Od Bidena k Macronovi: Západní lídri v panike z migrácie
16 | 12 | 2023 I Diana Zaťková

Západní lídri zápasia s tým, ako zvládnuť dve vojny definujúce éru na Blízkom východe a na Ukrajine. Ale je tu ďalší problém, jeden oveľa bližšie k domovu, ktorý vykoľajuje vlády v Európe a Amerike: migrácia. Rastúce obavy voličov z migrácie sú hrozbou pre vládnuce strany pred voľbami v USA, Spojenom kráľovstve a EÚ v budúcom roku, informuje POLITICO.

V posledných dňoch sa prezident USA Joe Biden, jeho francúzsky náprotivok Emmanuel Macron a britský premiér Rishi Sunak dostali do problémov počas intenzívnych domácich tlakov na riešenie imigrácie; v dôsledku toho všetci traja vyšli oslabení. Keďže americkí, britskí a európski voliči idú k volebným urnám v roku 2024, v stávke je veľa. 

„Je tu pokušenie hľadať rýchle riešenia,“ povedal Rashmin Sagoo, riaditeľ programu medzinárodného práva v think-tanku Chatham House v Londýne. „Neregulárna migrácia je však mimoriadne náročný problém. A jeho riešenie si vyžaduje dlhodobé politické myslenie presahujúce národné hranice.“

Rishi Sunak, Spojené kráľovstvo 

V Británii je premiér Rishi Sunak pod tlakom členov svojej vlastnej vládnucej Konzervatívnej strany, ktorí sa obávajú, že ich voliči potrestajú za neschopnosť vlády zvládnuť migráciu. 

Britský premiér Rishi Sunak hovorí počas tlačovej konferencie v Doveri 5. júna 2023 v Doveri, Anglicko | Bazénová fotografia od Yui Mok/WPA cez Getty Images

Pred siedmimi rokmi voliči podporili Brexit, pretože euroskeptickí aktivisti sľúbili, že „vezmú späť kontrolu“ nad hranicami Spojeného kráľovstva. Namiesto toho je teraz obraz chaotickejší ako kedykoľvek predtým. Spojené kráľovstvo minulý mesiac zaznamenalo rekordné údaje o čistej migrácii a vláde sa doteraz nepodarilo zastaviť malé lode plné žiadateľov o azyl, ktoré preplávali Lamanšský prieliv.

Sunak je teraz v palebnej línii. Sľúbil, že „Stop the Boats“ (Zastaviť člny, pozn. red.) je ústredným bodom jeho premiérskej funkcie. V tomto procese rozpútal vo svojej už rozdelenej strane vojnu o to, ako ďaleko by Británia mala zájsť. 

Podľa Sunakovej dohody s Rwandou stredoafrický národ súhlasil s presídlením žiadateľov o azyl, ktorí priplávali na britské pobrežie na malých člnoch. Premiér tvrdí, že táto politika v prvom rade odradí migrantov od námorných plavieb do Spojeného kráľovstva. Ale plán bol zrušený Najvyšším súdom v Londýne a Sunakovi toryovci sa teraz nevedia dohodnúť, čo robiť ďalej. 

Emmanuel Macron, Francúzsko

Francúzsky prezident utrpel nečakanú ranu, keď dolná komora parlamentu tento týždeň zamietla jeho vlajkovú loď zákona o imigrácii. 

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v Elyzejskom paláci v Paríži, 21. júna 2023 | Ludovic Marin/AFP cez Getty Images

Po prehratých parlamentných voľbách v minulom roku bolo získanie legislatívy cez Národné zhromaždenie pre Macrona náročným procesom. Viac ako raz bol nútený spoliehať sa na hlasy pravicovej strany Les Républicains. 

Macronov návrh zákona o prisťahovalectve mal potešiť konzervatívcov aj stredovú ľavicu starostlivo navrhnutým mixom represívnych a liberálnych opatrení. V dramatickom rozrušení však Národné zhromaždenie, ktoré je rozdelené medzi centristov, ľavicu a krajnú pravicu, v prvý deň rozpráv hlasovalo proti zákonu.

Macron teraz hľadá kompromis. Vláda poverila spoločný výbor senátorov a poslancov hľadaním dohody. Je však pravdepodobné, že ich text bude tvrdší ako pôvodný návrh, keďže v Senáte dominuje stredová pravica – a to bude problém pre Macronových ľavicovo orientovaných zákonodarcov. 

Joe Biden, Spojené štáty americké   

Imigračná kríza je pre prezidenta Joea Bidena jednou z najnepríjemnejších a najdlhšie trvajúcich domácich výziev. Do úradu nastúpil s prísľubom, že zvráti politiku svojho predchodcu Donalda Trumpa a vybuduje „spravodlivý a humánny“ systém, len aby videl, ako Kongres sedí na jeho pláne komplexnej reformy prisťahovalectva. 

Americký prezident Joe Biden sa odmlčí pri prejave v Des Moines, Iowa 15. júla 2019 | Foto: Justin Sullivan/Getty Images

Biely dom videl záplavu migrantov na južnej hranici krajiny, ktorú trápi desaťročia starý systém, ktorý nedokáže zvládnuť moderné migračné vzorce. 

Pred budúcoročnými prezidentskými voľbami sa tejto otázky chopili republikáni. Vedúci predstavitelia štátov GOP podali žaloby proti administratíve a poslali autobusy s migrantmi do miest pod vedením demokratov. A vo Washingtone republikáni v Kongrese spojili prezidentov balík zahraničnej pomoci – ktorý zahŕňa financovanie pre Ukrajinu a Izrael – s rozsiahlymi zmenami v hraničnej politike, čím sa Biely dom dostal do úzkych.

Politický tlak sa prelial do druhej etapy. Štáty a mestá, najmä tie, ktoré vedú demokrati, tlačia na vodcov Washingtonu, aby urobili viac, pokiaľ ide o poskytovanie dodatočnej federálnej pomoci a prepracovanie politík na južných hraniciach s cieľom obmedziť tok žiadateľov o azyl do Spojených štátov.

Olaf Scholz, Nemecko

Migrácia bola v Nemecku na vrchole politickej agendy už niekoľko mesiacov, pričom počet žiadostí o azyl stúpol na najvyššiu úroveň od utečeneckej krízy v roku 2015, ktorú vyvolala občianska vojna v Sýrii.

Najnovší prílev predstavuje skľučujúcu výzvu pre národné aj miestne vlády, ktoré majú problém nájsť bývanie a iné služby pre migrantov, nehovoriac o potrebných financiách. 

Neschopnosť obmedziť počet utečencov dostala nemeckého kancelára Olafa Scholza pod obrovský tlak | Michele Tantussi/Getty Images

Neschopnosť – v krajine, ktorá patrí medzi najvyhľadávanejšie destinácie žiadateľov o azyl – obmedziť počet utečencov, dostala nemeckého kancelára Olafa Scholza pod obrovský tlak. Nemecko v nádeji na zastavenie prílevu nedávno obnovilo hraničné kontroly s Poľskom, Českou republikou a Švajčiarskom v nádeji, že utečencov vráti späť skôr, ako dopadnú na nemeckú pôdu.

Aj pri hraničných kontrolách zostávajú počty utečencov vysoké, čo bolo pre krajnú pravicu prínosom. Nemecká protiimigrantská strana Alternatíva pre Nemecko dosiahla rekordnú podporu v národných prieskumoch verejnej mienky. 

Očakáva sa, že AfD prebehne v septembri vo východnom Nemecku v troch krajinských voľbách, kde je podpora strany a jej reakčnej proticudzinskej politiky obzvlášť silná.

Stredopravica medzitým pritvrdzuje svoj postoj k migrácii a obracia sa chrbtom k politike otvorených hraníc, ktorú presadzuje bývalá kancelárka Angela Merkelová. Medzi nové priority patrí plán nasledovania rwandského modelu Spojeného kráľovstva pre spracovanie utečencov v tretích krajinách.

Karl Nehammer, Rakúsko 

Podobne ako Scholz, aj hodnotenia rakúskeho lídra klesli kvôli obavám z migrácie. Rakúsko podniklo kroky na sprísnenie kontrol na svojich južných a východných hraniciach. 

Hoci táto taktika viedla k poklesu počtu príchodov žiadateľov o azyl, znamená to tiež, že Rakúsko účinne pozastavilo bezhraničný cestovný režim EÚ, ktorý je už desaťročia prínosom pre regionálnu ekonomiku. 

Rakúsko fakticky pozastavilo bezhraničný cestovný režim EÚ, ktorý je už desaťročia prínosom pre regionálnu ekonomiku | Thomas Kronsteiner/Getty Images

Krajne pravicová Strana slobody má vedúce vedenie už viac ako rok, pričom v prieskumoch prevyšuje vládnucu stredopravicu o 10 bodov. To dáva strane možnosť vyhrať celoštátne voľby naplánované na budúcu jeseň, čo by znamenalo bezprecedentný sklon doprava v krajine, ktorej politike od druhej svetovej vojny dominuje centrum. 

Giorgia Meloni, Taliansko 

Talianska premiérka Giorgia Meloniová sa preslávila v opozícii a viedla kampaň za radikálnu krajne pravicovú agendu. Od získania moci v minuloročných voľbách sa posunula k umiernenejším postojom k Ukrajine a Európe.

Meloni teraz potrebuje upokojiť svoj základ o migrácii, téme, ktorá už roky dominuje talianskej diskusii. Namiesto toho však bola nútená udeľovať víza státisícom legálnych migrantov, aby pokryla nedostatok pracovnej sily. To všetko komplikuje, že počet pristátí lodí v Taliansku medziročne vzrástol o približne 50 percent napriek niektorým politikám a dohodám na zastavenie príchodov na titulky. 

Zatiaľ čo Meloni nariadil výstavbu záchytných centier, kde budú migranti zadržiavaní až do repatriácie, v skutočnosti miestne podmienky v afrických krajinách a chýbajúce dohody o repatriácii predstavujú vážne prekážky.    

Talianska premiérka Giorgia Meloniová na tlačovej konferencii 9. marca 2023 | Tiziana Fabi/AFP cez Getty Images

Hoci pre svoju vec získala podporu predsedníčky Komisie Ursuly von der Leyenovej, potenciálna námorná misia EÚ na blokovanie odletov z Afriky by riskovala porušenie medzinárodného práva. 

Meloni skúšal aj iné možnosti, vrátane dohody s Tuniskom, ktorá má pomôcť zastaviť pašovanie migrantov, ale plán sa rozpadol skôr, ako začal. Do problémov sa dostala aj dohoda s Albánskom o offshore niektorých strediskách na zadržiavanie migrantov. 

Teraz je Meloni vo väzení. Otázka migrácie ju priviedla do konfliktu s Francúzskom a Nemeckom, keďže sa snaží vytvoriť si povesť umiernenej konzervatívky. 

Ján Čarnogurský: Problém migrantov je riešiteľný
V posledných týždňoch sa na Slovensku začali hromadiť migranti, najmä z Blízkeho východu. Ako nás informujú médiá, mnohí z nich, azda až väčšina udáva ako krajinu pôvodu Sýriu. Má to dva dôvody, píše advokát, zakladateľ politického konzervativizmu... Čítať ďalej
14 | 10 | 2023 | Ivan Mihale
Geert Wilders, Holandsko

Vláda dlhoročného holandského premiéra Marka Rutteho bola v júli zvrhnutá kvôli rozhovorom o migrácii, po ktorých oznámil svoj odchod z politiky. V následných voľbách, v ktorých rôzne strany súperili o zaplnenie Rutteho prázdnoty, si šokoval víťazstvo ultrapravicový ohnivý Geert Wilders. Počas volebnej noci sľúbil, že obmedzí „azylovú cunami“. 

Wilders sa teraz snaží podporiť stredopravú koalíciu s tromi ďalšími stranami, ktoré naliehali na to, aby bola migrácia pod kontrolou. Jednou z nich je Rutteho stará skupina, ktorú teraz vedie Dilan Yeşilgöz. 

Geert Wilders sa 24. novembra 2023 zúčastňuje na stretnutí v holandskom parlamente s lídrami strán o zostavení koaličnej vlády | Carl Court/Getty Images

Bývalá utečenkyňa Yeşilgözová premenila migráciu na jednu z hlavných tém svojej kampane. Po voľbách bola kritizovaná za to, že pripravila cestu Wildersovi k víťazstvu – nielen tým, že sa zamerala na migráciu, ale aj tým, že otvorila dvere potenciálnemu vládnutiu s Wildersom. 

Teraz však koaličné rozhovory uviazli a zostavenie nového kabinetu môže trvať mesiace. Ak Wilders, ktorý má jasný mandát od voličov, dokáže spojiť koalíciu, politická trajektória Holandska – všeobecne známeho ako pragmatický národ – sa výrazne posunie doprava. Zásah proti migrácii je taký istý, ako len môže byť. 

Prídu ďalší utečenci?
EP vyhlásil, že Európska únia nie je pripravená prijať palestínskych utečencov. Krajiny EÚ nemajú koordinovaný akčný plán pre prípad utečeneckej vlny z pásma Gazy, povedal chorvátsky poslanec Európskeho parlamentu Ivan Vilibor... Čítať ďalej
19 | 10 | 2023 | Milan Laca

Leo Varadkar, Írsko

Dokonca aj v Írsku, ekonomicky otvorenej krajine, ktorá bola dlho zvyknutá vyvážať svojich ľudí do celého sveta, bola prisťahovalecká a propodnikateľská vláda prinútená rastúcimi proticudzineckými náladami zaviesť novú migráciu odstrašujúce opatrenia, ktoré by boli ešte pred rokom nemysliteľné.

Írsko prestalo garantovať ubytovanie novým žiadateľom o azyl ak ide o slobodných mužov, najmä z Nigérie, Alžírska, Afganistanu, Gruzínska a Somálska | Jorge Guerrero/AFP cez Getty Images

Dokonca aj novo prichádzajúce rodiny čelia rastúcemu riziku, že budú držané v stanoch vojenského štýlu napriek zimným teplotám.

Ukrajinci, ktorí od ruskej invázie do ich krajiny v roku 2022 dostávajú oveľa silnejšiu sociálnu podporu ako ostatní utečenci, uvidia, že uvítacia podložka bude čiastočne stiahnutá v návrhu legislatívy schválená tento týždeň trojkoaličnou vládou premiéra Lea Varadkara.

Po schválení parlamentom budúci mesiac zákon obmedzí príchod nových Ukrajincov na tri mesiace štátom plateného bývania, pričom sociálne dávky, ktoré v súčasnosti patria medzi najštedrejšie v Európe pre ľudí utekajúcich pred ruskou vojnou, bude znížené pre všetkých v štátom platenom bývaní.

EURÓPU DESÍ HROZBA ISLAMSKÉHO TERORIZMU! Štáty hromadne zatvárajú hranice (FOTO)
Útok zápalnou bombou na berlínsku synagógu a vraždy v Belgicku a Francúzsku! Slovinsko vo štvrtok oznámilo, že zavedie hraničné kontroly so susedným Maďarskom a Chorvátskom. Urobilo tak po rozhodnutí Talianska urobiť to isté so Slovinskom z... Čítať ďalej
21 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Justin Trudeau, Kanada 

Pesimistická verejná nálada, ktorú stiahli problémy so životnými nákladmi, urobila z prisťahovalectva pre premiéra Justina Trudeaua mnohorozmernú výzvu.

Trudeau považoval imigráciu za viacúčelové riešenie pre starnúce obyvateľstvo Kanady a spomaľujúcu sa ekonomiku. A hoci dnešný rekordne vysoký populačný rast dobre odzrkadľuje povesť Kanady ako vhodného miesta na presídlenie, politické výzvy spojené s migráciou sa pre spoločnosť Trudeau objavili nepredvídateľným spôsobom. Liberáli.

Politické výzvy spojené s migráciou sa pre Trudeauových liberálov objavili nepredvídateľným spôsobom | Andrej Ivanov/AFP

Odkedy sa Trudeau pred ôsmimi rokmi dostal k moci, najmenej 1,3 milióna ľudí sa prisťahovalo do Kanady, väčšinou z Indie, Filipín a Číny a Sýrie. 

Kanada zdvojnásobí svoju 40-miliónovú populáciu za 25 rokov, ak sa udrží súčasná miera rastu, čím sa rozšíria politické výzvy k tomu, čo Trudeau nazýva „prvý postnárodný štát na svete “.

Pedro Sánchez, Španielsko

Španielske autonómne mestá Ceuta a Melilla v Severnej Afrike uprednostňujú migranti, ktorí sa snažia dostať do Európy z juhu: Keď prekročia pozemnú hranicu, na kontinent sa dá ľahko dostať trajektom. 

Tranzit cez pozemnú hranicu, ktorá oddeľuje európske územie od Maroka, je bežne kontrolovaný bezpečnostnými opatreniami, ako sú vysoké ploty so žiletkou, pričom príslušníci hraničnej kontroly z oboch krajín spolupracujú, aby zabránili vstupu migrantov bez dokladov. 

Španielske autonómne mestá Ceuta a Melilla v Severnú Afriku uprednostňujú migranti, ktorí sa snažia dostať do Európy | Pierre-Philippe Marcou/AFP

V posledných rokoch však úrady v Maroku vyjadrili nespokojnosť so svojimi španielskymi náprotivkami tým, že odstavili svojich dôstojníkov a umožnili stovkám migrantov prejsť, prevažne pohraničné stanice a prinútiť španielskych dôstojníkov, aby odrazili migrantov, pričom pri tom zomierajú skóre

Bolesti hlavy spôsobené týmito incidentmi sa považujú za hlavný faktor v rozhodnutí premiéra Pedra Sáncheza zmeniť pozíciu španielskej vlády na spornom území Západnej Sahary a vyjadriť podporu pre Rabatov plán formalizovať jeho takmer 50-ročnú okupáciu tejto oblasti. 

Pivot rozhneval Sánchezových ľavicových spojencov a zhoršil vzťah Španielska s Alžírskom, ktoré je dlhoročným zástancom nezávislosti Západnej Sahary. Opatrenia však zastavili tok migrantov – zatiaľ.

ILEGÁLNI MIGRANTI? Nemecko spúšťa VEĽKÉ DEPORTÁCIE! Vrátia ich na Slovensko?
Nemecký kancelár Olaf Scholz priznal, že „príliš veľa ľudí prichádza“ do krajiny nelegálne a prisľúbil začať deportácie vo „veľkom meradle“. Do Nemecka sa totiž snaží vstúpiť viac nelegálnych migrantov vstúpiť, ako počas európskej migračnej krízy v... Čítať ďalej
26 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Kyriakos Mitsotakis, Grécko

Grécko je v popredí migračnej krízy v Európe od roku 2015, keď státisíce ľudí vstúpili do Európy cez ostrovy v Egejskom mori. Migrácia a bezpečnosť hraníc boli kľúčovými otázkami v politickej diskusii v krajine.

Organizácie pre ľudské práva, ako aj Európsky parlament a Európska komisia obvinila grécku konzervatívnu vládu Kyriakosa Mitsotakisa z nezákonného „zatláčania“ migrantov, ktorí sa dostali na grécke územie – a z deportácie migrantov bez riadneho procesu. Grécka vláda tieto obvinenia popiera a tvrdí, že nezávislé vyšetrovanie nenašlo žiadny dôkaz.

Mitsotakis trvá na tom, že Grécko dodržiava „tvrdú, ale spravodlivú“ politiku, ale početné hĺbkové vyšetrovania popierajú umiernený profil, ktorý si konzervatívny vodca chce zachovať.

Organizácie pre ľudské práva, ako aj Európsky parlament a Európska komisia obvinila grécku vládu z nezákonného „vytláčania“ migrantov | John Thys/AFP prostredníctvom Getty Images

V júni sa pri niečom, čo niektorí nazývali „najhoršou tragédiou všetkých čias“ v Stredozemnom mori, potopila loď s migrantmi. Stovky ľudí prišli o život, čím sa pozornosť Európy opäť zamerala na tento problém. Oficiálne vyšetrovanie zatiaľ nezistilo, či k stroskotaniu lode prispeli zlyhania gréckych úradov, uviedli Amnesty International a Human Rights Watch.

Medzitým Grécko zúfalo potrebuje tisíce pracovníkov, aby podporilo nedostatočne vybavené poľnohospodárstvo, cestovný ruch a stavebníctvo v krajine. Napriek prísľubom ministrov migrácie a poľnohospodárstva o blížiacej sa legislatíve, ktorá privádza migrantov do V boji proti nedostatku pracovnej sily bola vláda nútená ustúpiť pod tlakom z vlastných radov.

Nikos Christodoulides, Cyprus

Cyprus sa pripravuje na zvýšenie počtu migrantov prichádzajúcich na svoje pobrežie uprostred obnoveného konfliktu na Blízkom východe. Začiatkom decembra Grécko poslalo na ostrov humanitárnu pomoc, aby sa vyrovnalo s očakávaným nárastom tokov.

Cyperský prezident Nikos Christodoulides požiadal o dodatočné financovanie EÚ na riadenie migrácie a bojuje s návalom násilia voči migrantom na Cypre. Analytici obviňujú xenofóbiu, ktorá sa stala hlavným prúdom cyperskej politiky a médií, ako aj zlé riadenie migračných tokov zo strany štátu. V minulom roku krajina zaznamenala najvyšší podiel prvých žiadateľov o azyl v EÚ v pomere k počtu obyvateľov.

Cyperský prezident Nikos Christodoulides požiadal o dodatočné financovanie EÚ na riadenie migrácie | Ludovic Marin/AFP cez Getty Images

Právne a personálne problémy oddialili snahy o vytvorenie námestníka ministerstva pre migráciu, čo sa považuje za dôležitý krok v pomoci Cypru vyrovnať sa s náporom prisťahovalcov. 

Geografická poloha ostrova – je blízko Libanonu aj Turecka – z neho robí hlavný cieľ pre migrantov, ktorí chcú vstúpiť na územie EÚ z Blízkeho východu. Jej zložitá história ako rozdelenej krajiny tiež sťažuje reguláciu prílevu migrantov.

ZÚRIVÁ PRESTRELKA gangov prevádzačov migrantov na maďarských hraniciach!
Stredná Európa v strachu! Traja ľudia boli zabití a jeden ďalší zranený počas zúrivej niekoľkohodinovej prestrelky medzi gangmi prevádzajúcimi migrantov na srbsko-maďarských hraniciach. Aj vďaka tomu miestni obyvatelia uviazli v migračnej kríze v... Čítať ďalej
28 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik