V skratke to najdôležiťejšie zo zahraničia
13 | 12 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Ranný súhrn medzinárodného spravodajstva

Kyjev- Na najmenej 45 stúpol počet zranených po stredajšom ruskom raketovom útoku na ukrajinské hlavné mesto Kyjev. Oznámil to jeho starosta Vitalij Kličko, píše TASR na základe správy agentúry AFP.

Dubaj- Nový návrh dohody z klimatického summitu COP28 v Dubaji zverejnený v stredu vyzýva na odklon ľudstva od fosílnych palív. Predošlá verzia dohody rozhnevala mnohé krajiny tým, že neobsahovala rozhodné výzvy na opatrenia na obmedzenie globálneho otepľovania. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Washington- Spoločnosť Blue Origin miliardára Jeffa Bezosa v utorok oznámila, že budúci týždeň plánuje vypustiť svoju suborbitálnu raketu New Shepard. Pôjde tak o prvú misiu od vlaňajšej nehody bez posádky, v dôsledku ktorej spoločnosť až do odvolania pozastavila svoje suborbitálne lety, informujú agentúry AFP a Reuters.

Londýn- Britské ministerstvo obrany dostalo pokutu 350.000 libier (440.000 dolárov) za zverejnenie osobných údajov 265 Afgancov, ktorí sa snažili utiecť z Afganistanu, keď sa radikálne hnutie Taliban v roku 2021 vrátilo k moci. V stredu to oznámil britský Úrad komisára pre informácie (ICO), informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Sofia - Demonštranti v bulharskom hlavnom meste Sofia v utorok protestovali proti odstráneniu 37-metrového pamätníka venovaného sovietskej armáde, ktorý postavili pred takmer 70 rokmi. TASR správu prevzala od agentúr DPA a AFP.

Washington - Americký prezident Joe Biden v utorok prisľúbil ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, že "Ukrajinu neopustí". Tiež povedal, že ruský prezident Vladimir Putin "sa spolieha" na to, že USA neposkytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc. TASR správu prevzala z agentúry AFP a stanice CNN.

Putinovo jadrové varovanie! Ruská ponorková "jadrová päsť" mohutnie
Ruské námorníctvo posilnili dve nové jadrové ponorky. Prezident Vladimir Putin absolvoval špeciálnu cestu do Severodvinska, aby sa zúčastnil na ceremónii vztyčovania zástav na ponorkách. Nové plavidlá Putin dal pokyn na vztýčenie ruskej vlajky... Čítať ďalej
12 | 12 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia, 

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!