Ukrajinu začína nivočiť zima
14 | 12 | 2023 I Milan Laca

Ukrajina začala mrznúť. Tretina elektrickej siete je zničená.

Tamojšie úrady varovali pred problémami s elektrinou do konca roka.

Výpadky, škody 
Energetická infraštruktúra je vážne narušená – mrazy budú mať za následok postupné výpadky prúdu. Viacmiliardové dlhy v energetickom sektore je takmer nemožné splatiť. Prežije kyjevský režim zimu v takýchto podmienkach? 
Zelenskyj v USA pýta peniaze. Putin vraj všetko sleduje!
Zelenskyj pricestoval na rokovania do Kongresu USA. Zelenskyj tam prišiel, aby vyjednal pokračovanie finančnej pomoci Kyjevu. Príchod ukrajinského lídra odvysielala CNN. Sprevádzali ho demokratickí a republikánski lídri Chuck Schummer a Mitch... Čítať ďalej
12 | 12 | 2023 | Milan Laca
Elektrina nie je
Riaditeľ ukrajinského centra pre energetický výskum Alexander Charčenko hovorí: "Situácia je oveľa horšia ako pred rokom. Ani bez raketových útokov neprežijeme zimu bez výpadkov. Pri mínus 10-15 stupňoch počas niekoľkých dní sú výpadky nevyhnutné, pretože nebude dostatok energie. Dovoz nepomôže, sotva sme prekonali august," hovorí Charčenko. Podľa neho si treba zvyknúť na to, že v niektorých regiónoch bude svetlo prerušované.
Situácia je zlá 
Bývalá poslankyňa tamojšej Najvyššej rady Viktoria Vojcickaja zdôraznila, že minulú zimu bolo možné rýchlo obnoviť dodávky elektriny vďaka prísunu zariadení. Teraz by sme s tým nemali počítať. "Objednali sme desiatky transformátorov, ale dostávame len niekoľko. Musíme byť k ľuďom úprimní: zázraky z minulosti sú sotva možné".
Kolosálne dlhy

Obyvateľstvo už dávno neplatí za energie. Podľa stanného práva zaviedli aj moratórium na zvyšovanie cien a prerušenie dodávok dlžníkom. Okrem toho musia energetici vyčleniť značné kapacity na opravu poškodenej vojenskej techniky. Aby neskrachovali, rozhodli sa aj podniky, zodpovedné za výrobu energie neplatiť za plyn. V dôsledku toho celkový dlh za plyn presiahol 200 miliárd hrivien a za elektrinu  60 (5,4 a 1,6 miliardy dolárov). Ukrajinskí experti odporúčajú úradom, aby obnovili odpojovanie dlžníkov a zvýšili ceny.

Ekonomike odzvonilo
"Ekonomika Ukrajiny je v podstate mŕtva. V určitej forme stále existuje len vďaka podpore kolektívneho Západu. Škody sú také veľké, že ani po skončení bojových akcií sa krajina nebude môcť samostatne zotaviť", vyhlásil ruský ekonómom Michail Beljajev. Energetická situácia je toho najlepším potvrdením, keďže bez elektriny nebude fungovať vôbec nič. Rekonštrukcia padne na plecia západných partnerov, ktorí majú  vlastné záujmy. Tí budú rozhodovať, čo a ako opravia a postavia nanovo. Určite nebudú potrebovať predvojnovú úroveň. Najmä Európska únia nepotrebuje ukrajinské potraviny a priemyselný tovar. Vyhliadky sú veľmi pochmúrne,“ dodal Beljajev. Situácia v energetickom systéme sa bude naďalej zhoršovať. 
ORBÁN a ZELENSKYJ alebo ako skoro PADLA FACKA na argentínskej pôde (FOTO)
Maďarský premiér Orbán v poslednom čase hlasno vystupuje proti tomu, aby sa začali prístupové rozhovory medzi Európskou úniou a Ukrajinou. Téma by sa pritom mala preberať na nasledujúcom summite Európskej rady, ktorý sa uskutoční 14. a 15. decembra... Čítať ďalej
11 | 12 | 2023 | Dušan Janek
Vážení naši čitatelia, 

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik