Nech UKRAJINA zabudne na členstvo v EÚ. ORBÁN sa vyjadril jasne
14 | 12 | 2023 I Dušan Janek

„Ukrajina nesplnila tri zo siedmych podmienok, nie je teda dôvod zahajovať jednania o jej členstve v Európskej únii,“ rezolútne namietol voči akýmkoľvek návrhom Viktor Orbán, premiér Maďarska. Estónska premiérka protirečí, Fínsky premiér námietky Orbána uznáva.

Premiéri a prezidenti krajín Európskej únie sa budú počas rokovaní v Europarlamente zaoberať hlavnými témami, medzi ktoré patria začatie prístupových rozhovorov s neodbytnou Ukrajinou a jej dotieravým prezidentom, ktorý útočí svojimi „argumentmi“ na telo, niekedy doslova, a druhou, kam patrí revízia viacročného finančného rámca, teda rozpočtu EÚ na roky 2021-2027, v ktorom má byť schválená dlhodobá finančná pomoc práve pre Ukrajinu. Tá, na čele s jej prezidentom, ktorému tečie voda do topánok, sa už vidí v Európskej únii a búši na dvere každej vyššej politickej inštancii na svete. Takto sa však politika robiť nemá. To by si mal prezidentský výrastok a nepodarený pouličný bitkár Zelenskyj uvedomiť.

„Rozšírenie Európskej únie je proces založený na zásluhách. Ukrajina nesplnila tri zo siedmych podmienok, ktoré stanovila Európska komisia,“ hovorí Orbán. „Preto teraz nie sme v pozícii začať vyjednávať o ukrajinskom členstve v EÚ,“ dodal. Maďarský premiér je preto presvedčený, že by sa k týmto témam mala Európska únia vrátiť, až dozreje čas a konanie ukrajinského prezidenta bude v intenciách zrelého diplomata, čo sa zatiaľ neprejavilo.

Žiadne peniaze na Východ

Zelenskyj bude ešte dlho ľutovať svoje agresívne argentínske tango. Po stretnutí s čerstvým víťazom argentínskych prezidentských volieb na neho skúsil vytiahnuť Zelenskyj zaujímavú taktiku. Išiel na neho tak, ako je na Ukrajine zvykom. Priam pästným dohovorom. 50 miliárd eur si teda Ukrajina na svoje konto zatiaľ nepripíše. Určite nie zadarmo, kým Orbán nedostane peniaze, ktoré mu Europarlament sľúbil. A Orbán vyjednávať nebude. Nemá to vo zvyku. Neprehovoril ho šéf Európskej rady Charles Michel, francúzsky prezident Macron, ani nemecký kancelár Scholz. Ďalšie jednania sa uskutočnili ešte dnes ráno, ale Orbán nezvykne zabúdať.

Stačilo

„Poskytli sme Ukrajine veľmi veľa peňazí, cez 100 miliár eur, čiastočne v zbraniach, čiastočne v hotovosti. V situácii, keď Európu trápia ekonomické problémy Európska únia vyhadzuje peniaze, posiela vlaky plné zbraní a hotovosť na Ukrajinu,“ uviedol maďarský premiér. Ukrajina ho osočuje z dobrých vzťahov s Ruskom, pričom Orbán koná s odstupom, racionálne, predovšetkým v prospech svojej krajiny. S takýmto suverénnym prístupom k pronárodnej politike chce operovať aj Robert Fico. Kým mu to opozícia, všemožne sa snažiaca podraziť snahu o dobro a výhodu pre svoju krajiny, „dovolí.“

ROBERT FICO tvrdo obhajuje záujmy Slovenska v EP! Rozumie Viktorovi Orbánovi
Slovenský premiér Orbánovým argumentom rozumie a hovorí, že by chcel v Únii vidieť „viac takýchto suverénnych lídrov“. Ukrajinu chce Slovensko podľa Roberta Fica naďalej nevojensky podporovať, a to aj finančne – ak by sa nenašlo riešenie v EÚ. Fico... Čítať ďalej
14 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Premiéri krajín, ktoré sú súčasťou EÚ nie sú jednotní. Estónska premiérka, známa tým, že vždy výrazne stojí na strane Europarlamentu tvrdí, že Ukrajina spĺňa všetky kritériá nutné na prístupové diskusie. Fínsky premiér si však v tomto ohľade tak istý nie je. Uviedol, že Ukrajina pracovala na tom, aby sa k týmto diskusiám dostala „veľmi tvrdo,“ no nepopiera, že Orbánove argumenty sú minimálne tak pádne, ako argumenty s „tvrdo pracujúcou Ukrajinou.“ „Zatiaľ sme vždy dosiahli jednomyseľného rozhodnutia i s pánom Orbánom,“ povedal fínsky premiér Petteri Orpa. Ten je zrejme zvyknutý na inú diplomaciu, akou sa oháňa Zelenskyj.

Ťažký MATOVIČOV favorit HAMRAN mediálnou hviezdou číslo 1. A národ sa baví
Pred minulými prezidentskými voľbami bola jednou z top tém Štefan Harabín. Dnes, z ničoho nič, sa objavil iný Štefan. Hamran... Bývalý policajný prezident, ktorý by si zaslúžil pelendrekom viac, ako mnoho zločincov. Netvrdiac, že nie je v podstate... Čítať ďalej
14 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik