Najnovší PRIESKUM na post prezidenta SR favorizuje túto trojicu
13 | 12 | 2023 I Ivan Mihale

Nezadržateľne sa blíži termín prezidentských volieb a už sa vo vzduchu objavujú rôzne mená. Najnovšie sa s kandidatúrou pohráva aj bývalý policajný riaditeľ Štefan Hamran. Kandidatúru pre túto chvíľu oficiálne potvrdili len Štefan Harabin či exminister zahraničných vecí Ivan Korčok. Spomínaný šéf parlamentu Peter Pellegrini z Hlasu-SD však svoje prezidentské ambície neskrýva a posledný volebný model na túto tému ho zrejme bude motivovať.

Výsledky prieskumu prezentovala agentúra Median SK, ktorá ho spracovala na základe požiadavky verejnoprávnej RTVS. Ak by sa totiž prezidentské voľby konali v decembri 2023, najviac hlasov by získal predseda parlamentu Pellegrini, a to 24,6%.

Zdroj: reprofoto RTVS

Druhý najvyšší počet hlasov, 21,2 percenta z nich, by získal bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Ten už svoju kandidatúru v prezidentských voľbách 2024 oznámil, Pellegrini ešte nie.

Predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) by v prípade kandidatúry podľa modelu volilo 16,7 percenta opýtaných. V prezidentskom kresle si vie predstaviť 7,9 percenta voličov aj bývalého premiéra Ľudovíta Ódora.

Nad päť percent hlasov (5,5 percenta) by získal predseda hnutia Republika Milan Uhrík. Expredsedu parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) by volilo rovných päť percent opýtaných.

Spisovateľ a bývalý politik Jozef Banáš by dostal 4,7 percenta hlasov. Roberta Mistríka aj Maroša Žilinku by v kandidatúre podporilo 3,7 percenta voličov. Další bývalý šéf diplomacie Ján Kubiš by získal 2,4 percenta hlasov.

Zúčastniť sa chce menej ako polovica voličov

Prezidentských volieb sa chce zúčastniť menej ako polovica voličov. Model ukázal, že deklarovaná ochota zúčastniť sa sa pohybuje na úrovni 47 percent. Viac ako polovica opýtaných (53 percent) uviedlo, že sa volieb neplánuje zúčastniť.

"Ochota zúčastniť sa prezidentských volieb je teda výrazne nižšia ako účasť na posledných parlamentných voľbách. Avšak až 39 percent si je určite istých svojou účasťou," skonštatoval analytik MEDIAN SK Michal Mislovič.

Dve tretiny voličov, ktorí deklarovali svoju účasť na voľbách, sú si svojou voľbou istí. "Ďalšia tretina nie je jednoznačne rozhodnutá a zvažuje voľbu viacerých kandidátov. Z toho vyplýva, že podpora jednotlivých kandidátov sa môže v najbližšom období meniť," myslí si Mislovič.

Komu svoj hlas napokon odovzdajú stále nevie jedno percento opýtaných.

Agentúra MEDIAN SK uskutočnila zber údajov na vzorke 1 099 respondentov v termíne od 16. 10. 2023 do 15. 11. 2023.

Zdroj: RTVS

Lipšic sa podľa umelej inteligencie nestratí. Čo si myslíte vy?
Daniel Lipšic to má, ako špeciálny prokurátor, zrejme „za pár“. Vláda navrhuje v zrýchlenom konaní zrušenie jeho úradu. Má sa tak udiať 15. januára 2024. Zaujíma vás, akú budúcnosť by tomuto človeku určila umelá inteligencia? Poďme sa na to teda... Čítať ďalej
13 | 12 | 2023 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj finančne. Číslo účtu pre dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!