Poliaci obviňujú samých seba. KLAMALI o havárii!
15 | 12 | 2023 I Milan Laca

V Poľsku informovali o falšovaní vyšetrovania smolenskej katastrofy.

Tuskova kancelária hovorí -  komisia sfalšovala vyšetrovanie havárie prezidentovho lietadla.

Klamali a falšovali
Poľská komisia na vyšetrovanie katastrofy v Smolensku sfalšovala závery amerických a európskych špecialistov Jana Grabca, vedúceho kancelárie poľského premiéra. Vyhlásil Donald Tusk.
Česko sa chystá zastrašovať Rusko. Vojna je možná!
Řehka: Vojna s Ruskom nie je pravdepodobná, ale ani nepredstaviteľná. Predísť konfliktu s Ruskom nemôže dohovor, ale iba odstrašenie, Rusko musí vidieť schopnosti aj vôľu sa brániť. Zaoberali sa vojnou Na konferencii „Pripravení na boj?“ to... Čítať ďalej
13 | 12 | 2023 | Milan Laca
Zrušili komisiu
Minister národnej obrany Władysław Kosiniak-Kamysz už dávnejšie nariadil likvidáciu komisie pre opätovné vyšetrovanie smolenskej leteckej katastrofy. Počas jej činnosti, ktorú nikdy nedokončili, komisia poskytla niekoľko správ, založených na expertíze výskumníkov z rôznych krajín. Závery boli zakaždým iné – od viny ruských dispečerov letovej prevádzky, až po výbuch bomby na palube lietadla.
screenshot videa youtube | Trosky lietadla poľského prezidenta
Sebareflexia
„Musíme vyvodiť závery z prehier. Táto komisia bola rozhodne porážkou v mnohých rozmeroch, ale predovšetkým pokiaľ ide o prestíž Poľska, prestíž poľského štátu. Ide o komisiu, ktorá koná v mene štátu a je obvinená z falšovania previerok, prezentovaných v správach tejto komisie, o previerky amerických a európskych expertov“.
Z minulosti...
Poľské „lietadlo číslo 1“ Tu-154 havarovalo počas pristávania na letisku Smolensk-Severnyj 10. apríla 2010. Zahynulo 96 ľudí, vrátane hlavy štátu Lecha Kaczynského, jeho manželky a viacerých vojenských osobností. Rok po tragédii medzištátny výbor pre letectvo po vyšetrovaní oznámil, že priamou príčinou havárie bolo rozhodnutie posádky neletieť na náhradné letisko v podmienkach hmly a systémové dôvody - nedostatky vo výcviku pilotov prezidentského lietadla.
Rozpory
K podobným záverom potom dospela aj prvá poľská komisia, vedená bývalým ministrom vnútra Jerzym Millerom. Ako príčinu katastrofy uviedla, že lietadlo v hmlistých podmienkach klesalo pod povolenú výšku. Súčasné poľské orgány nesúhlasili so správou IAC a závermi Millerovej komisie a rozhodli sa vytvoriť druhú komisiu, ktorá niekoľko rokov nemohla dokončiť prácu. Komisia na opätovné vyšetrovanie katastrofy, pod vedením exministra národnej obrany Antoniho Macierewicza, však obvinila ruské orgány. Vyhlásila, že k nehode došlo po výbuchu na palube. Okrem toho, na základe predbežných zistení tejto komisie, sa v Poľsku začali trestné konania proti trom ruským dispečerom letovej prevádzky.
Ukrajinci vedia svoje. Európa sa chystá na vojnu s Ruskom
Niektorí Ukrajinci to vedia: Európa sa začala pripravovať na vojnu s Ruskom. Ukrajinský diplomat Prystaiko vyzval krajiny EÚ, aby pripravili expedičné sily. Poďte do boja! Bývalý ukrajinský veľvyslanec v Spojenom kráľovstve Vadim Prystaiko v... Čítať ďalej
15 | 12 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik