Rusi na hranici NATO? USA nemôžu dovoliť Ukrajine prehrať
16 | 12 | 2023 I Diana Zaťková

Washingtonský inštitút varuje pred „zlým nápadom“ s Ukrajinou. Američania dnes riešia otázku, ako pokračovať v pomoci Ukrajine. Washingtonský Inštitút pre štúdium vojny upozornil, že Američania v tomto konflikte hrajú oveľa zásadnejšiu úlohu, než si väčšina ľudí myslí. A opísal, čo by sa stalo, keby sa Američania rozhodli Ukrajinu ďalej nepodporovať. Fakticky by to vraj viedlo napr. aj k tomu, že by si museli Američania vybrať, komu pomôžu v prípade krízy. Budú sa radšej sústrediť na obranu Európy, alebo budú venovať pozornosť svojim ázijským spojencom. Témou sa zaoberajú Parlamentní Listy.cz.

Vojna na Ukrajine neutícha

Po neúspešnej letnej protiofenzíve sa v zime opäť hlási o slovo armáda ruská a vo svojej zimnej ofenzíve na Ukrajinu tlačí pri Avdijivke aj na ďalších miestach frontu. Washingtonský Inštitút pre štúdium vojny (ISW) si v tejto súvislosti položil otázku, akú veľkú úlohu zohrávajú Spojené štáty v celom konflikte. Konštatoval, že úloha USA je v súčasnej situácii väčšia, než si väčšina ľudí myslí.

„USA majú na ruskej vojne proti Ukrajine oveľa väčší podiel, než si väčšina ľudí myslí. Zatiaľ čo Američania zvažujú náklady na pokračovanie pomoci Ukrajine v boji proti Rusom v nadchádzajúcich rokoch, zaslúži si starostlivé zváženie nákladov na to, aby Rusko zvíťazilo,“ zaznelo hneď na úvod od ISW.

USA v panike: Toto nemôžeme dopustiť!

Ak by sa Američania rozhodli prestať Ukrajinu podporovať, na čo by mohla zareagovať EÚ rovnakým krokom, víťazstvo Ruska na úplne celom území Ukrajiny, by sa stalo veľmi reálnou možnosťou.

„Ruské dobytie celej Ukrajiny nie je v žiadnom prípade nemožné, ak Spojené štáty prerušia všetku vojenskú pomoc a Európa ich bude nasledovať. Takýto výsledok by priviedol potlčenú, ale triumfujúcu ruskú armádu až k hranici NATO od Čierneho mora po Severný ľadový oceán. Ak Rusko zvíťazí, bude víťazná ruská armáda na konci tejto vojny bojovo skúsená a podstatne väčšia ako ruské pozemné sily pred rokom 2022,“ pripomenul ISW.

Ukrajinci vedia svoje. Európa sa chystá na vojnu s Ruskom
Niektorí Ukrajinci to vedia: Európa sa začala pripravovať na vojnu s Ruskom. Ukrajinský diplomat Prystaiko vyzval krajiny EÚ, aby pripravili expedičné sily. Poďte do boja! Bývalý ukrajinský veľvyslanec v Spojenom kráľovstve Vadim Prystaiko v... Čítať ďalej
15 | 12 | 2023 | Milan Laca

Takéto víťazstvo by vraj pomohlo k zotaveniu ruskej ekonomiky, ktorá síce čelí sankciám, ale sankcie sa všelijako obchádzajú. V tejto situácii by Rusi mali peniaze na ďalšiu modernizáciu skúsenej armády. Armády, ktorá bude mať podľa ISW k dispozícii aj moderné systémy protivzdušnej obrany, ktorými preniknú len najmodernejšie americké stíhačky.

„Na odstrašenie a obranu proti obnovenej ruskej hrozbe po plnom ruskom víťazstve na Ukrajine by USA museli rozmiestniť vo východnej Európe značnú časť svojich pozemných síl. Celý podnik by stál imanie a náklady by trvali tak dlho, kým bude ruská hrozba pokračovať – potenciálne neobmedzene dlho. Takmer akýkoľvek iný výsledok ukrajinskej vojny je výhodnejší ako tento,“ uviedol inštitút.

USA nemôžu dovoliť Ukrajine prehrať

Analytici ISW preto v tejto súvislosti jednoznačne vyhlásili, že je pre Spojené štáty oveľa výhodnejšie podporovať Ukrajinu v jej snahe odraziť ruských agresorov. „To je pre USA oveľa výhodnejšie a lacnejšie ako dovoliť Ukrajine prehrať,“ uviedol inštitút.

ISW informuje

ISW informuje

ISW informuje

Ukrajina na čele obrany európskeho kontinentu?

Rovnako zlým nápadom je podľa analytikov ISW nechať vojnu na Ukrajine zamrznúť, pretože to len Rusom poskytne čas posilniť armádu, doraziť Ukrajinu a opäť stáť na hraniciach NATO.  

„Pomôcť Ukrajine znovu získať kontrolu nad celým alebo väčšinou jej územia by bolo oveľa výhodnejšie, pretože by to zahnalo ruské sily ešte ďalej na východ. Najlepšie na tom je, že podpora Ukrajiny k jej víťazstvu a následná pomoc pri jej obnove by postavila najväčšiu a bojovo najúčinnejšiu armádu na európskom kontinente do čela obrany NATO – bez ohľadu na to, či Ukrajina nakoniec do aliancie vstúpi alebo nie,“ uviedol inštitút.

Tým všetkým chceli analytici povedať jednu zásadnú vec. Podporovať Ukrajinu je drahé. Pre všetkých amerických daňových poplatníkov. Ale nepodporovať ju by bolo podstatne drahšie.

„Od amerického ľudu sa ale žiada, aby minul veľa peňazí na pomoc Ukrajine v boji proti Rusku, a nie je nerozumné, aby sa tiež dozvedeli, aké by boli finančné náklady, keby Ukrajine nepomohli.“

ISW informuje

ISW informuje

Rusi v útokoch pokračujú

Medzitým sa Kyjev v noci na sobotu stal terčom ďalšieho ruského útoku dronmi. V meste boli počuť množstvo explózií, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na svedkov. Správy o prípadných obetiach či škodách zatiaľ kyjevské úrady nezverejnil, uviedli ale, že sa všetky bezpilotné lietadlá podarilo zostreliť. Generálny štáb armády nad ránom podľa agentúry Ukrinform oznámil, že nad celou Ukrajinou bola zničená väčšina dronov.

Výbuchy sa podľa Reuters ozývali z častí Kyjeva na oboch brehoch rieky Dnepr, ktorá ukrajinskú metropolu rozdeľuje. Proti bezpilotným lietadlám bola nasadená protivzdušná obrana.

Starosta mesta Vitalij Kličko uviedol, že útok smeroval proti oblastiam v centre Kyjeva. Podľa miestnych obyvateľov sa tam výbuchy krátko po polnoci ozývali po dobu 45 minút.

KYJEV PENIAZE DOSTANE! Nech to stojí, čo to stojí
Lídri EÚ sľubujú, že Ukrajina ešte dostane svoj balík pomoci vo výške 50 miliárd eur, aby pomohla podporiť jej vojnou zničenú ekonomiku proti ruskej invázii – s podporou alebo bez podpory maďarského premiéra Viktora Orbána. Sú dokonca ochotní... Čítať ďalej
16 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik