Róm zabitý v Brne Ukrajincom! Takto všetko prebehlo
16 | 12 | 2023 I Diana Zaťková

Ukrajinec Roman R., obžalovaný za vraždu mladého Róma a ublíženie na zdraví niekoľkých ďalších v incidente pri brnenskej priehrade, sa na súde obhajuje tým, že išlo o sebaobranu. Skupina podnapitých Rómov naň vraj zaútočila päsťami, a preto sa rozhodol brániť nožom. Poškodení priznali, že pili alkohol a mužov napadli, pretože ich vraj svojou agresivitou vyprovokovali. Nevedeli ale, že má nôž, ktorým obžalovaný zranil ľudí a tí skončili v nemocnici. Jeden z nich neskôr v nemocnici zomrel, informujú české Parlamentní Listy.

Incident sa odohral v lete blízko električkovej zastávky pri brnenskej priehrade, kde Ukrajinec Roman R. nožom napadol a zranil niekoľko rómskych mladých mužov, pričom jeden z napadnutých rómskych mladíkov v nemocnici zomrel. Čoskoro po mladíkovej smrti sa časťou rómskej komunity začala šíriť nenávisť voči Ukrajincom. Udalosť z 10. júna tiež vyvolala v Brne nepokoje. Nasledoval stret v Pardubiciach, pri ktorom mala trojica Ukrajincov čeliť presile Rómov, avšak následne to boli práve Rómovia, ktorí sa sťažovali na ohrozenie svojho bezpečia, a nasledujúceho dňa usporiadali protestný sprievod mestom.

Nasledovalo niekoľko menších konfliktov, napríklad v Ústeckom kraji v Krupke alebo v Bieline. Za vrchol týchto sporov bol mnohými považovaný incident vo vylúčenej lokalite v Brne, kde si skupina Rómov „došla“ do ulice, kde žijú Ukrajinci, a pod oknami sa im vyhrážala okrem iného použitím zápalných fliaš.

O protestoch českých Rómov sme informovali v článku:

Protest českých Rómov - štát chráni Ukrajincov a na nás kašle
"Štát chráni cudzie, nie našich ľudí." Po sobotňajšom konflikte údajne medzi Ukrajincom a niekoľkými Rómami, keď neprežil jeden z rómskych mladíkov, to v Brne, na sociálnych sieťach aj vo vnútri rómskej komunity vrie. Na sobotné popoludnie preto... Čítať ďalej
14 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Použitie noža bola vraj sebaobrana

Obžalovaný v piatok na Krajskom súde v Brne uviedol, že sa nožom len bránil pri potýčke so skupinou mladíkov, ktorá začala už v električke. Obžalovaný opisoval, že išiel s priateľmi električkou na ohňostroj na priehradu, pričom skupina Rómov v električke fajčila, pila alkohol, robila hluk a púšťala hudbu.

„Keď už to bolo neznesiteľné, požiadal som ich, aby to nechali,“ uviedol obžalovaný podľa informácií servera CNN Prima News. Nasledovať mala hlasná výmena názorov a vzájomné pokrikovanie, incident potom pokračoval po výstupe z električky, kde ho vraj niekoľko ľudí zo skupiny napadlo.

Rómovia sa zišli v Brne. Zapálili sviečky za mladíka, ktorého ZAVRAŽDIL UKRAJINEC. A POTOM SA TO ZVRTLO... (VIDEO)
Rómovia sa v Brne aj napriek ohlásenému zrušeniu zhromaždenia zišli pred Janáčkovým divadlom, aby zapálením sviečky pri fotografii uctili mladého zavraždeného Róma. Na mieste sa zišli stovky ľudí. No zhromaždenie sa zmenilo na výbuch emócií. Proti... Čítať ďalej
17 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

„Dostal som päsťou do ľavej časti hlavy, sprava ranu za ucho. Pokúsil som sa ich odstrčiť, ale oni začali mlátiť silnejšie. Kryl som si oblasť očí a nosa, dostával som údery do ucha, zátylku, hrudníka. Potom mi začalo hučať v ušiach, mal som mžitky pred očami, sotva som rozlišoval siluety. Cítil som sa hrozne, mohli ma zabiť,“ popísal situáciu Roman R. s tým, že si spomenul na nôž, ktorý má v batohu.

„Tak som ho vytiahol, aby ma nechali na pokoji. Kryl som sa, párkrát som s ním švihol zo strany na stranu, potom som počul krik,“ uviedol obžalovaný, ktorý využíval pomoc prekladateľky. "Bola to donútená sebaobrana, nehodlal som nikoho zraniť alebo sa dotknúť, dokonca som ani nevedel, že som sa do niekoho trafil," povedal muž pred súdom, že po skončení incidentu ani nemal na rukách krv a netušil, či niekoho nožom trafil.

Ukrajinec v Brne POBODAL dvoch ľudí! Jeden z nich zomrel, druhý bojuje o život
Cudzinec v Brne-Bystrci v sobotu večer pobodal dvoch ľudí, jeden z nich v nemocnici zomrel, informuje český portál echo24.cz. Muž je v policajnej cele, je podozrivý z vraždy. Polícia žiada svedkov, aby sa jej ozvali. Na policajnom webe o tom v... Čítať ďalej
12 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Alkohol a potýčku priznali

Poškodení priznali, že v električke popíjali alkohol a robili hluk a na električkovej zastávke potom obžalovaného napadli. „Išli sme šalinou, fajčili sme, púšťala sa hudba, skupina asi 15 až 16. Pohádali sme sa tu s pánom, začal po nás revať, nech prestaneme spievať, začal na nás kričať. Potom sme vystúpili, tam sme pána napadli,“ popísal situáciu jeden z mužov s tým, že netušili, že má obžalovaný nôž. „Ja som si ho ani nevšimol. Nevšimol som si ani, či to bolo nožom,“ dodal muž, ktorý mal podľa svojich slov v sebe celú fľašu vodky.  

To, že celý spor vznikol kvôli hluku v električke a že Romana R. napadli päsťou, potvrdil aj ďalší účastník potýčky. „Pán obžalovaný nás okríkol, čo to robíme, ukazoval na nás päsťou. Vyliezli sme von, šiel oproti nám smerom na Prístavisko. Žmuchol do mňa, dostal jednu päsťou, aj od dvoch ďalších,“ popísal konflikt a dodal, že potom všetci odchádzali a obžalovaný ich zozadu napadol nožom.

O reakcii na vraždu sme vás informovali aj v článku:

UŽ TO ZAČÍNA! Ukrajinec zabil v Brne Róma… TOTO JE ODPOVEĎ! (VIDEO)
Skupina Rómov sa vrhla v centre Brna na Ukrajincov. Hádzali po nich stoly a stoličky, informuje portál brnenska.drbna.cz. V centre Brna sa strhla hromadná bitka Skupina zhruba dvadsiatich Rómov napadli v centre Brna dvoch Ukrajincov. Cudzinci... Čítať ďalej
17 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik