SYMPATIE UKRAJINCOV sú na strane IZRAELU. PALESTÍNA je v absolútnej nemilosti
17 | 12 | 2023 I Dušan Janek

Takmer nikto na Ukrajine nesympatizuje s Palestínou vo vojne Izraelu s Hamasom, uvádza Kyjevský inštitút pre medzinárodnú sociológiu (KIMS). Prevažná väčšina Ukrajincov (69%) sympatizuje s Izraelom v izraelsko-palestínskom konflikte a len 1% sympatizuje s Palestínou. Také sú výsledky prieskumu Kyjevského medzinárodného sociologického inštitútu, ktorý sa konal 29. novembra.  

Sociológovia uvádzajú, že 69% Ukrajincov sympatizuje s Izraelom. Len 1% sympatizuje s Palestínou. 18 percent respondentov odpovedalo, že sú rovnako sympatizujúce s oboma stranami. Zvyšných 12 % sa nedokázalo rozhodnúť o svojom názore.

Vo všetkých regiónoch väčšina respondentov sympatizuje predovšetkým s Izraelom (a najviac 4% sympatizuje predovšetkým s Palestínou).

Inštitút tiež uvádza na porovnanie výsledky prieskumov v USA, Veľkej Británii a Rusku, ktoré sa uskutočnili v novembri a októbri.

Ukrajinskí sociológovia  použili výhradne rovnaké formulácie na dosiahnutie porovnateľných výsledkov. Ruský Levada Center mal podobné formulácie, ale namiesto možnosti „sympatizovať s oboma stranami“ bola možnosť „nesympatizovať s žiadnou stranou“.

Ukrajina je najviac proizraelská, Rusko naopak

KIMS uvádza, že "...v porovnaní so všetkými týmito krajinami je Ukrajina najviac proizraelská. V USA vidíme prevahu tých, ktorí sympatizujú s Izraelom, ale takých je 38% (t. j. menej ako polovica). Hoci len 11 percent sympatizuje s Palestínou, veľká časť Američanov sympatizuje s oboma stranami (28%) alebo „nedokázala odpovedať na otázky“ (23%).

Vo Veľkej Británii je podiel tých, ktorí sympatizujú s Izraelom a Palestínou, rovnaký – 19 percent. Namiesto toho 31% buď „sympatizujú s oboma stranami“, alebo „nechceli odpovedať na otázky“.

Rusko je zároveň jedinou z týchto krajín, kde výrazne viac sympatizujú s Palestínou (21 %) než s Izraelom (6 %). Aj keď väčšina Rusov (66 %) odpovedala, že nesympatizuje s nikým.

Pápež František: Konflikt medzi Izraelom a Hamasom prekročil hranice vojny k TERORIZMU!
Pápež František v stredu uviedol, že situácia na Blízkom východe sa posunula od vojny k terorizmu. Povedal, že izraelské aj palestínske komunity trpia a vyzval na mier, informuje POLITICO. Od vojny k terorizmu Pápežovo vyhlásenie prišlo po tom,... Čítať ďalej
24 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Štúdia trvala 29. novembra – 9. decembra. Metódou telefonických rozhovorov na základe náhodného výberu mobilných čísel sa opýtalo 1 031 respondentov vo veku od 18 rokov, ktorí žijú vo všetkých regiónoch Ukrajiny. Do vzorky neboli zahrnutí obyvatelia území, ktoré neboli dočasne kontrolované ukrajinskými orgánmi do 24. februára 2022 (AR Krym, M. Sevastopol, jednotlivé oblasti Doneckej a Luhanskej oblasti). Prieskumy sa neuskutočnili ani s občanmi v zahraničí.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!