Čo sa stane, keď Ukrajinci zistia, čo im Američania urobili?
17 | 12 | 2023 I Diana Zaťková

Ukrajina: Kam vietor, tam plášť. Podľa známeho pesničkára a publicistu Ivana Hoffmana si komentátori kládli zlé otázky. Teda sa nepýtali, čo môže Ukrajina vybojovať a čo môže s Ruskom dohovoriť. Ale teraz realita klope na dvere, myslí si publicista. A upozorňuje: „Západu je jedno, čo si Rus myslí. Tým pádom nám však uniká, že Rusom je už dnes jedno, čo si myslí Európa.“ Pýta sa, či Ukrajinci, keď zistia, aká špinavá hra s nimi bola zohraná, nezmenia stranu. Viac sa dozviete v Hoffmanovom komentári pre české Parlamentní Listy.

Ukrajina prestáva byť prioritou

Vojna na Ukrajine dlho dominovala médiám. V tieni je až pre vojnu v Izraeli. Súčasne s náznakmi, že pre Američanov prestáva byť Ukrajina prioritou, sa množia pochybnosti o schopnosti Ukrajiny zvíťaziť. Propagandu postupne strieda neosobné konštatovanie reality, mediálny obraz vytváraný želaním, ktoré je otcom myšlienky, sa rozpadá.

Referovať objektívne o konflikte, v ktorom sme zvolili stranu, je problém. Problém je aj pripustiť, že strana, ktorú sme zvolili, prehráva. Preto sa väčšina komentárov nevenovala reálnej situácii, ale riešilo sa, čo by sa malo urobiť pre ukrajinské víťazstvo. Podobne komentátori neuvažovali, čo je reálne možné vybojovať alebo dojednať, ale vysvetľovali, kto je v práve a čo je správne. Ak sa tón komentárov začína meniť, je to preto, lebo rozpor medzi mediálnou prezentáciou a drsnou skutočnosťou, respektíve nepríjemnou pravdou už nemožno bagatelizovať.

Zmena vetra sa vždy pozná na plášťoch politikov

Ak dnes v Česku volebný líder sociálnych demokratov do Európskeho parlamentu označil bez obalu za nezodpovedné pokrytectvo prísľub členstva Ukrajiny v EÚ a upozorňuje, že „ak by Ukrajina vstúpila do EÚ, Francúzsko by z EÚ vystúpilo“, má to nepochybne súvislosť s tým, že republikáni v USA nemajú chuť deliť sa s demokratmi o americké ukrajinské fiasko. Na všeobecne šírený naratív, že na Ukrajine sa bojuje za Prahu, respektíve za Bratislavu, pripomína spomenutý bývalý český minister zahraničia Lubomír Zaorálek, že za Prahu, respektíve za Bratislavu sa bojovalo aj v Kábule…

Rusi na hranici NATO? USA nemôžu dovoliť Ukrajine prehrať
Washingtonský inštitút varuje pred „zlým nápadom“ s Ukrajinou. Američania dnes riešia otázku, ako pokračovať v pomoci Ukrajine. Washingtonský Inštitút pre štúdium vojny upozornil, že Američania v tomto konflikte hrajú oveľa zásadnejšiu úlohu, než... Čítať ďalej
16 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Kam vietor, tam plášť je fenomén, ktorý popisuje chovanie politikov a politicky angažovaných novinárov po zásadnej zmene situácie, v tomto prípade po zmene medzinárodnej. Kým ale taká zmena nastane, platí zásada, že je nešikovné močiť proti vetru. Dnes je už prípustné konštatovať, že Ukrajincom chýba munícia, že prezident Zelenskyj je na Ukrajine nepopulárny, smie sa napísať, že sankcie Západu Rusko neochromili a dokonca sa obrátili proti Európe, alebo že Západu sa nepodarilo Rusko vo svete izolovať.

Nedozrel však ešte čas analyzovať trendy a predstaviť si dôsledky ukrajinského „nevíťazstva“. Američanom, a s nimi i kolektívnemu Západu, notoricky chýba schopnosť vžiť sa do mentality súpera. Americká diplomacia vychádza zo zásady, že keď nestačí palica, treba vziať väčšiu palicu. Kolektívny Západ rieši, čo s Ruskom, ako ho poraziť, oslabiť, izolovať, pričom naivne predpokladá, že Rusko kapituluje, lebo Západ potrebuje.

Zdroj: FB/Ivan Hoffman | Ivan Hoffman

Realita je iná

Rusko je predvídateľné: nepripustí NATO na svojej hranici, takže Ukrajina bude neutrálna alebo nebude. Rusko nie je vo vojne s Ukrajincami, ale so západnými elitami, ktorým nemôže veriť, a teda ani čokoľvek s nimi dohodnúť. A nemôže si dovoliť prehrať.

Európe je jedno, čo si Rus myslí. Dôležitejšie je, že Rusovi je jedno, čo si myslí Európa. Vplyvných krajín, ktoré názor európskych elít prestáva zaujímať, mimochodom, pribúda. Určite však nie som pesimista: v nemocnici sa o mňa starala i jedna skvelá ruská lekárka. A jedna starostlivá sestra z ukrajinského Charkova.

AKTUÁLNE Člen mestskej rady na Ukrajine HODIL GRANÁTY na svojich KOLEGOV! On mŕtvy, 26 zranených, 6 z nich v kritickom stave! (VIDEO)
Člen obecnej rady v západoukrajinskej obci Keretsky v piatok počas zasadnutia Mestského zastupiteľstva hodil granáty na svojich kolegov. Pri incidente bolo zranených 25 osôb, jednen človek zomrel. Na videu zverejnenom na sociálnych sieťach je... Čítať ďalej
16 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik