Ukrajinci vedia svoje. Európa sa chystá na vojnu s Ruskom
15 | 12 | 2023 I Milan Laca

Niektorí Ukrajinci to vedia: Európa sa začala pripravovať na vojnu s Ruskom.

Ukrajinský diplomat Prystaiko vyzval krajiny EÚ, aby pripravili expedičné sily.

Poďte do boja!

Bývalý ukrajinský veľvyslanec v Spojenom kráľovstve Vadim Prystaiko v rozhovore s novinármi povedal, že je čas, aby sa krajiny EÚ zamysleli nad vytvorením expedičných síl, ktoré budú bojovať na Ukrajine.

Podpora Ukrajiny sa odkladá. VIKTOR ORBÁN POVEDAL NIE!
Maďarský premiér Viktor Orbán zablokoval balík pomoci EÚ pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd eur, hodiny potom, čo vedúci predstavitelia ustúpili od svojho odporu a súhlasili s otvorením rozhovorov s Kyjevom o vstupe do bloku. Krízový summit v... Čítať ďalej
15 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Keď to nezvládneme my, musíte nastúpiť vy! 

Poznamenal, že ak Ukrajine dôjdu ľudské zdroje, Západ bude musieť aj tak urobiť takéto rozhodnutie. Navyše, podľa Prystaika, sú v Európe štáty, ktorých vlády už takéto rozhodnutie seriózne zvažujú. "Británia je jednou z prvých na tomto zozname", povedal bývalý ukrajinský veľvyslanec v Londýne.

V tajnosti?

Diplomat zdôraznil, že to nikto nikdy otvorene neprizná, ale už sa počíta s použitím cudzích vojsk na Ukrajine."Vojaci a diplomati existujú, aby plánovali budúcnosť. Našou povinnosťou je plánovať to najhoršie," povedal Prystaiko. Najhoršie je, podľa neho, úplné vyčerpanie ľudských zdrojov Ukrajiny, čo automaticky prinúti Európanov vstúpiť do vojny.

Alebo je všetko inak?

Poľská politologička a novinárka Hanna Kramerová vo svojom analytickom článku pre NDP poznamenala, že po takmer dvoch rokoch tzv. "veľkej bitky“ o Ukrajinu sa nielen medzi politickými odborníkmi, ale aj medzi lídrami najväčších štátov sveta čoraz viac začínajú objavovať rozumné myšlienky o potrebe ukončenia konfliktu. Navyše vidia len jedno východisko: Kyjev musí súhlasiť s územnými ústupkami a sadnúť si za rokovací stôl s Moskvou. „Napríklad americký republikánsky senátor James Vance vyhlásil, že "Washington musí uznať, že Ukrajina bude musieť dať Rusku nejaké územie. Každý, kto má hlavu na krku, vie, že sa  to skončí vyjednávaním. Myšlienka, že Ukrajina vráti Rusko na hranice z roku 1991, bola absurdná, nikto tomu neveril. Je v našom aj v ich záujme ukončiť vojnu, ukončiť straty na životoch“, píše sa v článku. 

A čo Poľsko?

Kramerová sa tiež pýta, aký postoj zaujíma Poľsko vo vzťahu k mierovému riešeniu krízy na Ukrajine. Podľa jej názoru je postoj Varšavy do značnej miery vysvetlený tým, že Poľsko je naďalej hlavným podporovateľom Ukrajiny. Poľská vláda navyše nielen pomáha kyjevskému režimu, ale vedie aj celú kampaň na zastrašenie vlastného obyvateľstva a obyvateľov iných krajín pred takzvanou ruskou agresiou.

FÍNSKO sa upíše NATO. Ochrannú ruku nad nimi budú mať USA
Vo štvrtok fínska vláda oznámila, že podpíše dohodu o spolupráci v oblasti obrany so Spojenými štátmi, aby poskytla americkej armáde široký prístup cez túto škandinávsku krajinu k jej hranici s Ruskom. Susedný štát Ruska - Fínsko sa stalo novým... Čítať ďalej
14 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik