mališová sa venuje vývoju pokročilých motorových palív. O čo ide? Pre Pravdu vysvetlila: „Snažíme sa hľadať alternatívy k motorovým palivám, čo je hlavne bionafta, no z nepotravinárskych zdrojov. Teda nie z klasických rastlín, ale skôr z odpadových zdrojov, respektíve z rastlín, ktoré nemajú potravinový charakter.“

O ZLATÝCH MATOVIČOVÝCH CHLAPCOCH s krvavými rukami, KOLÍKOVEJ, LIPŠICOVI a ďalších
Skromnosť a nevzťahovačnosť, ak to tak možno nazvať, našich prokurátorských gigantov na čele s pani Kolíkovou a Danielom Lipšicom je všeobecne známa. Každý si ju však interpretuje inak, niektorí o detailoch nechcú ani počuť a priraďujú sa k tým,... Čítať ďalej
17 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Jazda na „burinu“

Víťazka súťaže ďalej vysvetlia, že v súčasnosti robí na projekte ľaničníka siateho. Ide o rastlinu, ktorú pôvodne brali ako burinu, no má veľký potenciál – vysoký obsah oleja. „Projekt máme aj na prípravu z kávového odpadu,“ dodala.                                                    

„Nemyslím si, že by sme sa mali venovať iba jednej alternatíve. Nie je jedinou možnosťou ísť len po tej elektrickej alebo vodíkovej ceste. Treba hľadať aj iné alternatívy. V súčasnosti sa do motorových palív primiešavajú biozložky. Myslím si, že to je správna cesta – primiešavať ich čoraz viac, a tým nahrádzať palivá vyrobené z ropy,“ dodala.

Má pred sebou veľkú budúcnosť 

Víťazka súťaže absolvovala vedeckú stáž na Technickej univerzite vo Viedni. Tam sa venovala úprave skleníkových plynov na hodnotné suroviny, svoju fakultu reprezentovala na odborných konferenciách doma i v zahraničí. Je hlavnou autorkou šiestich vedeckých publikácií, v máji  skončila doktorandské štúdium a teraz pracuje ako odborná asistentka na domovskej fakulte.

„Dosiahnuteľné môže dosiahnuť hocikto. Treba si stanoviť vyššie ciele, aj tie nedosiahnuteľné. Treba ísť nie za ľahkými, ale za tými ťažšími cieľmi,“ povedala odvážne rodáčka z Detvy.

MIMORIADNE Taxikár z Uzbekistanu sa pokúsil ZNÁSILNIŤ ženu na Slovensku!
Policajný vyšetrovateľ obvinil 24-ročného taxikára z Uzbekistanu zo zločinu sexuálneho násilia spáchaného v štádiu pokusu. Incident sa stal v Bratislave v noci na piatok (15. 12.). Vyšetrovateľ žiada pre obvineného väzbu. Informoval o tom... Čítať ďalej
17 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik