Maďari BOJUJÚ o ruský plyn! HROZIA Bulharsku, aj celej únii
16 | 12 | 2023 I Milan Laca

Budapešť sa bije za ruský plyn.

Szijjártó pohrozil Bulharsku vetom na vstup do Schengenu.

Nedajú sa!

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szíjjartó je presvedčený, že zavedenie spotrebnej dane bolo v úplnom rozpore s právnymi predpismi EÚ.

Bulhari sa spamätali

Bulharská vláda sa rozhodla zrušiť spotrebnú daň na tranzit ruského plynu po hrozbe Maďarska, že bude vetovať jej vstup do schengenského priestoru.  Szijjártó je presvedčený, že uvalenie dane hrozilo zastavením dodávok plynu do Maďarska, Srbska a Severného Macedónska.

KYJEV PENIAZE DOSTANE! Nech to stojí, čo to stojí
Lídri EÚ sľubujú, že Ukrajina ešte dostane svoj balík pomoci vo výške 50 miliárd eur, aby pomohla podporiť jej vojnou zničenú ekonomiku proti ruskej invázii – s podporou alebo bez podpory maďarského premiéra Viktora Orbána. Sú dokonca ochotní... Čítať ďalej
16 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Nedajú si brnkať po nose

Szijjártó upozornil, že Maďarsko dalo Bulharom jasne najavo, že ak budú naďalej ohrozovať bezpečnosť jeho energetických dodávok, ich členstvo v schengenskom priestore bude vetovať. „A keďže toto rozhodnutie padne na budúci týždeň, teraz sa zrazu začali snažiť tento zákon zrušiť,“ poznamenal minister. Ak Bulharsko príslušný zákon zruší, Maďarsko svoje rozhodnutie veta stiahne, dodal Szijjártó.

Nadali si ani "atómku"

Budapešti sa tiež podarilo dosiahnuť vyňatie projektu jadrovej elektrárne Paks 2 zo zoznamu protiruských sankcií Európskej únie. Dohodu o výstavbe jadrovej elektrárne Paks-2 medzi Ruskom a Maďarskom podpísali v auguste 2023. Po jej schválení  začali s výstavbou nových energetických zariadení.

... a opäť hrozia!

Szijjártó zároveň vopred varoval, že Maďarsko zablokuje prijatie nového balíka protiruských sankcií, ak bude obsahovať obmedzenia na jadrovú energetiku z Ruskej federácie. 

Od Bidena k Macronovi: Západní lídri v panike z migrácie
Západní lídri zápasia s tým, ako zvládnuť dve vojny definujúce éru na Blízkom východe a na Ukrajine. Ale je tu ďalší problém, jeden oveľa bližšie k domovu, ktorý vykoľajuje vlády v Európe a Amerike: migrácia. Rastúce obavy voličov z migrácie sú... Čítať ďalej
16 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik