SMERÁK GEDRA: Nie sme politickí alibisti, ktorí za seba nechajú riadiť štát mimovládkami(VIDEO)
15 | 12 | 2023 I Eka Balašková

Vedúci Úradu vlády Juraj Gedra (Smer-SSD) vysvetľuje potrebu zmeniť zákon o verejnom obstarávaní na príklade kaštieľa v Rusovciach. Tamojší kaštieľ, ktorý je v majetku Úradu vlády, je dokonalým príkladom toho, aké dôležité je odstavenie mimovládnych organizácií od riadenia štátu.

Juraj Gedra vo videu vysvetľuje absurdné dôvody, kvôli ktorým sa nedá zrealizovať rekonštrukcia kaštieľa v Rusovciach.

Zákon, ktorý má pomáhať šetriť, tak rekonštrukciu predraží o viac, ako štvrtinu. Gedra preto avizuje zmenu aj tohto zákona, keďže podobných projektov, ktorých realizáciu brzdia úradníci a ľudia z politických mimovládok je po celej republike množstvo. Neogotický kaštieľ, ktorého história siaha do stredoveku je len jedným z nich.

Prečo práve Rusovce

„Národná kultúrna pamiatka. Skvost, ktorý je v majetku Úradu vlády sa nedarí zrekonštruovať a vrátiť mu zašlú slávu z absurdných dôvodov. Verejné obstarávanie na jeho rekonštrukciu trvá už takmer neuveriteľné štyri roky,“hovorí Gedra stojac pred kaštieľom v Rusovciach. Podotýka, že zákon, ktorý má byť nápomocný pri šetrení s výdavkami, sa stal nástrojom šikany politikov a úradníkov, či mimovládok a médií.

Čo najviac zaujímalo Slovákov na Google v roku 2023 (GALÉRIA)
Spoločnosť Google vyhodnotila najčastejšie hľadané heslá. Veď nenadarmo sa hovorí: „Nevieš? Ujo gúgl nájde“. Aj v tomto roku sa okrem stálic objavovali aj aktuálne udalosti, ktoré v konkrétnom období rezonovali slovenskou spoločnosťou. V tomto roku... Čítať ďalej
14 | 12 | 2023 | Eka Balaskova

Miliónové straty

„Nekonečným zväzovaním rúk štátu dosiahli presný opak,“ tvrdí Gedra a svoje tvrdenie dokladá ciframi.

Pôvodná cena zákazky bola 85-miliónov eur. Obstarávanie trvá nekonečné štyri roky a odhad ceny rekonštrukcie je minimálne 110-miliónov eur.

„Verejné obstarávanie, ktoré malo zabezpečiť tú najlepšiu cenu nám svojim trvaním a komplikovanosťou navýšilo cenu rekonštrukcie najmenej o neuveriteľných 25-miliónov eur. Kto zaplatí škody štátu za politický vplyv mimovládok a ich hlúpe nápady,“ pýta sa Gedra.

Zmena musí prísť aj tu

Gedra upozorňuje, že súčasná vláda neprišla vyplakávať, ale pracovať a preto aj zákon o verejnom obstarávaní musí prejsť zmenami. Len tak zabráni ďalším škodám v projektoch po celom Slovensku.

Facebook - Robert Majo Portfolio | Rusovce kaštieľ

„Nie sme politickí alibisti, ktorí za seba nechajú riadiť štát mimovládkami. Na to, aby sme mohli naplno makať, musí dôjsť k zásadným zmenám. Pokiaľ ide o rekonštrukciu kaštieľa v Rusovciach, buď sa v nasledujúcich mesiacoch podpíše zmluva a konečne začne robiť, alebo zídeme z tejto nešťastnej cesty. Pôjdeme podľa nových pravidiel bez absolútnych zdržaní,“uzatvára Gedra.

História kaštieľa siaha do 13-teho storočia

Kaštieľ v Rusovciach bol od roku 1646 rodovým sídlom jednej z vetiev Zichyovcov. Súčasnú podobu mu priniesla prestavba grófa Emanuel Zichy-Ferraris v polovici 19. storočia. Od roku 1950 bol majiteľom SĽUK. Rekonštrukcia sa plánovala od roku 1976, no kvôli neustálej zmene plánov sa začala až v roku 1982. Práce sa však postupne zastavili. O obnovu kaštieľa bolo niekoľko pokusov. V roku 1995 kaštieľ prevzal Úradu vlády SR. Ten chce kaštieľ pretvoriť na reprezentatívne miesto, kde sa budú prijímať a ubytovávať zahraničné návštevy. Súťaž na jeho obnovu vyhlásil Úrad vlády v decembri 2019.

Prezidentom chce byť muž, ktorý obľuboval ľahké ženy a sľubuje, že sa naučí viazať kravatu (GALÉRIA)
S blížiacim sa termínom prezidentských volieb sa zjavujú aj rôzni, nazvime to zaujímaví, kandidáti, ktorí sa cítia povolaní byť prezidentom, prípadne prezidentkou SR. Na to, aby boli zaradení do zoznamu kandidátov a následne aj na hlasovací lístok,... Čítať ďalej
14 | 12 | 2023 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik