Vladimír Putin o Robertovi FICOVI a VIKTOROVI ORBÁNOVI!
14 | 12 | 2023 I Dušan Janek

Ruský prezident Vladimír Putin vo štvrtok na svojom veľkom tlačovom zasadnutí uviedol, že maďarský premiér Viktor Orbán a slovenský premiér Robert Fico patria medzi jediných obhajcov národných záujmov, ktorí zostali na Západe. Sputnik oslovil vedúceho maďarského analytika zahraničnej politiky kvôli jeho názorom na Putinove poznámky.

Vladimir Putin odmietol charakterizovať vedúcich predstaviteľov Maďarska a Slovenska ako „proruských“.

„Už mnohokrát som povedal, že nie sú „proruskí“ politici, ale skôr promedzinárodní – brániaci si svoje záujmy. To je spojené s veľkou závislosťou na „veľkom bratovi“ na Spojených štátoch, “ povedal ruský prezident.

„Úplne súhlasím s prezidentom Putinom. Už dlho hovorím, že keď Orbanovi oponenti vyčítajú, že je „proruský“, je to len značka, nič viac. Orbán vychádza z maďarských národných záujmov“, povedal pre Sputnik Gábor Stier, najvyšší zahraničný analytik v Magyar Nemzet, vedúcom maďarskom konzervatívnom denníku.

„A chcel by som dodať nielen maďarské záujmy, ale aj európske záujmy. Je škoda, že Európania a európski politici, najmä vedúci predstavitelia Európskej únie, nevychádzajú z európskych záujmov, “dodal Stier.

Pozorovateľ zahraničných záležitostí tiež súhlasil s Putinovou terminológiou v kontexte so závislosťou na americkom „veľkom bratovi“ a povedal, že EÚ v jej súčasnej podobe sa, žiaľ, stala „vazalom Ameriky“.

Napríklad Stier poukázal na zúfalú snahu Bruselu o začlenenie Ukrajiny do bloku, napriek ohrozeniu jej stability a blahobytu.

„To, či je Ukrajina pripravená alebo nie, nie je niečo, čo treba vysvetľovať normálnym ľuďom. Európska únia tiež nie je pripravená. Pretože, ak sa toto rozšírenie uskutoční skôr ako za 15 rokov, prehĺbi sa problém v rámci celej Európskej únie. Európska únia nie je pripravená hospodársky, politicky a podobne. To robí Orbána pragmatikom, ktorý čerpá z národných záujmov v mnohých otázkach a aj zo záujmov európskych. Orbán neničí Európu. Orbán chce silnú Európu. Európa je teraz, žiaľ, slabá a prechádza veľmi hlbokou systémovou hospodárskou, menovou a politickou krízou“, vyjadril sa analytik.

Podľa Stierovho odhadu je Fico „podobný Orbánovi“, aj keď nie je pripravený tak otvorene bojovať s bruselskou byrokraciou. „To znamená, že je pripravený na ďalšie kompromisy, ale hlavne vychádza zo slovenského záujmu“, zdôraznil analytik.

Okrem otázky Ukrajiny je dôležitá aj otázka európskej bezpečnosti, poznamenal maďarský pozorovateľ a zdôraznil, že „nie je možné o tejto otázke hovoriť bez toho, aby sa nebralo v ohľad i Rusko.“

„To znamená, že je v našom záujme pragmaticky zaobchádzať s Ruskom a ukončiť túto vojnu čo najskôr. Okrem toho problém migrácie, hospodársky problém – môžu dlho pokračovať. A tí politici, ktorí o tom začínajú hovoriť, budú v Európe populárnejší. To vysvetľuje obľúbenosť Orbána, obľúbenosť Fica, pretože títo politici nesnívajú o nemožnom. Politika musí vychádzať z reality a oni vychádzajú z reality, “zhrnul Stier.

ROBERT FICO tvrdo obhajuje záujmy Slovenska v EP! Rozumie Viktorovi Orbánovi
Slovenský premiér Orbánovým argumentom rozumie a hovorí, že by chcel v Únii vidieť „viac takýchto suverénnych lídrov“. Ukrajinu chce Slovensko podľa Roberta Fica naďalej nevojensky podporovať, a to aj finančne – ak by sa nenašlo riešenie v EÚ. Fico... Čítať ďalej
14 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Maďarsko a Slovensko stáli medzi európskymi mocnosťami osamote, keď odmietli zástupcovskú vojnu NATO proti Rusku na Ukrajine, odmietli poslať zbrane do Kyjeva a v prípade Maďarska neumožnili vojenskému hardvéru preniesť cez jeho pôdu na Ukrajinu. Budapešť tiež neustále odmieta bruselské kroky poškodzujúce únii samotnej. Sú zamerané na odmietnutie ruskej energie a iné formy hospodárskej spolupráce s Moskvou, čo neprináša Európskej únii žiadne pozitíva.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik