KYJEV PENIAZE DOSTANE! Nech to stojí, čo to stojí
16 | 12 | 2023 I Diana Zaťková

Lídri EÚ sľubujú, že Ukrajina ešte dostane svoj balík pomoci vo výške 50 miliárd eur, aby pomohla podporiť jej vojnou zničenú ekonomiku proti ruskej invázii – s podporou alebo bez podpory maďarského premiéra Viktora Orbána. Sú dokonca ochotní zničiť posvätnú jednotu Európy, ak je to potrebné na posielanie hotovosti do Kyjeva, informuje POLITICO.

Orbán, ktorý má srdečné vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, na dvojdňovom summite zablokoval schválenie prostriedkov na záchranné lano Kyjevu, a hoci opatrenie technicky vyžaduje súhlas všetkých 27 vlád bloku, lídri naznačili, že by mohli byť ochotný urobiť radikálny krok - obetovať jednotu EÚ a obísť ho, ak to bude potrebné.

"Je možné, aby 26 členských štátov poskytlo peniaze na bilaterálnej báze," povedal novinárom po zasadnutí Európskej rady v belgickom hlavnom meste írsky premiér Leo Varadkar. "Trocha času a priestoru počas Vianoc by mohla pomôcť."

Takmer dva roky po ruskej invázii na Ukrajinu - krajinu, ktorá hraničí so štyrmi krajinami EÚ -, lídri bojujú o to, aby sa vyhli boju o fondy, ktoré vytvárajú veľké rozdiely a neuviazli v každodenných hádkach. Orbán nie je jediný, kto komplikuje rozhodnutie uvoľniť hotovosť Ukrajine. Francúzsky a taliansky líder - Emmanuel Macron a Giorgia Meloni - v reakcii na obavy republikánov z Kongresu v USA trvali na tom, že ich podporu nemožno oddeliť od dodatočného financovania domácich priorít, ako je migrácia.  

Znamená to, že vedúci predstavitelia sa znova stretnú koncom januára alebo začiatkom februára.

Podpora Ukrajiny sa odkladá. VIKTOR ORBÁN POVEDAL NIE!
Maďarský premiér Viktor Orbán zablokoval balík pomoci EÚ pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd eur, hodiny potom, čo vedúci predstavitelia ustúpili od svojho odporu a súhlasili s otvorením rozhovorov s Kyjevom o vstupe do bloku. Krízový summit v... Čítať ďalej
15 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Západná jednota

Holandský premiér Mark Rutte povedal, že je „celkom presvedčený“, že lídri dokážu nájsť kompromis, ktorý potrebujú, a odblokovať problém začiatkom budúceho roka. 

Keď sa ho POLITICO pýtalo, či bolo oneskorenie víťazstvom ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho cieľom rozdeliť západnú jednotu, Rutte povedal: „Nie, pretože vie, že nájdeme nejaký spôsob, ako vyriešiť finančnú otázku."

Jednoznačne to však vidí Moskva, kde ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov naznačil neistotu v EÚ a Washingtone, ktorá hrá do rúk Kremľa.

Orbán má podmienky

Orbán na summite v piatok v skorých ranných hodinách zopakoval svoj nesúhlas s balíkom pomoci pre Ukrajinu, pokiaľ Európska komisia neodblokuje fondy EÚ pre Budapešť, ktoré boli zmrazené z dôvodu porušovania právneho štátu v Maďarsku. 

Tieto dve otázky sú „priamo prepojené“, povedal novinárom Balázs Orbán, politický riaditeľ maďarského premiéra. 

Orbán zopakoval svoj nesúhlas s balíkom pomoci Ukrajine, pokiaľ Európska komisia neodblokuje fondy EÚ pre Budapešť | Brandon Bell/Getty Images

Začiatkom tohto týždňa Komisia rozmrazila 10,2 miliardy EUR v kohéznych fondoch vyčlenených pre Maďarsko, a hoci to nestačilo na to, aby Orbán podporil balík pomoci pre Ukrajinu, pripravilo to cestu, aby EÚ urobila komplikovanejšie rozhodnutie začať prístupové rozhovory s Ukrajinou ― dlhý proces, v rámci ktorého by sa krajina jedného dňa mohla stať členom EÚ.

„Orbán teraz potrebuje trochu času na strávenie svojho prvého obratu [pri pristúpení],“ povedal jeden diplomat EÚ. "Teraz potrebuje nejaký čas na druhý."

Ukrajinci vedia svoje. Európa sa chystá na vojnu s Ruskom
Niektorí Ukrajinci to vedia: Európa sa začala pripravovať na vojnu s Ruskom. Ukrajinský diplomat Prystaiko vyzval krajiny EÚ, aby pripravili expedičné sily. Poďte do boja! Bývalý ukrajinský veľvyslanec v Spojenom kráľovstve Vadim Prystaiko v... Čítať ďalej
15 | 12 | 2023 | Milan Laca

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vydalo v piatok vyhlásenie, v ktorom ocenilo začatie rokovaní o členstve a dodalo, že vláda je optimistická, pokiaľ ide o komentáre predstaviteľov o balíku pomoci vo výške 50 miliárd eur.

Predsedníčka Komisie Ursula von der Leyenová po summite uviedla, že predstavitelia využijú najbližšie týždne na prípravu alternatívneho riešenia, ak Maďarsko odmietne ustúpiť. 

Nemecký kancelár Olaf Scholz vyjadril optimizmus, že dohoda o modernizovanom rozpočte EÚ a finančnej pomoci Ukrajine by sa mohla dohodnúť na mimoriadnom summite lídrov EÚ budúci mesiac. Povedal tiež, že EÚ má „iné spôsoby, ako pomôcť Ukrajine“, ak by Maďarsko zostalo v opozícii.

Nemecký kancelár Olaf Scholz vyjadril optimizmus, že dohoda o modernizovanom rozpočte EÚ a finančnej pomoci Ukrajine by sa mohla dohodnúť na mimoriadnom summite lídrov EÚ budúci mesiac | Kenzo Tribouillard/AFP cez Getty Images

"Som si celkom istý, že v januári skutočne dosiahneme dohodu," povedal Scholz. „Nechcem, aby si niekto robil ilúzie. Príde rozhodnutie, ktoré poskytne Ukrajine potrebné prostriedky."

Chcú odvádzať verejnú mienku ďalej od Ukrajiny! Prečo asi?

Okrem obštruktívnosti Maďarska je jedným z problémov rozhodnutia, že finančné prostriedky pre Ukrajinu – 17 miliárd EUR grantov a 33 miliárd EUR mimorozpočtových pôžičiek do roku 2027 – boli spojené s rozhodnutiami o všeobecnom rozpočte EÚ. 

Navýšenie rozpočtu bloku je určené na pokrytie nepredvídaných výdavkov - od vyšších úrokových sadzieb v hotovosti po pandémi, až po nové migračné peniaze.

V posledných dňoch sa niektoré vlády, predovšetkým zo severnej Európy, vyhrážali zablokovaním dobíjania. Boli proti rozdávaniu nových peňazí Bruselu na čokoľvek okrem mimoriadnej podpory Ukrajine v čase, keď sú ich ekonomiky v zúfalej tiesni. 

Od svojich námietok však upustili vo štvrtok večer po tom, čo sa predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi podarilo získať sumu nového financovania zo 66 miliárd EUR na 21 miliárd eur. 

"Vojna má vplyv a má dôsledky," povedala Meloniová. "Ak nebudeme schopní účinne riešiť dôsledky, odvedieme verejnú mienku ďalej od ukrajinskej veci."   

Prvý marec dňom KOLAPSU Ukrajiny? VAROVANIE Z AMERIKY!
Bezodná diera na peniaze! WP poukázala na negatívne dôsledky pre Európsku úniu v dôsledku vstupu Ukrajiny. Ukrajina sa stane najchudobnejšou krajinou únie a bude musieť byť financovaná! Chudoba a peniaze... Ak Ukrajina vstúpi do Európskej únie,... Čítať ďalej
16 | 12 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik