Podpora Ukrajiny sa odkladá. VIKTOR ORBÁN POVEDAL NIE!
15 | 12 | 2023 I Dušan Janek

Maďarský premiér Viktor Orbán zablokoval balík pomoci EÚ pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd eur, hodiny potom, čo vedúci predstavitelia ustúpili od svojho odporu a súhlasili s otvorením rozhovorov s Kyjevom o vstupe do bloku.

Krízový summit v Bruseli sa v piatok skoro o tretej ráno skončil, pričom maďarský premiér odmietol dať zelenú financovaniu na pomoc ukrajinskej vláde počas nasledujúcich štyroch rokov.

Vedúci predstavitelia EÚ do januára odložia diskusiu o rozpočte a dospeli k záveru, že po siedmich hodinách hádok nedostanú podporu maďarského predstaviteľa.

„Môžete robiť, čo chcete, ale ja sa toho nechcem zúčastňovať. To bolo jeho vysvetlenie, “povedal v piatok estónsky premiér Kaja Kallas, ktorý prichádza na druhý deň európskeho samitu.

Na internetovej stránke X Orbán napísal: „Súhrn nočných diskusií: Veto na dodatočné peniaze pre Ukrajinu.“

Blok z Maďarska – najbližšieho spojenec Ruska medzi členmi EÚ – zasiahol Kyjev a jeho podporovateľov len niekoľko hodín po tom, ako 26 členských štátov čelilo maďarskému premiérovi a súhlasilo s tým, že dajú zelenú ako historický miľník na začiatok rokovaní o členstve Ukrajiny v EÚ.

Čo znamená Orbánovo rozhodnutie o členstve Ukrajiny v EÚ?

„Súhlasíme s 26 krajinami. Maďarsko v súčasnosti nemá žiadnu dohodu, ale som si veľmi istý, že sa tak stane na budúci rok “ povedal holandský premiér Mark Rutte. „Som presvedčený, že 26 členov to chce,“ povedala estónska premiérka Kaja Kallasová. „Pokiaľ Orbán hovorí zlé veci, ale robí správne veci, je to v poriadku. Doteraz sme boli jednotní a včera sme boli schopní prijať rozhodnutie o prístupových rozhovoroch.

Orbán sa skutočne zdržal hlasovania o prístupových rokovaniach pre Ukrajinu po tom, ako vedúci predstavitelia trvali na tom, že jeho veto by malo zničujúci vplyv na morálku na Ukrajine a otestovalo dôveryhodnosť existencie európskeho bloku.

Istý zdroj sa k situácii vyjadril: Povedali mu, že je čas ísť na kávu a odišiel z izby. Ale tušil, že v jeho neprítomnosti sa bude hlasovať, takže už vopred vedel, ako bude dohoda vyzerať a zariadil sa podľa toho.

V piatok ráno Orbán vzdoroval ďalej a vyjadril sa varovne, keď povedal, že by mohol zablokovať vstup Ukrajiny do EÚ aj v niektorej z budúcich fáz dlhoročného procesu, ktorý zvyčajne vyžaduje rovnaký postup.

Nech UKRAJINA zabudne na členstvo v EÚ. ORBÁN sa vyjadril jasne
„Ukrajina nesplnila tri zo siedmych podmienok, nie je teda dôvod zahajovať jednania o jej členstve v Európskej únii,“ rezolútne namietol voči akýmkoľvek návrhom Viktor Orbán, premiér Maďarska. Estónska premiérka protirečí, Fínsky premiér námietky... Čítať ďalej
14 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Ukrajina môže čakať ešte veľmi, veľmi dlho...

Ak niekto nechce, aby bola Ukrajina členom Európskej únie, konkrétny parlament ju odmietne. A kým sa táto otázka nedostane do ostatných parlamentov, je to veľmi, veľmi dlhý proces, a je možné, že práve maďarská vláda môže tento proces zastaviť asi 75-krát. Belgický premiér Alexander de Kroo povedal, že vedúci predstavitelia EÚ dúfajú, že sa vrátia v januári s podporou Orbána. „Je to veľmi dôležitý odkaz, ktorý dávame Ukrajincom v ťažkej chvíli,“ povedal.

Orbán tvrdí, že Ukrajina by nemala dostávať také veľké sumy z rozpočtu EÚ, pretože nie je súčasťou bloku. Ostatní vedúci predstavitelia uistili Kyjev, že ak Maďarsko zachová svoju blokádu, môže pomoc Ukrajine smerovať pomimo rozpočtu EÚ. Spor o finančnú pomoc nastáva v ťažkom čase pre ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, keď sa ukrajinskej protiofenzíve proti ruským silám nepodarilo dosiahnuť veľké zisky a americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi sa doteraz nepodarilo získať balík 60 miliárd dolárov pre Kyjev prostredníctvom amerického Kongresu. V piatok sa vedúci predstavitelia EÚ vrátia k iným záležitostiam vrátane Gazy, sankciám voči vedúcim predstaviteľom Hamasu a izraelským osadníkom dopúšťajúcim sa násilia v oblasti Gazy.

Politicky nekorektné správanie ukrajinského prezidenta a neakceptovanie jeho postavenia bude mať pravdepodobne neveľmi dobrý dopad na fungovanie Ukrajiny ako takej a môže dôjsť i k situácii, keď Ukrajina definitívne skolabuje. Nie je v záujme Európskej únie podporovať nezrelých politikov s vulgárnym vystupovaním na úkor celistvosti tejto inštitúcie. To by mal chuligán Zelenskyj vedieť. Inak sa môže stať, že príde nielen o politický post vo svojej krajine, ale o hlavu. A nie iba v metaforickom zmysle slova. Ukrajinci už začínajú byť nervózni z násilnej militarizácie svojho obyvateľstva a radšej ustúpia racionálnym rozhodnutiam, ako by mali podporovať spupnosť svojho prezidenta. (pozn.redakcie)

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!