OTVORENÝ LIST NA MINISTRA ŠKOLSTVA, TOMÁŠA DRUCKERA
15 | 12 | 2023 I Gabriela Fedičová

VÁŽENÝ PÁN MINISTER, píšeme Vám otvorený list, pretože záležitosť, s ktorou sa na Vás obraciame, je pre nás nesmierne dôležitá. Sme zamestnanci Súkromnej základnej školy v Lučenci, ktorá bola počas rozbehnutého školského roka k 31.10.2023 vyradená zo siete škôl a školských zariadení. Toto sú úvodné slová otvoreného listu na ministra školstva, Tomáš Druckera.

Dôvod pre vyradenie našej školy zo siete je nie len pre nás, ale aj pre mnohých ďalších ľudí, ktorí o tomto prípade niečo vedia, zvláštny, zmätočný, ale hlavne neadekvátny.

Dôvodom na vyradenie školy malo byť údajné zamedzenie vstupu inšpektorom do budovy školy počas jednej z mnohých návštev, pričom títo inšpektori sami uviedli vo svojej zápisnici, že v budove školy boli, a keďže mali pocit nevšímavosti zo strany personálu, sami sa rozhodli vyjsť z budovy a čakať na lavičke na príchod riaditeľky školy.

Naozaj to považujete, pán minister, za adekvátny dôvod na vyradenie kvalitnej, fungujúcej a plne obsadenej školy? Nemali by sa zatvárať školy len z naozaj vážnych dôvodov?

Oprávnenosť tohto kroku zo strany ešte vtedajšej úradníckej vlády budú posudzovať súdy SR a keď to bude potrebné, tak aj súdy mimo SR. Keď ste sa stali ministrom, všetci sme sa tomu tešili a verili sme, že práve Vy nám pomôžete.

Nevidíme dôvod na vyradenie plne obsadenej, roky fungujúcej školy, ktorá svojim žiakom poskytuje príjemné rodinné prostredie a nadpriemernú úroveň vzdelávania, o čom svedčia výsledky všetkých testovaní piatakov (tzv. monitor), ktoré boli kedy uskutočnené. Nedávno ste sa vyjadrili do médií, že úroveň nášho školstva je národnou tragédiou. Bez dobrých škôl a plne nasadených pedagógov sa však tento stav nikdy nezlepší.

PRETO VÁS TÝMTO OTVORENÝM LISTOM ŽIADAME:

Variant a): VYDAŤ ROZHODNUTIE, KTORÝM DÔJDE K ZRUŠENIU NEOPRÁVNENÉHO A VADNÉHO ROZHODNUTIA O VYRADENÍ SÚKROMNEJ ZÁKLADNEJ ŠKOLY A SÚKROMNÉHO ŠKOLSKÉHO KLUBU DETÍ, GEMERSKÁ CESTA 1, LUČENEC ZO SIETE ŠKÔL.

Variant b): ROZHODNÚŤ O ZARADENÍ NOVEJ SÚKROMNEJ ZÁKLADNEJ ŠKOLY A SÚKROMNÉHO ŠKOLSKÉHO KLUBU DETÍ DO SIETE ŠKÔL A TO K DÁTUMU:

1.2.2024, pretože naši žiaci sa chcú vrátiť do našej školy čo najskôr,  1.2.2024, pretože ešte stále sme tu my, kvalitní pedagógovia,

1.2.2024, pretože zápis žiakov do 1. ročníka sa koná v apríli,

1.2.2024, pretože petícia za zachovanie našej školy s vyše dvetisíc podpismi odovzdaná 30. októbra na ministerstve školstva nemôže byť ignorovaná,

1.2.2024, pretože aj my sme živitelia rodín a od februára budeme bez práce!

Na brífingu dňa 8.11.2023 ste sa pán minister vyjadrili nasledovne: „To, čo dnes vidím, okrem toho celého preskúmania, ktoré som nariadil ešte raz, je, že ak splnia si všetky tie náležitosti a tie, ktoré tam boli problematické, môžu si požiadať o zaradenie do siete škôl od 1. septembra.“ Vyššie uvádzame dôvody, prečo je pre nás 1. september 2024 neskoro a žiadame o zaradenie novej školy do siete k 1. februáru.

Zriaďovateľ, ktorý požiada o zaradenie Súkromnej základnej školy do siete škôl a školských zariadení na Gemerskej ceste 1 v Lučenci je pripravený splniť všetky zákonom definované náležitosti týkajúce sa zaradenia školy do siete.

Pán minister, je to na Vás.

Vaše rozhodnutie ukáže, či máte vôľu podporovať existenciu kvalitných škôl a zároveň nedovoliť, aby veľký počet zamestnancov prišlo o prácu začiatkom nového roku.

TÚTO KAUZU SLEDUJE CELÉ SLOVENSKO A ČAKÁ, AKO SA MINISTERSTVO POSTAVÍ K TEJTO ABSURDNEJ SITUÁCII. VERÍME, ŽE SA ROZHODNETE SPRÁVNE.

Kolektív zamestnancov SZŠ

Doručuje sa: Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR, Tomáš Drucker Prezidentka SR, Zuzana Čaputová Predseda vlády SR, Róbert Fico Predseda Národnej rady SR, Peter Pellegrini Podpredseda Národnej rady SR, Andrej Danko Podpredseda Národnej rady SR, Ľuboš Blaha Podpredseda Národnej rady SR, Peter Žiga Podpredseda Národnej rady SR, Michal Šimečka.

Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik