FÍNSKO sa upíše NATO. Ochrannú ruku nad nimi budú mať USA
14 | 12 | 2023 I Dušan Janek

Vo štvrtok fínska vláda oznámila, že podpíše dohodu o spolupráci v oblasti obrany so Spojenými štátmi, aby poskytla americkej armáde široký prístup cez túto škandinávsku krajinu k jej hranici s Ruskom. Susedný štát Ruska - Fínsko sa stalo novým členom NATO začiatkom tohto roka v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu v roku 2022.

"Skutočnosť, že nebude potrebné dohodnúť sa na všetkom oddelene, uľahčuje organizáciu mierových operácií, ale predovšetkým môže byť dôležitá v kríze," povedala pre novinárov fínska ministerka zahraničných vecí Elina Valtonenová. Cieľom dohody so Spojenými štátmi je umožniť rýchly vojenský prístup amerických armád vo Fínsku v prípade konfliktu, povedali úradníci pred oznámením.

Dohoda obsahuje zoznam pätnástich zariadení a oblastí vo Fínsku, do ktorých bude mať americká armáda neobmedzený prístup a kde môže skladovať aj vojenské vybavenie a muníciu. Tieto oblasti budú zahŕňať štyri letecké základne, vojenský prístav a železničný prístup do severného Fínska, kde bude mať americká armáda skladovaciu oblasť vedúcu k ruskej hranici, ako sa tvrdí v dohode.

V júli uviedla agentúra Reuters, že Fínsko v súčasnosti zlepšuje svoju železničnú infraštruktúru na švédskej hranici, aby bolo pre spojencov jednoduchšie posielať posily a vybavenie cez Atlantik do Kemijarvi, hodinu cesty od ruskej hranice a sedem hodín od ruskej jadrovej základne a vojenských základní blízko Murmanska na polostrove Kola.

Fínsko v súčasnosti zlepšuje svoju železničnú infraštruktúru na švédskej hranici, aby bolo pre spojencov jednoduchšie posielať posily a vybavenie cez Atlantik do Kemijarvi, hodinu cesty od ruskej hranice a sedem hodín od ruskej jadrovej základne a vojenských základní blízko Murmanska na polostrove Kola. 

Fínsky sused tiež očakáva na svoju požiadavku kladnú odpoveď

Susedné Švédsko, ktoré tiež požiadalo o vstup do NATO musí zostať iba pri rokovaniach z dôvodu námietok súčasných členov Turecka a Maďarska. No rovnakú zmluvu s USA podpísalo už minulý týždeň. Tá USA  umožnila prístup do 17 oblastí vrátane štyroch leteckých základní, jedného prístavu a piatich vojenských táborov.

Okrem iných členov NATO podpísali USA podobné dohody s Nórskom, Bulharskom, Lotyšskom, Litvou, Poľskom, Slovenskom, Českou republikou, Maďarskom a Estónskom, zatiaľ čo dohoda s Dánskom čaká na schválenie.

Svetová vojna. USA bez šance. Text, ktorý vydesí
Hrozba vypuknutia tretej svetovej vojny je podľa bývalého amerického námestníka ministra zahraničných vecí pre európske a euroázijské záležitosti Aarona Wessa Mitchella aktuálne veľmi reálna a predísť jej môžu najmä tri krajiny – Ukrajina, Izrael a... Čítať ďalej
04 | 12 | 2023 | Ivan Mihale

Fínsko nepovolí skladovanie ani prepravu jadrových a biologických zbraní alebo protipechotných mín na svojom území v súlade s medzinárodnými zmluvami o nešírení zbraní, ku ktorým sa zaviazalo už predtým, uviedli úradníci.

Americká armáda môže mať stálu prítomnosť a pravidelné cvičenia vo Fínsku, ale ich zástupcovia tvrdia, že o stálych základniach neuvažujú. Ktovie, či Fínsko nedopadne s "neukotvením" amerických vojenských základní vo svojej krajine tak, ako Slovensko.

Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik