Judita Laššáková sa pýta: Neboli sme tak náhodou oklamaní? (VIDEO)
14 | 12 | 2023 I Eka Balašková

Právnička Judita Laššáková premýšľa nad tým, akým štátom „táto krajina“, teda Slovensko je. Výraz „táto krajina je obľúbeným u slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej, u jej predchodcu Andreja Kisku, ale aj u mnohých opozičných politikov. Až sa zdá, že názov Slovensko im akosi ťažko ide z úst. V Laššákovej zamyslení je však dôležitejšie čosi iné. Často totiž počúva, že sme buď mafiánsky, alebo protifašistický štát. Ako to teda je?

Právnička Laššáková vo videu pripomína, kto „zaviedol“ označenie Slovenska, ako mafiánskeho štátu, že to bol Andrej Kiska. Právničku v súvislosti s mafiou zaujal aj Ľubomír Galko, ktorý z čurillovcov robil bojovníkov proti mafii pred človekom, ktorý s ďalšími troma kolegami rozložil skupinu černákovcov, pri ktorej mali problém nájsť prokurátorov. Tí sa našli, Černák sedí a vyšetrovatelia boli „za odmenu“ vyhodení. Navrhol Spišiak (dnes PS), podpísal Lipšic, ktorý si kariéru bojovníka proti mafii budoval masírovaním mozgov cez médiá a vytvorením mafiánskych zoznamov. Na pôvodnú otázku, či sme mafiánsky, alebo protifašistický štát Laššáková neodpovie. K zamysleniu pobáda cez podporu, pridelenú dvom projektom cez Audiovizuálny fond.

Spomeňme si na Andreja Kisku

„Bolo to vtedy, keď sa začali prešetrovať jeho dane. Lebo to tiež nebolo celkom kóšer, ako on účtoval. To účtovníctvo, kde on podával 17 opravných daňových priznaní vysvetľoval tak, že volebnú kampaň dávali do účtovníctva tak, že keď on vyhrá voľby a bude chodiť na prednášky, si bude môcť účtovať viac peňazí,“ pripomína Laššáková, kedy vznikol ten naratív o Slovensku ako o mafiánskom štáte. Z tohto uvažovania vyplýva otázka, ako je Kiskom prezentovaná funkcia prezidenta. Či je to forma obchodnej spoločnosti, alebo byť prezidentom je obchodný plán. Navyše pán Kiska mal aj problém s pozemkom, ktorý bol nakoniec súdom priklepnutý pôvodnému vlastníkovi.

Čarnogurský: Leopardy horia na Ukrajine ako zápalky. Rusko vojnu vyhrá a NATO sa rozpadne
Jun Čarnogurský hovorí, že vždy bol proti komunistickej veľmoci, no nikdy nebol proti bežným Rusom. Napriek tomu súhlasí s tvrdením, že rozpad ZSSR bol geopolitickou katastrofou v dejinách. Disident za socializmu, neskôr predseda vlády Ján... Čítať ďalej
13 | 12 | 2023 | Eka Balaskova

Postavil sa hrubokrkej mafii

V pléne NR SR Ľubomír Galko (Matovičovo hnutie) o sebe tvrdil, že v 90-tych rokoch neváhal a poostavil sa hrubokrkej mafii. Celkom odvaha, obhajovať takto čurillovcov pred vedľa sediacim generálom vo výslužbe Ivanom Ševčíkom. Ten spolu s Milanom Lučanským a Jozefom Mičietom v roku 1997 rozpracoval Mikuláša Černáka. Nevedeli však nájsť prokurátora, ktorý by prípad riešil. Chytila sa toho trenčianska prokurátorka Viera Kováčiková. Opätovne sa do hľadáčika tria Lučanský, Mičieta a Ševčík dostal Černák okolo roku 2005. Ako prokurátorky sa toho chytili Eva Mišíková, Renata Ontkovičová, Viera Sokirková a prokurátor Peter Šufliarsky. Podmienky na generálnej prokuratúre im vytvoril Dobroslav Trnka.

Facebook Ivan Ševčík/Jaroslav Spišiak/ Polícia SR - Nitriansky kraj; Koláž: HD

Kde bol pán Galko?

„V tom čase, keď to nikto nechcel riešiť, lebo vybuchovali autá, bolo zastrelených a zakopaných veľa ľudí. Tí, ktorí sa vtedy odvážili bojovať proti hrubokrkej mafii boli „odmenení“ v roku 2010 najväčším bojovníkom proti mafii, Danielom Lipšicom. Na návrh policajného prezidenta Jaroslava Spišiaka boli „odmenení“ – vyhadzovom,“konštatuje Laššáková, podľa ktorej ľudia, ktorí sa dnes prezentujú, ako najväčší bojovníci proti mafii boli v časoch, keď sa diali skutočné zverstvá, boli „zalezení hlbšie, ako pod povrchom“.

Neboli sme tak náhodou oklamaní?

Daniel Lipšic už v minulosti vedel pracovať s novinármi tak, aby informovali „správne“, teda v jeho prospech. On v tom čase vytváral „mafiánske zoznamy“, aby mohol byť za hrdinu. Práve z tých čias pochádza médiami a Danielom Lipšicom masívne pretláčané presvedčenie o tzv. konkurznej mafii, no Laššáková by sa zamerala skôr na „exekútorskú mafiu“.

KOLÍKOVÁ a LIPŠIC majú na EDUARDA BURDU ťažké srdce. Tak rinčia mečmi
JUDr. Burda sa oprel do Kolíkovej a tá to vzala s nevôľou. Odborník na akademickej právnickej pôde si však za svojimi postojmi stojí. Nepatrí medzi politikov formátu Mária Kolíková, pretože uznáva absolútnu slobodu prejavu, čo sa bývalej garnitúre... Čítať ďalej
13 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Ale poďme do súčasnosti. Sme teda mafiánsky, alebo protifašistický štát?

„Počuli ste už skratku AVF? Audiovizuálny fond uvoľňuje peniaze na určité filmy. Teraz uvoľnil peňažné prostriedky na film o Mikulášovi Černákovi, ale aj na film o generálovi Golianovi,“ hovorí Laššáková. Vysvetľuje, že Golian bol jedným z organizátorov SNP a na film o ňom bolo vyčlenených 90-tisíc eur. Na film o Mikulášovi Černákovi je uvoľnených šesťstotisíc eur.

Mikuláš Černák, Ján Kán a Miloš Kaštan / nastope.sk

„Tak čo, vážení. Sme mafiánsky štát, alebo fašisticko-nacistický?,“pýta sa na záver Laššáková.

Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik